fbpx
skip to Main Content
TRAVELT: Det er fullt trøkk etter påske hos CarShine i Sørlandsparken, opplever eier og daglig leder Bernhard Roland. Mange velger å kjøpe seg fri fra vårpussen og leverer bilen til rene ­spabehandlingen hos fagfolk. Men du kan fint gjøre det selv og Roland gir råd om hvordan.

Møt våren i ren bil

Båtpuss om våren er en klassiker på Sørlandet. Bilen trenger også kjærlig pleie etter vinterens påkjenninger med søle og slaps, godt krydret med store doser veisalt.

Du kjenner det når du stryker hånda over lakken på sidene på bilen, er det sandpapir? Ikke helt, det bare kjennes sånn ut. Piggstøv og saltrester setter seg fast og går slett ikke av med en kjapp gjennnomkjøring i vaskemaskinen på tappen. Hva gjør du?
– Det går litt på det følelsesmessige, det med ren bil når det blir vår og vinterdekkene skal av og sommerdekkene på, det gir godfølelse å møte den lyse årstid med fin bil, sier Bernhard Roland, innehaver og daglig leder i CarShine i Sørlandsparken som tilbyr den rene spabehandling for kjøretøy og som behandler rundt 7000 biler i løpet av ett år. For de som vil gjøre jobben selv har han gode råd å komme med.

– For det første så anbefaler jeg å polere bilen to ganger i året, vår og høst. Om våren for å få bilen ren etter vinteren, og om høsten for å forberede bilen for alle påkjenninger den utsettes for i vårt klima og, ikke minst, veisaltet. «Ren bil ruster ikke» heter det, og det er sant. Alle nye biler leveres med en form for rustgaranti, men for at den skal gjelde, så kreves det et visst vedlikehold.

Ikke vanskelig
– Men vårpussen, da, minnene om hard vinter sitter jo fast, også etter en vanlig vask?
– Det er egentlig veldig enkelt, først sprøyter du såpe (eller avfetting om vinteren) på bilen, deretter venter du noen få minutter og spyler den med vann, dette for å få løst alt av løs skitt og sand. Deretter legger du på såpe igjen og vasker bilen med svamp som folk flest kjenner til. Ikke bruk Zalo som noen foreslår, det trekker ut fettstoffene i lakken og matter den ned, advarer Roland.
Han anbefaler håndvask fremfor maskinvask;
– Børstevask i maskin er utviklet med årene og er blitt bedre, mitt råd er likevel å vaske bilen på gamlemåten for hånd.

– Og så kan du gå i gang å polere?
– Nei, du har ikke blitt kvitt alt «sandpapiret» så langt. Jeg anbefaler å anskaffe en microfiberclay, en klut som er satt inn med en form for leire og som du stryker over bilen etter vasken. Leirstoffet vil ta bort nupper, asfalt og piggstøv og alt annet som måtte være igjen. Da, og først da, er du klar for å polere. Det er som når du skal male huset, har du slurvet med å skrape, så sitter ikke malingen skikkelig. Poenget er jo at voksen skal feste seg til selve lakken, ikke til urenheter som sitter igjen, poengterer Roland.

Latmannsvoks ok
Han anbefaler å bruke to kluter, en til de store utvendige flatene, og en til dørterskler og karmer hvor det lett kan ligge igjen rester av olje og fett. Det skal du helst ikke smøre ut over bilen.
– Og så skal jeg vel helst bruke en hardvoks som krever mye hardt arbeid for å få på?
– Nei, gjør det enkelt, vil jeg si, en flytende voks som er lett å jobbe med er mer enn godt nok. Bedre det, enn at motivasjonen får en knekk når du gnikker og gnir med hardvoks, smiler han.

– Innvendig er det vel også kjekt med en oppgradering etter vinteren?
– Absolutt, det viktigste er egentlig å lufte godt. I løpet av vinteren trekker du inn både snø og søle som blir liggende å godgjøre seg under gummimattene uten å få tørke. Ut med mattene og sett dørene på vid gap så det blir skikkelig gjennomlufting, er oppfordringen fra Roland.

Ellers er anbefalingen fra Roland å gå over interiøret med microfiberklut og varmt vann, eventuelt kan du bruke en interiørspray på vanskelige flekker. En film av fettstoffer vil med tiden sette seg innvendig på rutene og kan redusere siktbarheten når sola står lavt i mot. Botemiddelet også her er microfiberklut (til vindu) supplert med en spritbasert spray.

Kjøper spa til bilen
Ikke alle er like entusiastiske når det kommer til vårpuss og vedlikehold av bil. Bare det å skifte dekk er et ork og mange velger dekkhotell hvor de leverer bilen inn til dekkskift om høsten og hvor dekkene tas vare på til våren hvor de kan hentes igjen ferdig skiftet, Enklere blir det vel ikke?
– Denne trenden ser vi selvsagt hos oss også, folk kjøper seg fritid, rett og slett. På syv år har vi doblet omsetningen i firmaet, noe som tyder på at folk har god råd og gjerne unner seg luksus i hverdagen, påpeker Bernhard Roland. Han har 15 mann i arbeid som alle har fullt opp å gjøre gjennom lange dager nå i vårløysinga. Vask, polering, Ditec lakkbehandling og en keramisk 2-komponent coating er blant tilbudene for de som vil gjøre det lettvint for seg selv.
– Med lakkbehandling får du et enklere vedlikehold, bilen blir lettere å holde ren og du slipper å polere, påpeker Bernhard Roland.
Så er det nevnt, er du blant dem som vet om hyggeligere ting å drive med nå om våren enn å vaske og polere, så er det hjelp å få.

Back To Top