fbpx
skip to Main Content
POPULÆRE: Audun Laading fra Kristiansand og engelske Stephen Fitzpatrick utgjør duoen Her´s, som har vind i seilene for tida. Foto: Neelam Khan Vela.

Debuterte i Kilden – turnerer verden rundt

Audun Laading fra Kristiansand debuterte med bandet sitt Clockworks i Kilden under «Fremtiden er uhørt» for fem år siden, akkompagnert av KSO. Nå bor han i England og har et nytt plateaktuelt og kritikerrost band.

Her´s er et kritikerrost band fra Liverpool som mottar ros for sin livsbejaende popmusikk og konserter verden over. Store bandet er det ikke – de er bare to stykker, Stephen Fitzpatrick fra England, og Audun Laading fra Kristiansand.

Når og hvor møttes dere?
Vi møttes på universitet i Liverpool hvor vi begge studerte musikk. I første klasse hadde vi på et eller annet vis klart å få tildelt akkurat samme timeplan, mens alle andres var delt opp. Det tilrettela for et solid vennskap bygget på Redbull og hard svetting i universitetets data-lab klokka 0300 på natta før deadlines.

Når ble dere et band og hvordan?
– Stephen er opprinnelig trommeslager og studerte slagverk. Første gang vi spilte sammen var det som rytmeseksjonen til en god klassekamerat og kollega, Brad Stank. Vi oppdaget fort at vi delte mye av de samme musikalske preferansene, som f.eks. Conan Mockasin, Mac Demarco, Tame Impala og Ariel Pink. Vi startet ikke bandet før i andre klasse ettersom Steve for det meste spilte trommer på den tiden, men én kveld han var på besøk hos meg og spilte litt gitar, ble det til at vi spilte inn og laget musikkvideo til klokka fem på morgenen. Da vi endelig fikk lastet opp hele prosjektet på Youtube gikk vi egentlig bare rett til skolen uten noe søvn. Det kom veldig naturlig i grunnen, ettersom vi var så gode venner allerede.

Har dere opplevd noe kulturkræsj siden dere er fra ulike land?
– Til tross for at man kan tenke seg at engelsk kultur sikkert ikke er så langt unna vår egen, viser det seg fort at det egentlig er veldig forskjellig når det kommer til detaljer. En ting som sjokkerte meg var at etter man har vasket opp en tallerken, for eksempel, er det ikke vanlig å skylde av såpen! Man bare setter den til tørk! Jeg lar ikke Steve ta oppvasken, men ellers går det for det meste veldig bra med litt diplomati.

Hvor og når debuterte dere live?
– Etter den første instrumentallåten og videoen vi lastet opp, fikk vi tilbud av en venn av Steve om å spille på arrangementet hans i Manchester. Vi hadde ca. ti dager til å få sammen et sett vi kunne spille, siden vi egentlig bare hadde instrumentalen! Så, etter mye jobbing spilte vi ‘Dorothy’, ‘Marcel’, ‘What Once Was’ og enda en som vi ikke har sluppet enda, og overlevde!

Er det virkelig bare dere to på scenen?
– Ja, for øyeblikket er det bare oss to som spiller, og vi er egentlig veldig fornøyde med det. Etter å ha hatt sjansen til å spille så mye rundt i England har vi lært at folk er veldig åpne for alternative løsninger. Vi bruker Mac med Ableton til å spille enkle tromme-looper og skriver musikken rundt det. Det er noe enkelt med å være en duo, og resultatet er at publikum kan føle seg inkludert i vårt vennskap på scenen! Men jeg må innrømme vi ofte har blitt spurt om trommeslageren vår er syk eller ikke rakk å komme.

Når ga dere ut musikk første gangen?
– Vi var veldig bevisste på at vi ikke ville kompromisse på hvordan lydbildet vårt, looken til bandet eller språket vi brukte på sosiale medier. Vi brukte derfor lang tid på å finne ut av hva og hvordan vi først ville slippe musikken. Vi prøvde å spille inn med mange forskjellige produsenter uten hell, så vi ventet. I mellomtiden spilte vi mer og mer live rundt omkring Nord-England, og en kveld i Manchester møtte vi Heist or Hit – en liten indie-label drevet av lidenskap for musikk. Vi kom også i kontakt med Saam Jafarzadeh som har spilt inn og produsert all musikken vår siden! Heist or Hit slapp vår første singel ‘Dorothy’ i tidlig 2016 og har fortsatt videre.

I hvilke land har dere spilt?
– Vi har vært heldige nok til å få sjansen til å spille opp og ned England og Skottland mange ganger nå. I tillegg har vi vært i Tyskland, Spania, Frankrike, Belgia og Nederland og USA. Men kanskje den største distansen vi har tilbakelagt var da vi spilte i Bangkok, Thailand for å spille support for noen av våre personlige helter, Beach Fossils. Nå i høst har vi planer om å reise igjennom Europa igjen og ha vår første skandinaviske konsert i Danmark.

Hva skyldes suksessen, tror du?
– Det er vanskelig å vite. Vi prøver å gi en avslappet drømmeverden folk kan dra til for å slippe litt unna livets stress. Jeg tror mange folk ser etter noe som kanskje kan gi et annet fokus for en liten stund nå til dags. Men vi har vært utrolig heldige med interessen folk har hatt for musikken vår. For eksempel har Spotify tillatt oss å nå og å bygge opp et stort publikum i USA igjennom enkle ting som spillelister og deres Discover Weekly-funksjon. Nå har vi nettopp annonsert vår første USA turne som resultat. Det er helt surrealistisk.

Hvordan var det å spille på SXSW?
– Det var veldig spennende for oss ettersom vi hadde ikke sluppet førsteplata enda, og utrolig gøy! Det var Steves første tur til Amerika og min andre, men vi fikk nesten ikke sett noe ettersom vi spilte ni konserter på fire dager! Mesteparten av tiden drasset vi rundt på gitarforsterkere i over 34 grader.

Hva har det ført til å opptre på SXSW?
– Vi dro over dit med et mål om å finne en agent til å representere oss på den siden av verden. Det er veldig viktig for å kunne bli tilbudt å holde konserter der. Det var utrolig hvor mange folk vi traff. Festivalen er som om det er 17. mai for hele musikk-industrien i flere dager.

Man mingler i 24 timer i døgnet mens man er der. Vi fant mesteparten av infrastrukturen vi trengte for å kunne å komme tilbake og turnere i USA.

Når spiller dere i Norge?
– Forhåpentligvis veldig snart! Spesielt ser jeg frem til å kunne spille i Kristiansand for alle venner og bekjente som har støttet prosjektet vårt. En av våre beste konserter var en kveld i Steves hjemby, Barrow in Furness, og jeg tror det kommer til å bli like gøy hjemme i Kristiansand.

Hva er planene fremover?
– Først slipper vi debutalbumet vårt, Invitation to Her’s’, nå den 24. august og deretter turnerer vi resten av høsten. Vi gleder oss!

Back To Top