fbpx
skip to Main Content
SØPPEL: – Havet er ikke er søppelbøtte, sier elevene (f.v.) Tuva Hallandvik, Gunnar Gunvaldsen, André Heggland og Markus Hauge fra Kvadraturen Skolesenter. Bak: Heidi Bjørkehaugen Nilsen i Returkraft og gatekunstner Sedin Zunic fra SeaInvaders. Foto: Kjell Inge Søreide, Mediepartner

Laget kunstverk av søppel

Elevene på Kvadraturen skolesenter fikk slå seg løs i prosesshallen på Returkraft. Resultatet er et 15 meter høyt kunstverk laget av plastavfall.

Enorme plastmengder flyter rundt i havet og skaper store problemer for fisk, dyr og miljøet.
– Vi vil gjøre folk oppmerksomme på hvor truet havet vårt er av forsøpling, sier André Heggland.

Gammelt søppel
Sammen med klassekameratene fra VG1 Ingeniørveien og gatekunstneren Sedin Zunic har André vært med på å skape en 15 meter høy kunstinstallasjon som nå pryder veggen i prosesshallen i gjenvinningsanlegget på Returkraft på Langemyr.
– Klassen vår fikk i oppdrag av Returkraft og lage skulpturer av plastikk som skulle henge på veggen. Vi ble delt i grupper hvor alle skulle lage et havdyr av plastikk. Sedin hjalp oss med å lage en skisse og hjalp oss i prosessen. Hvalen min gruppe lagde skulle minne om hvalen de fant på Sotra med rundt 30 plastposer i magen. Mange mennesker fikk opp øynene for problemet med plastikk i havet på grunn av denne hvalen, forteller Tuva Hallandvik.

Bakgrunnen er grafittikunst av smeltede isfjell og blått hav. Her har elevene laget hvaler, maneter og andre sjødyr av plastavfall.
– Hvalen har vi bygd opp av pvc-rør og tomme plastkannet. Øynene er laget av to tomme CD-plater og finnene består av tomme DVD-cover. Vi brukte tape og ståltråd for å binde det sammen, forklarer hun.

SØPPEL: – Havet er ikke er søppelbøtte, sier elevene (f.v.) Tuva Hallandvik, Gunnar Gunvaldsen, André Heggland og Markus Hauge fra Kvadraturen Skolesenter. Bak: Heidi Bjørkehaugen Nilsen i Returkraft og gatekunstner Sedin Zunic fra SeaInvaders. Foto: Kjell Inge Søreide, Mediepartner

Livsviktig kilde
Kunstverket ble avduket midt i april og skal være til inspirasjon for de ansatte og de rundt 3000 menneskene som årlig besøker gjenvinningsanlegget. Prosjektet «Kunst mot marin forsøpling» er et samarbeid mellom skolen, Kristiansand kommune og Returkraft.
– Det var meningen at elevene skulle rydde en strand for søppel og bruke dette til å lage skulpturene. Dessverre kom det såpass mye snø at strandryddingen ikke lot seg gjennomføre i forkant av prosjektstart. Elevene skal derfor rydde en strand senere i vår i stede. Plasten som ble brukt fikk de fra Avfall Sør, forteller Heidi B. Nilsen fra Returkraft.
Elevene kom med et klart budskap under avdukingen. De viste til at det hvert minutt blir dumpet 15 tonn plastavfall i havet verden over. Halvparten av all plastemballasje som produseres brukes bare en gang før den kastes.

– Havet er ikke en søppelkasse. Det er en livsviktig kilde til mat og oksygen som vi trenger for å leve. Vi må ikke forgifte det med plastavfall som ikke brytes ned, men sprer seg i matkjeden, forteller Gunnar Gunvaldsen.
– Problemet med plast i havet er stort, fortsetter Heidi.
– Innen 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet dersom vi ikke klarer å snu trenden, sier hun.
Hun oppfordrer folk til å være bevist på hvordan man håndterer avfallet sitt.
– Vi må ikke kaste avfall i naturen og unngå å bruke engangsprodukter som er laget av plast. Kaster vi en brusflaske i havet tar det 450 år før den brytes opp til mikroplast, fortsetter hun.

Engasjerte elever
Gatekunstneren som har hjulpet elevene med prosjektet, Sedin Zunic forteller at det har vært inspirerende å jobbe med så engasjerte elever.
– Elevene har bidratt til et kunstverk som skal få oss alle til å tenke gjennom vårt eget forbruk og hvordan vi oppfører oss mot naturen, sier han.

Lærer og initiativtaker, Edita Zunic, sier skolelevene har lovet å omsette ord i handling. Som et ledd i prosjektet skal elevene om kort tid ut i skjærgården og samle inn plastavfall fra strandsonen.
– Vi skal snart ut å rydde en strand for å hjelpe til med å fjerne litt av plastikken fra havet. Vi er veldig fornøyde med prosjektet. Det var gøy og holde på med i tillegg til at vi syntes at resultatet ble bra. Vi lærte også veldig mye om hvor stort problemet med plastik i havet egentlig er, avslutter Tuva.

Planer
Returkraft tar hvert år i mot cirka 3000 besøkende på anlegget. Flesteparten av disse er skoleelever.
– Vi har en egen skolestue hvor vi tilbyr undervisnings­opplegg som omhandler tema innen bærekraftig utvikling, energigjenvinning, avfallshåndtering og matematikk. Vi har også flere spennende planer om nye kurs, avslutter Heidi.

PLAST: Hvalen ble laget av gamle plastkanner. Foto: Privat
Back To Top