fbpx
skip to Main Content
DRIVER BISTAND: Benedicte og Eivind Severinsen fra Dvergsnes hjelper fattige og syke i Den dominkanske republikk. Her er de avbildet sammen med barna. Foto: Privat.

Bruker feriene på bistandsarbeid

Benedicte Severinsen har en hektisk hverdag som seksjonsleder ved akuttmottaket i Kristiansand og ved Overgrepsmottaket i Agder. Likevel velger hun å hjelpe vanskeligstilte i Den dominikanske republikk.

Sammen med ektemannen, Eivind Severinsen, reiste Benedicte Severinsen for ni år siden til Karibien på ferie. Deres felles interesse for surfing brakte dem til Den dominikanske republikk.

Det var ikke bare høye bølger som møtte dem i ferieparadiset.

  • Jo lengre vi kom bort fra de lukkede hotellområdene, så vi slumområder med høy fattigdom og nød, sier Eivind Severinsen, som er utdannet jurist og som jobber som eiendomsmegler hjemme i Norge.
  • Det var ikke slik at vi reiste ut i verden på leit etter steder hvor det var størst nø Vi reiste dit på ferie og så at det var behov for bistand. Ettersom vi kunne hjelpe, valgte vi å gjøre nettopp det. Vi har jo blitt glad i stedet og folkene, og hadde ikke hjerte til å la være med å gjøre noe, understreker Benedicte som er lege.

 

Oppkalt etter døtrene

De er ikke redd for at Sofiaprogrammet skal forveksles med Stine Sofies stiftelse, og de forklarer at det ligger en god grunn bak navnevalget:

 

  • Vår datter heter Sofia og familien vi samarbeider tettest med der nede har en datter som er oppkalt etter vår datter. Vi har ingen stiftelse men valgte å kalle foreningen vår for Sofiaprogrammet etter døtrene vå Vi måtte opprette et organisasjonsnummer da vi begynte å få inn økonomisk støtte til arbeidet, forklarer Eivind som er styreleder og fotografen i foreningen.

 

Hjemmebesøk

Nå er paret i det spansktalende landet to ganger i året, og tilbringer hele sommerferien der. Arbeidet foregår på skolen og i kirken. Dessuten foretar de hjemmebesøk.

  • Vi har daglig kontakt med teamet vårt, for å sikre en god oppfølging, og samarbeider med frivillige der nede, inkludert en farmasøyt og en kanadisk lege, også når vi er hjemme.

 

Alt kommer frem

Sofiaprogammet har fire ulike programmer. Det ene sørger for skolesaker og skolesekker til skolebarn, det andre sørger for god informasjon om prevensjon, det tredje hjelper kronisk syke med medisinsk behandling mens de gjennom det fjerde programmet bygger hus til de aller fattigste  familiene som bor i skur. All økonomisk støtte går hundre prosent uavkortet til å hjelpe de vanskeligstilte. Paret dekker selv administrasjonskostnader, reisekostnader og tar ikke ut lønn fra foreningen. De mottar ikke statsstøtte.

  • Mange får barn veldig tidlig og mister dermed muligheten for skolegang og utdannelse. Dermed blir de boende hjemme hos foreldrene og kommer seg ikke ut av fattigdommen, utdyper Benedicte.

 

Falske medisiner

Selv om ikke Den dominikanske republikk ikke er et veldig fattig land, finnes det veldig mye nød grunnet korrupsjon og et mangelfullt velferdssystem. Mye av problemet tilskrives også piratkopierte medisiner som ikke virker skikkelig.

Det er veldig mange flyktninger og illegale innvandrere fra Haiti og Venezuela som ikke får hjelp. Vi ser at mange familier bruker sykeforsikringen sin på å hjelpe de kronisk syke, men når sykdom går i arv strekker ikke forsikringen til. Vårt mål er å få sykdommen stabilisert slik at de kan ha et verdig liv og slik at barna kan fokusere på skolegang, forsikrer de.

Back To Top