fbpx
skip to Main Content
MEDISINSK NYVINNING: Ole Georg Bysheim mener å ha skapt et verktøy som både gjør hverdagen for sykepleiere og leger lettere, og som i ytterste konsekvens kan redde liv. Her har han mottatt en gründerpris for ideen. Foto: Christine Wassengen.

Kan være livreddende

Ole Georg Bysheim mente det burde finnes mindre risikable måter å åpne venefloner på. Nå tas oppfinnelsen hans inn ved Sørlandet sykehus som en prøveordning.

– Jeg har vært mye på sykehus, sier Ole Georg Bysheim fra Kristiansand, og forteller om hvordan den sakse-lignende saken han holder i hånden kan være et aldri så lite mareritt for både pasienter og helsepersonell.

– Denne pjangen, eller arteriepinsetten som det også heter, har skadet mange mennesker verden over. Den skal brukes innvortes for å klemme av tarmer og blodårer under operasjon.

Problematisk
Videre forteller han om hvordan den også brukes til å åpne koblinger, propper og små lokk på for eksempel venefloner, og hvordan det kan være en problematisk affære all den tid veneflonen sitter i en pulsåre og dekslene er så små. En veneflon er en slags ventil som lar en føre medisin og annen veske direkte inn i blodsystemet på et menneske.

– Når blodrester i åpningen koagulerer, blir det som lim og gjør proppen vanskelig å få opp. Ved hardhendt bruk kan arteriepinsetter være skadelige, spesielt for barn. Barn kan kveppe ved ubehag og rykke til. Det kan føre til at man ved uhell stikker dem til blods med pjangen og påfører dem skader, smitte og infeksjoner. I verste fall kan den dra veneflonen ut av arterien når man skal fjerne korken som dekker inntaket.

Ny hverdag
Med tanke på ubehaget, smittefaren og skadepotensialet pjangen medfører, ville Bysheim gjøre noe med saken. Dermed kom han på ideen om Medikey – en harmløs plastdings som gjør det lett å åpne venefloner uten å måtte bruke makt. Nå har sykepleiere og leger fått en lettere arbeidsdag, i følge oppfinneren:
– Medikey krever nesten ingen opplæring og kan kastes etter engangsbruk. For hjemmepasienter som medisinerer seg selv, er Medikey en velsignelse.

Skader ikke
Ole Georg holder frem en liten klype som ser ut som en litt for kort pinsett laget av myk plast. Hemmeligheten skal ligge i taggene i «armene» på klypen.
– Man bruker et pinsettgrep og vrir den fjærlett rundt for åpne proppen. Mot huden vil den ikke kunne ta med seg hud og skade huden, legger han til mens han demonstrerer vidunderet foran en samling andre gründere på CoWorx.

På Makerspace i havnekvartalet har han fått laget en modell til en dispenser som kan oppbevare Medikey-innretningene i sin sterile stand. Selve verktøyet produseres i Lillesand og pakkes på Dalane. Produktet kan resirkuleres som plast.

På prøve ved sykehuset
Medikey er askeptert av Sørlandet sykehus og tas inn i Kristiansand og Arendal i en prøveperiode for å vurdere om det kan bli et fast tilskudd til deres behandlingsutstyr. Nå håper oppfinneren at hjelpemiddelet kan bli forbruksvare i alle medisinske behandlingsrom over hele verden.
– Utfordringen er at all medisinsk utstyr skal CE-merkes. Disse to bokstavene har en kostnad på ca. 260 000kr pluss moms, og er et godkjent-stempel som forteller at produktet ikke inneholder farlige preparater eller bestanddeler, røper han.

Stort marked
Troen på produktet er der likevel.
– Tilbakemeldingene fra fagfolk har vært overveldende. Anslagsvis vil det være behov for 8-10 millioner enheter pr år, i Norge. Medikey er billigere enn pjangen, og med tanke på at slike arteriepinsetter forsvinner fra sykehusene, antakeligvis ved at de tilfeldigvis havner i søpla, bør det være en besparelse å bruke Medikey til utvortes bruk.

Han vurderer også markedene i USA og Asia.
– Asia har behov for å få ned smitte- og infeksjonsstatistikken, påstår han, samtidig som han uttrykker bekymring for piratkopiering i Kina. Patentet er kun beskyttet i Norge, foreløpig.
– Patentering koster penger, og jo flere land, jo mer penger, påpeker mannen bak ideen.

I tillegg beskriver han innkjøpsordningene i de store helseforetakene som ugjennomtrengelige bankhvelv.

All den tid Ole Georg er sykmeldt, behøver han hjelp til å realisere ideen. Da er det godt å ha samarbeidspartnere som kan ta seg av alt det praktiske.

– Jeg har ikke tenkt å gi meg, tvert imot. Denne oppfinnelsen kan forebygge fatale uhell. Det er mange veier man kan gå for å gjøre den dagligdags, lover han.

Back To Top