fbpx
skip to Main Content
UTDANNING FOR JENTER: Ferieparadiset i Sri Lanka ble til noe mer. Her er Mosvolds utdanningssenter for jenter.

Her er Mosvolds hotellparadis

Det som egentlig bare skulle bli en privat feriestrandvilla i Sri Lanka for kristiansanderen Kurt Mosvold, ble i stedet til tre hoteller, et barnehjem, en fagskole og en god dose lokalt engasjement.

Kurt Mosvold går bortover den øde stranda i Ahangama Bay. Palmene bøyer seg fint utover og skaper små skyggeplasser for den brennhete sola. Det indiske hav sender små bølger innover stranden og sletter fotsporene hans etterhvert som han går bortover. Året er 2004. Kurt Mosvold, eiendomsinvestoren i Kristiansand, har funnet sitt drømmested. Her, sørvest på Sri Lanka vil han bygge en villa for rekreasjon og avkobling. Men så ble det plutselig til så mye mer.

Business, pleasure og bistand
– Etter to uker her ble jeg forelsket i Sri Lanka. Jeg reiste rundt i 16 timer med regiondirektøren i Strømmestiftelsen, for å bli kjent med landet og se på deres prosjekter. To år senere, i 2006, sto barnehjemmet ferdig, sier han og viser en plakett hvor det er inngravert en takk fra barne­hjemmet Fatimas Boys Home i byen Welihena. Det er omtrent sånn historien om de tre luksushotellene til Mosvold i Sri Lanka blir til.

Først kom barnehjemmet, deretter fant han tomt til villaen og fikk en lokal arkitekt til å tegne den i nederlandsk kolonistil. Dette var ett år før borgerkrigen tok slutt og turismen kunne begynne å ta seg opp. Da villaen sto klar i 2012, øynet Mosvold en mulighet til å drive den som hotell i stedet. Mosvold Villa. Nå er hotellet med 12 dobbeltrom booket store deler av året.

– Jeg ville kombinere business, pleasure og bistand. Næringsliv er den beste form for bistand. Det er en verdig form for hjelp, sier Mosvold, som også har bygget et eget hus til de ansatte i nærheten av hotellet.

Ikke helt problemfritt
Det er ikke helt problemfritt å drive tre hoteller fra den andre siden av jordkloden. Det koster tid, penger, nettverk og engasjement. Du kan ikke bare lene deg tilbake og tenke at alt går greit. Kulturforskjellene i arbeidslivet er der, også kjønnsforskjellene.

En kvinnelig norsk restaurantsjef har ikke den samme autoritet der som her, og blir tidvis utfordret på den rådende mannssjåvinismen.
Han har derfor ansatt en lokal daglig leder og har fått med to medeiere på laget – Senkveldduoen på TV 2, Thomas Numme og Harald Rønneberg, som bidrar både med penger og nettverk.

Ballet på seg
Etter det første hotellet ble det to til – Amba Ayurveda Boutique Hotel og We Escape, som begge ligger på sørspissen av Sri Lanka. Alle tre hotellene ligger i provinsen Galle, som ifølge Mosvold inneholder alt det du trenger for å få et variert innblikk i Sri Lankas natur og kultur. Mosvold peker på kartet hvor hotellene ligger. To av dem er det bare ti minutter mellom, mens spa-hotellet Amba, ligger en time unna.
– Men hvorfor Sri Lanka?
– Det er eksotisk. Det gjør meg glad å være der i det varme klimaet, i en vakker og mangfoldig natur, med både høye fjell, strender og dyreliv, hvor du både kan se elefanter og dra på hvalsafari. Menneskene er varme og det finnes lite kriminalitet. Kulturen, historien og religionene er ­spennende. Det er et ­jomfruelig land hvor turismen ikke har ødelagt, sier han.

Bygget fagskole
Derfor er han ekstra forsiktig selv, som hotelleier av tre hoteller. Miljøhensynet tar han på alvor. Også samfunnsansvaret. Derfor har han vært med på å få inn flere millioner av Sørlandets Elektro Engros AS til å bygge opp igjen en fagskole som sto tom. Nå ­uteksamineres jenter i skredderfag, sminkøryrket, frisørfag og som kokker. Etter hvert håper han å få inn hotellfag også, slik at elevene kan søke jobb ved et av hotellene hans når de er ferdig utdannet.
– Jentene ved skolen er mellom 16 og 22 år. Disse kommer fra fattige familier hvor de alltid har blitt fortalt at de ikke kan noe. Når de går på denne skolen får de en bekreftelse på at de har evner, og får et vitnemål. De kommer ut i jobb og blir dermed en ressurs for familien, heller enn en byrde som de var før, hvor det bare var om å gjøre å få giftet dem bort, og betale en sum til brudgommens foreldre. Det er rørende å besøke denne skolen, sier Mosvold.

Får med andre
Han prøver å få flere av hotellgjestene til å se verdien i å støtte lokale prosjekter, og forteller gjerne om hvilke prosjekter som trenger midler for å bli realisert.
Mosvold finner frem et fotoalbum hvor både ambassadøren, kjente TV-fjes og personer med midler er avbildet på besøk i Mosvold Villa.

– Ved vårt opplegg går 100% av gavene til formålet. Jeg har tenkt å oppskalere akkurat den biten, sier Mosvold. Neste hjelpeprosjekt blir kanskje nytt gamlehjem etter at han hørte om de uverdige forholdene de gamle levde under på et av de eksisterende gamlehjemmene.

– Skal livet ha en mening, er man avhengig av å hjelpe andre, sier Mosvold.
– Men klarer du selv å ha ferie nå i ditt eget ferieparadis?
– Ja, men det blir en blanding av business og pleasure.

MEDEIERE: Harald Rønneberg og Thomas Numme i TV 2s Senkveld er med på laget og medeiere i ett av hotellene til Mosvold i Sri Lanka.
Back To Top