fbpx
skip to Main Content
UTSTILLING: Ole Johan Moe har utstilling på Drømmeplassen. I bakgrunnen kan du se bildene hans. Med dem forsøker han å sette Cuba i et nytt lys.

– Cuba setter spor i deg

Ole Johan Moe har reist over store deler av verden på jakt etter det perfekte bildet. Det var først når han flyttet til Karibien at fotograferingen tok av. Med en utstilling på Drømmeplassen ønsker han å vise underkommuniserte sider ved Cuba.

Ole Johan Moe (38) er på besøk i Kristiansand, byen han flyttet fra for 15 år siden. Han har holdt på med foto profesjonelt i 7-8 år og begynte som jurnalist for Norsk Flyktninghjelp hvor han fotograferte klimaflyktninger i Papua Ny-Guinea. Tidligere har han hatt mindre utstillinger i Mexico og Brasil. Det tok ham tre måneder å lage fotoserien som henger på Drømmeplassen.

– Dette er den første ordentlige utstillingen jeg har holdt, sier han selv.

Reiseglad filosof
Ole Johan har undervist i filosofihistorie på Cuba i halvannet år. Før det bodde han i Mexico og Brasil. Filosofen har en forkjærlighet for latinamerika men har reist over store deler av verden. På jakt etter gode bilder har han besøkt stater som ikke engang finnes på kartet.

– Jeg har et prosjekt om å besøke alle landene i verden. Jeg blir fascinert av kulturene jeg møter og med bilder kan jeg formidle inntrykkene mine. Jeg har brukt mange timer på å bare gå rundt i Havanna og det er en ganske fascinerende by å være i. Det er mye å oppdage der. Gjennom bildene forsøker jeg å vise ulike sider av Cuba, forteller den reiseglade filosofen.

Realisme
På Drømmeplassen henger 16 bilder tatt i gatene av Havanna, Cuba. Felles for alle bildene, foruten en collage, er at de er fremstilt ved hjelp av multippel eksponering. Med andre ord er det flere bilder i ett. Bildene er portretter hvor man kan skimte andre motiver utenpå og bak. Utstillingen heter Cuba+nismos.

– Cubanismos er en retning innen cubansk litteratur som har fokus på realisme men som fremstiller de cubanske sætrekkene på en magisk måte. Gjennom mine erfaringer konstruerer jeg bilder som viser deres drømmer, visjoner og et mer fragmentert Cuba. Cuba har jo alltid gått en egen vei. Hva er det nye Cuba, er et spørsmål jeg stiller, fortsetter kunstneren.

Særpreg
Utfordringen er at spansken er bred og at cubanerne bruker mye slang og egne uttrykk.

– De har en egen stil på språket som med alt annet cubansk. Det er slående med én gang man går ut av flyplassen hvor annerledes alt er. Det er annerledesheten jeg er opptatt av.
Det er mannen i gata som fascinerer meg. Cuba er en liten øy som tidlig satt seg selv i sentrum av verden, på mange måter. Når det gjelder både kultur og politikk har det i hele den moderne tid vært en del av verdenshistorien. Cuba har alltid markert seg og har mye særpreg, medgir Ole Johan.

Bak klisjeene
Med Cuba-utstillingen søker fotografen å vise noe annet enn postkortutgaven av øystaten i Karibien som vi liker å romantisere over – et ærligere Cuba og et Cuba i endring.
– Jeg har ønsket å komme bakenfor alle klisjeene av amerikanske biler og smilende mennesker med cigarer. Hvis du ser på bildene mine, ser du at ingen smiler her. Cubanerne som har sett bildene, sier at det er et mer ekte Cuba de ser. På det ene ser du fiskere på Malecón som er en molo som er 4km lang. Den representerer en slags grense mot Miami. Det er også et viktig møtested for cubanere, informerer han.

Mye symbolikk
Bildene er ladet med symboler. I det ene kunstverket ser vi et portrett av en middelaldrende kvinne, deler av en gammel buss med passasjerer i, og tallet 59.
– Kollektivtrafikken på Cuba er overbelastet, 59 er da revolusjonen kom og kvinnene er symbolet på Cuba.

Ikke påtatt
Ansiktene på bildene er hovedsaklig av godt voksne mennesker.
– Jeg liker de litt eldre, for det er flere uttrykk i dem – mer levd liv. Bildene har blitt til gjennom en interaksjon med vanlige cubanere på gata. Derfor ser du ingen påtatte smil men mer hint av smil. Det er en verdighet og stolthet bak, forsikrer fotografen.

Nå håper utstilleren at bildene vil vekke interesse for Cuba og åpne opp for å vise noe annet av landets kultur.
– Cuba er jo spennende og veldig annerledes enn Norge. Det er et sted som setter spor i deg. Det er noe av hva jeg ønsker å formidle. Det kommer nok flere utstillinger, hinter Moe.

Selv om bildene er til salgs, er det ikke for pengene han gjør dette.
– Om jeg kommer i null er jeg fornøyd, bedyrer han.

Utstillingen varer til 15. november.

Back To Top