fbpx
skip to Main Content
– Lørdag 16. juni arrangeres Mannedagen, et gratisarrangement for menn som har hatt eller har kreft, sier Andreas Vikhals.

Spennende aktivitetsdag for menn med kreft

Lørdag 16. juni: Mannedag for menn som har eller har hatt kreft og med et svært innholdsrikt aktivitetsprogram tilpasset menn.

– Vi inviterer til en variert ­aktivitetsdag på Luftforsvarets Skolesenter Kjevik, LSK. Erfaringen viser at man kan ha mye igjen for å møte andre som er eller har vært i samme situasjon som en selv. Ikke minst er det nødvendig å finne tilbud og arenaer som passer for menn, forteller Andreas Vikhals fra LTS og Geir Wehus, regionleder for Kreftforeningen i Agder.

For menn i alle aldre
Mannedagen arrangeres i år for tredje gang – et gratisarrangement for menn i alle aldre som har eller har hatt kreft og med et svært så innholdsrikt program. Mannedagen 2018 skjer lørdag 16. juni og er et samarbeid mellom Kreftforeningen og Luftforsvarets skolesenter Kjevik.

Andreas Vikhals fikk selv påvist kreft i 2007.
– Det kom selvsagt svært overraskende. Jeg tok skjegget og kjente en klump på siden av halsen. Undersøkelser, CT og MR viste at jeg hadde fått kreft, forteller Vikhals.
Han fikk god og riktig behandling og oppfølging av helsevesenet. Likevel var det noe som manglet: Å kunne ha noen i samme ­situasjon å prate med.

Savnet en sparringspartner
– Det er mye man lurer på underveis, hva man kan forvente seg, hvordan behandlingen virker, hva konsekvensene er for kropp og psyke, tips til å håndtere situasjonen, medisinene og behandlingen. Jeg savnet rett og slett noen å være sparringspartner med, forklarer han.
Han tok kontakt med Kreftforeningen og spurte hvordan han kunne bidra. Prosessen endte med en enighet om å arrangere en Mannedag for menn som har hatt eller har kreft.
– Det er viktig for menn å møtes i en sammenheng som passer for menn, sier han.
Også i erkjennelsen av at menn samtaler om sin sykdom og nære ting på en annen måte enn kvinner.

På mannens egne premisser
– Mannedagen starter gjerne med at mange er stille, men etter hvert som dagen forløper med aktivitet og godt samvær, kommer også samtalene, sier Vikhals. I tillegg til å være primus motor for Mannedagen, sitter han også i representantskapet til Kreftforeningen, og er nestleder i lymfekreftforeningen i Agder, i tillegg til å være likeperson.
– Det at en mann overfor familie, venner og arbeidskolleger kan være stille og ikke si så mye om sin sykdom, betyr ikke at mannen ikke har spørsmål om mange tema. På Mannedagen har vi en setting og et innhold som gjør at menn kan komme sammen og få innspill på mannens egne premisser, utdyper Andreas Vikhals.

Fra et planleggingsmøte for Mannedagen i mai. Fra venstre: Hanne Borgen Ottersen, Arne Holte, Andreas Vikhals, Christoffer Jeffers, Espen Sørensen, Inge Solvik. Bak fra Venstre: Trude Vibeke Nygaard Omland, Geir O. Wehus, Marianne Smith.

Mange aktiviteter
Mannedagen blir fylt med ­spennende aktiviteter som flysimulator og aktiviteter i hangaren med klatrevegg og droneflyging. Her kan man få sitte i cockpit på både helikoptersimulatoren og F16. Det blir også skyting med ulike våpen på bane og aktiviteter i idrettshallen og informasjon, og ikke minst mulighet for å treffe fagpersoner eller likepersoner (som selv har hatt kreft).
– Vil man være med og prøve seg på det meste, kan man det. Vil man bare være til stede og slappe av med en kaffekopp i en uformell setting sammen med andre i samme situasjon dersom man er sliten eller kroppen ikke spiller på lag, så kan man det, sier Vikhals.

«Seksualitet og  tabuer ved kreft»
Kreftsykepleier og sexolog Tore Borg holder er lite foredrag som han har kalt «Seksualitet og tabuer ved kreft». Tore Borg er nå pensjonist, men arbeidet i flere år på Radiumhospitalet, og er i dag en ofte benyttet foredragsholder. Også fysioterapeut og kreftsykepleier vil være til stede.
– Andreas tok for to-tre år siden kontakt med oss i Kreftforeningen. Han hadde selv vært kreftrammet i relativt ung alder, og savnet et sted hvor han kunne treffe likesinnede av samme kjønn. Han ønsket å gjøre noe med det, og har siden ivret for å gjøre en forskjell for andre! Andreas tok initiativet – og Mannedagen er blitt en suksess og en flott opplevelse for deltakerne. Vi i Kreftforeningen er glade og stolte over som eneste sted i landet å kunne invitere til et slikt tilbud, sier Geir Wehus.

Betyr mye
At Mannedagen har hatt en stor og god betydning for dem som har vært med, er det mange eksempler på. Andreas Vikhals tar frem mobilen, og leser utdrag fra flere meldinger fra menn som har vært med på Mannedagen tidligere. Udelt positive erfaringer er stikkordet, for som en sier «dette har vært den beste dagen på lenge. Her har jeg fått treffe lidelsesfeller. Jeg har kjent meg aleine underveis og fikk på Mannedagen en anledning til å spørre og fortelle».
– Mye skjer i kroppen og med psyken når en person får kreft. Spørsmålene er mange. Behovet for informasjon om hva som skjer med en, er stort. I tillegg kommer spørsmålene om hvordan forholde seg til arbeidsgiver, NAV og rettigheter i forhold til forsikring. Det å kunne møtes i en setting hvor man kan snakke med andre, få råd og vink, og dele erfaringer og bidra til større åpenhet om hva det innebærer å ha kreft og å leve med sykdommen, er viktig, sier Vikhals og Wehus.

Akrobatisk flytur
– Vi har kapasitet til å ta imot 100 personer på Mannedagen. Til nå har 66 meldt seg på, sier Vikhals, og henviser til kreftforeningen.no hvor andre som kan være interesserte i å delta, kan melde seg på. Bare søk på «Mannedagen» der.
– Vi avslutter dagen med en helikoptertur for inntil 15 heldige vinnere og tur med akrobatisk fly for to vinnere, sier Vikhals.
– Det har vært stor velvilje for å få dette til. En lang rekke frivillige stiller, både fra Kjevik, helsevesenet og Kreftforeningen, sier Andreas Vikhals som også roser positiviteten som ledelsen ved LSK og Luftforsvaret har vist.

Back To Top