fbpx
skip to Main Content
ÅPNER I MANDAL: Terje Klungland etablerte CoWorx i Kristiansand for to år siden, og i august får gründerhuset en egen filial midt i Mandal sentrum.

Gründerhuset utvider igjen – ekspanderer til Mandal

Grunnleggeren hadde i utgangs­punktet bare tenkt å gi det ett år. Etter drøye to år i drift må CoWorx utvide nok en gang.

IT- og telecom-konsulenten Terje Klungland befant seg i sluttfasen av en konsulent­avtale da han fant ut at han ønsket å forsøke å gjøre noe for seg selv. Alt han trengte var noen lokaler hvor han kunne jobbe sammen med andre.

– Jeg så for meg max et par hundre kvadrat hvor vi kunne jobbe 5-6 stykker sammen, og jeg tenkte for meg selv at kommunen burde ha ­interesse av å støtte noe slikt, røper kristiansanderen som er blitt omtalt som gründernes gründer.

Kommunen på lag
Klungland ville lage et gründer­hus og kontaktet næringsrådgiver Øyvind Laderud i Kristiansand kommune sommeren 2015. Det viste seg at kommunen selv hadde jobbet aktivt med å legge til rette for et slikt kontorfellesskap for oppstartsbedrifter en stund.

– Laderud var overbegeistret og lovet at kommunen skulle støtte opp under prosjektet så godt de kunne, på sin måte. De hadde selv vært på visninger i byen, på jakt etter egnede lokasjoner, men ønsket at det skulle være et privat initiativ, hevder Klungland.

God respons
De dro på befaring hos gründerhuset DIGS i Trondheim, som hadde startet opp få år i forveien. DIGS var optimistiske til Klunglands planer. I tillegg luftet han forsiktig ideen med Gnist, som var en løst etablert gründerforening i Kristiansand.
– Responsen var veldig bra, og jeg hadde selv et lite nettverk av næringsdrivende som ønsket et slikt sted, forsikrer Terje.

Tor Gustav Drivenes, huseieren i det gamle bygget til SR-Bank i Markens gate 8, var ikke mindre begeistret, skal vi tro Klungland.
Selv om det var mye som stemte med beliggenheten og lokalene, var han i tvil om han greide å fylle de nesten tusen kvadratmeterne gulvarealet utgjorde.

Nervøs
Det var med en skrekkblandet fryd CoWorx så dagens lys i mars 2016.
– I starten var jo vi bare 8-9 stykker. Jeg skal innrømme at jeg var nervøs på åpningsdagen og spurte meg selv om jeg hadde tatt meg vann over hodet, forteller Klungland.
Etableringstilskudd fra Innovasjon Norge fulgte, men det var Sørlandets Kompetansefond som utgjorde den store forskjellen.
– De fortjener all uhemmet skryt. Sørlandets Kompetanse­fond var lette å overtale og de forstod at gründere som jobber under samme tak har større sjanse for å lykkes, minnes han.
Motivet var at han synes det er «grisekjedelig» å jobbe alene.
– Jeg er en sosial person som trives best å jobbe sammen med andre.

Sprengt kapasitet
Etter knappe ni måneder var kapasiteten sprengt og CoWorx måtte gjøre beslag på halve underetasjen, som ble formelt åpnet på ettårsdagen. Det siste året har kontorfellesskapet hatt mellom 90 og 100 medlemmer fordelt på rundt 50 virksomheter.
– Vi skal være happy med det i lille Kristiansand, mener bakmannen, og har ingen ambisjoner om å vokse lokalt.

Sosialt og faglig
Han hadde ikke forestilt seg det fellesskapet medlemsmassen utgjør i dag.
– Det sosiale har jo blitt til så mye mer enn det jeg hadde drømt om. Jeg vil jo påstå at samtlige her føler seg som kolleger selv om alle driver med sitt. Det overrasker meg stadig hvor mye folk hjelper hverandre og finner sammen på ulike prosjekter. Rundt 60 prosent har handlet tjenester av hverandre, hvilket er formidabelt.

Medlemmer lokkes av lave leiekostnader og følelsen av å ikke jobbe alene. I tillegg organiseres det ulike workshops og foredrag i kantinen.
– Vi hadde ikke klart oss uten eksterne aktører som arrangerer faglige samlinger her hos oss.

Jevn flyt
Nå ligger dekningsgraden på 85-90 prosent, i følge daglig leder.
– Det er jo hva som er så gøy med denne plassen. Det er en jevn gjennomstrømming av folk hele tiden. Er man borte i 3-4 måneder, vil man se mange nye fjes når man kommer tilbake. Vi som er her hele tiden legger ikke merke til det.

Men behovet for gründerhus i Mandal har han sett.
– Det var et tidligere medlem, Ole Henrik Golf, som etterspurte et lignende konsept i Mandal. Tidspunktet nå passet veldig bra med hensyn til kompetansefondets prioriteringer om å fokusere mer på prosjekter utenfor Kristiansand.

I løpet av august vil altså Mandal få sitt eget gründerhus i gamle Grand Hotell. Lokalet måler rundt 250 kvadratmeter og kommer til å romme 26 gründere.

Back To Top