fbpx
skip to Main Content
VETERAN: Rune Kårbø (65) står bak tappekranene, i Bakgården Bar som han var med på å etablere for 25 år siden. Selv om han snart er pensjonert, jobber han fremdeles, bare ikke så ofte bak bardisken.

Bakgården Bar er 25 år

Rune Kårbø kan se tilbake på mye hardt arbeid og pionérvirksomhet i baren han var med på å starte i Kristiansand for et kvart århundre siden.

Knappe fem minutter etter Gudmund Pedersen (60) og Rune Kårbø (65) hadde blitt ferdig med snekkerarbeidet, åpnet de skjenkestedet som skulle være foregangsbaren, ikke bare i byen men utenfor landegrensene. Malingen hadde ikke engang tørket da 400 nysgjerrige gjester stod i kø utenfor den lille baren som dengang hadde plass til 67 stykker.

– Vi ville åpne en bar som ikke var vanlig på den tiden – noe som var friskt og ekte, mimrer Kårbø.

Ekte vare
Den joviale bareieren kan virke litt dialektforvirra, men det er ikke rart all den tid han ble født i Bergen, flyttet til Østlandet som 9-åring og til Kristiansand som student.
– Gjennom store deler av 70- og hele 80-tallet brukte alle barer essens på flaske til å blande i drinkene. På begynnelsen av 90-tallet, da vi startet, var dette fremdeles normen. Vi ønsket å bruke ferske ingredienser for å lage bedre coktails. På den tiden drakk folk mest Singapore Sling, Tom Collins og et par andre drinker foruten Whiskey og vann, og vodka med 7-up. Folk flest kjente ikke til noe annet, fortsetter han.

Noe nytt
Kameratene ønsket å lage drinker vanlige folk aldri hadde smakt før. De var gamle kolleger fra baren i Hotel Caledonien men ønsket å gjøre noe nytt.
– Vi ønsket å lage «frozen» drinker, Pina colada og sprekere saker. Vi ønsket å bruke ordentlig frukt og ikke billige juicer på flaske. Vi ville gjøre ting som ingen andre gjorde.

En time ute i første åpningsdag måtte konene deres visstnok trø til og rydde glass. Det er få bareiere forunt å kunne holde det gående så lenge. Hemmeligheten, mener Kårbø, er at de ikke har stått på stedet hvil.

– Vi startet med rundt 80 merker i hyllene. Nå har vi over tusen og kan noe om alle sammen. Vi har alltid satt trygghet i førersetet og hadde utdannede vakter før noen påla oss å ha dem. Jeg synes sjekking er ålreit, men ikke ufine gjester. Hos oss skal damene føle seg trygge selv om de er ute alene, lover den rutinerte barmannen.

Service viktig
Mesterskap og priser innen ­bartending og miksing av drinker er også noe de er stolte over.
– Når man reiser får også man nye impulser og det har vært viktig for oss, men det viktigste er å yte service og bry seg om gjestene, og det mener jeg at vi gjør, sier han.

Med tiden har baren overtatt både bakgården og restauranten, begynt med DJ, musikk-bingo og egne akevitter.

– Akevitt er noe folk har fått øynene opp for som tilbehør til kaffen i stedet for konjakk, og ikke bare til julematen, påstår han, mens han peker på at whisky og rom også har overtatt mye av markedet som konjakk hadde tidligere.

I tillegg er Gin tonic noe som har økt i popularitet, mye som følge av at de har begynt med egne vrier på den tradisjonelle drinken.

– Jeg var i Spania for noen år tilbake og opplevde hvordan man kan mikse jordbær og forskjellig sammen med Gin tonic. På jubileumsdagen vår serverte vi 480 slike spesial-drinker med gin og tonic-vann, nikker Kårbø fornøyd.

Eget barskap
For dem som ønsker å flotte seg med noen edle dråper av eksklusiv årgang kan man bestille flasker gjennom baren og få sitt eget personlige barskap bak disken.

– I det ene barskapet står det en flaske hvor etiketten er laget av Dronning Sonja. Selve flasken eksisterer i kun 250 eksemplarer. Den fikk vi av Kjell Nupen. I samlerverdi er nok denne den mest kostbare flasken vi har, påpeker Rune stolt.

Generasjonsbaren
For dem som mener dette lyder litt gammelmodig, forsikrer grunnleggeren om at alle skal kunne føle seg velkommen i Bakgården uansett hvilken generasjon man tilhører.
Selv er han snart pensjonist og står ikke like mye bak baren lenger, men jobber mest med administrasjon.

–  I dette yrket må man være sprek og spenstig når det er høy tempo, men jeg lager fremdeles drinker for venner og bekjente som er innom baren dersom de ber meg om det.

Back To Top