fbpx
skip to Main Content
KVINNESENTERET: Inger Berit og Anne Britt fikk mye nyttig informasjon, da senterleder Sadikur Rahman - som driver kvinnesenteret, da han var på besøk i Kristiansand.

Kvinner i Kristiansand for kvinner i Rajshahi

Kvinner i Kristiansand gjør en kjempe jobb for å gi damer i vennskapsbyen Rajshahi i Bangladesh en ny start i livet.

I begynnelsen av mai fikk Kridstiansand besøk av Sadikur Rahman som driver et privat senter kvinnene jevnlig overfører penger til, sammen med ­samboeren Lipi.
– Jeg takker for all støtten vi får fra kvinnene i Kristiansand. Takket være dem har vi hatt muligheten til å få øynene opp for mødre og vanskeligstilte i slummen. Takket være dem har vi hatt muligheten til å gi mødre og vanskelig stilte jenter i slummen en bedre hverdag. Det var takket være ideen til Bjørg Andresen og tre andre som hadde besøkt Rajshahi at frivillige givere støttet opp om dette prosjektet. De samlet inn penger til symaskiner og annet utstyr kvinnene kunne jobbe med. Vi begynte å sende oss 6000 kr i kvartalet, siden har dette beløpet økt til nærmere 8000 kr. Dette er private gaver, gaver fra lotterier og fra salg av juledekorasjoner, forteller Inger Berit Mjølund.

Startet i 2014
– Året var 2014. Vi var fem i reisefølget som dro ned i forbindelse med et prosjekt som Kristiansand Rotary Klubb var med på. Hovedhensikten for vårt besøk for fire år siden var å se til at blodbanken ved kreftsykehuset i Rashahi fungerte og at prosjektet var vellykket, sier Inger Berit Mjølund.
– De aller fleste skoler og barnehager i Kristiansand kommune er med på å samle inn penger til ulike prosjekter, fortsetter Inger Berit Mjølund som i begynnelsen av mai hospiterte Sadikur Rahman. Han dro rundt og holdt opptil åtte foredrag daglig for elever og studenter rundt omkring i kommunen.

Han ville motivere elevene til ny Rajshahi-aksjon til høsten.

Selger videre
Sørlandsavisen Kristiansand møtte henne og Anne Britt Bulie i Kristiansand sist uke, da Sadikur fortsatt var i byen. Siden har han dratt tilbake til Rajshahi, men innsamlingsiveren holdes i høyeste grad vedlike.
– Et par av oss er med i en gruppe som kalles Epsilon – en internasjonal organisasjon for kvinnelige pedagoger, og vi får god støtte til arbeidet vi driver fra denne organisasjonen.
Inger Berit Mhølund var i november på besøk i Rajshahi, for å besøke kvinnene i slummen. Hun fikk også se og oppleve en del av kursvirksomheten på senteret.
– En del av tingene som kvinnene hadde laget tok jeg med hjem og selger videre her, deriblant flotte og fargerike handlenett. Hele inntekten går til prosjektet vårt, forteller Inger Berit Mjølund.

Fornøyd driver
40 år unge Sadikur gleder seg over utviklingen senteret hans har vært gjennom, siden det ble startet for 10 år siden for to barn. Nå hjelper senteret 250 barn med spesielle behov og 1500 kvinner.
– 1500 kvinner har nå fått en ny hverdag!

– Vi har mye slum. Barn og
mødre må jobbe i den. Hver uke møter vi nye trengende. Flere har vært utsatt for seksuelle overgrep og vold, andre for psykisk undertrykkelse. Rett som det er må jeg ringe offentlige myndigheter og få dem til å stoppe familier som vil gifte bort sin 14-åring. Så unge ekteskapsinngåelser skjer for ofte, forteller Sadikur.

Egne forretninger
Takket være innsatsen fra ­kristiansandskvinnene driver mange egne små forretninger. Små bakerier, vareutsalg og små klesutsalg startes opp etter kurs.

– De som gir oss penger, får selvsagt rede på hva vi gjør med pengene og hva de brukes til. I en brosjyre Sørlandsavisen Kristiansand fikk med seg etter besøket hos henne, står det eksempler på kvinner de har hjulpet. Sharifa (24) er et eksempel: «Familien er svært fattig. Hadde ikke ris til tre måltider om dagen. Ble torturert av mannen sin. Etter kursene: Tjener 200 kr pr mnd ved å sy klær som selges i landsbyen».

– Det er flott å se at inntekter høyner anseelsen. Det at de får selvtillit og verdighet er gull verdt, konstaterer Anne Berit avslutningsvis.

Back To Top