fbpx
skip to Main Content
SKAPTE LIV: Det lokale bandet med internasjonale medlemmer, Small Pocket of Resistance, eleverte stemningen under kulturfestivalen. Foto: Matias Strand Rud.

Tusenvis feiret mangfoldet

Selv været ødela ikke humøret til festival­folket under Den Inter­nasjonale Kulturfestivalen som nylig ble arrangert for sjette gang.

Den Internasjonale Kultur­festivalen ble sparket i gang for sjette gang lørdag den 16. juni. Skuelystne samlet seg langs Markens gate for å få med seg seg den fargesprakende paraden som gikk fra Slottet kjøpesenter til Torvet. Etniske trommer, heiarop på fremmede språk og tradisjonelle klær fra ulike deler av verden preget handlegaten denne solfylte formiddagen. Paraden ble ledet an av ­festivalens egen mor, Chyntia Trydal, iført en staselig drakt, i følge med ordfører Harald Furre og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Mye spennende
Da paraden ankom Torvet var det stappfullt av mennesker og matboder med smaker og dufter fra flere verdenshjørner. Mellom grillspyd, supper og annet spennende ble Furre og Sanner ledsaget rundt til de forskjellige bodene av Trydal, mens nysgjerrige tilskuere fulgte med. På spørsmål om de ikke skulle smake på noe av den spennende maten, var svaret at de skulle ha en organisert lunsj senere på dagen og at de ikke ønsket å bli mette til da. Sørlandsavisens utsendte ble også sulten i løpet av dagen. Da det var så uendelig mye å velge mellom, falt valget på en utsøkt shawarma fra Palestina.

Mer for barn
Det var rigget til en stor scene øverst på Torvet hvor det var duket for underholdning. Den første opptredenen var flamenco fra Spania, etterfulgt av afrikanske trommer og dans. Videre var det innslag av folkedans fra Albania, Somalia, Thailand, Tyrkia, og Colombia med flere. Stemmningen var god allerede fra starten av, men da Small Pocket of Resistance inntok scenen med gamle slagere av reggae-legenden Bob Marley, ble følelsen av samhold og kjærlighet mer tilstedeværende, noe man kunne merke på allsangfaktoren. Nytt av året var satsningen på barnemusikk, med bidrag fra Tobine, kjent fra MGPjr., ulike sang- og dansegrupper, og Barnas Musikkteater.

Imponerte
Smilende barn og voksne fra alle samfunnslag fant veien til Torvet denne lørdagen, enten av nysgjerrighet eller sult, da det var mye å feste både øyne og tennene i. Det var den eksotiske folkemusikken som mante til spontan dans hos de fremmøtte. Blant de inviterte danserne, var det innslaget fra det colombiske paret samt den unge og fremadstormende Sinem Dila Ufacik som imponerte mest – førstnevnte på grunn av kostymene og koreografien, og sistnevnte på grunn av spontaniteten, energien og teknikken.

Grå slutt
Det tiltagende gråværet satte etter hvert en demper på det yrende folkelivet, men likevel var det et hundretalls mennesker som ble værende helt til slutten. Arrangementet ble ikke avsluttet før tiden men snarere på overtid, noe som er vanskelig å unngå med 30 poster på programmet, gjort mulig av en håndfull frivillige sjeler og noen innleide lyd- og sceneteknikere.

Vellykket
Festivalens hensikt, som er å skape en bedre kulturell forståelse og bidra til et positivt fokus på de fremmedkulturelle miljøene i byen, ble uten tvil levd opp til. Mennesker med ulik type bakgrunn deltok også blant publikum. Ankepunktene handler om at noen av bodene selger maten sin dyrere enn det som er vanlig å finne på gatekjøkkener og etniske kafeer. Enkelte som avisen snakket med mente musikken var for høy. I tillegg var det en litt for høy andel innslag uten noe spesielt internasjonalt preg. På den annen side må festivaler som dette ofte gjøre noen snarveier av økonomiske årsaker, og en kan ikke si annet enn at festivalen var vellykket gjennomført uten store skuffelser.

Nå er det bare å glede seg til neste år og håpe at enda flere sørlendinger tar turen for å bidra til en åpen og tolerant by for alle.

Back To Top