fbpx
skip to Main Content
KUNSTNEREN: Trekunstner, Lukas Kubiak fra Hægeland, sitter på benken han har laget. Den står ved siden av bøkestubben på Egshaugen.

Nå er den ferdig

KUNSTVERK: Bøkestubben skulle fjernes av kommunen men ble «fredet» av velforeningen. Nå har trestubben blitt kunstverk.

Hver lørdag siden den 19. mai har Lukas Kubiak fra Hægeland tilbrakt mange timer på Egshaugen for å forvandle bøkestubben ved veien til et kunstverk.

– Parkvesenet kappet ned bøken fordi den var blitt så stor, men velforeningen ville beholde stubben og gjøre noe kreativt med den.

Eventyrmotiv
Trekunstneren Lukas Kubiak (36) fra Hægeland har ved hjelp av motorsag, skapt et kunstverk av bøkestubben på Egshaugen. Med dyremotiv som passer fint inn i det skogsnære miljøet har han satt sitt preg på området. Mang en turgåer har stoppet opp ved stubben for å fotografere reven som er hugget ut, sammen med ugla og skunken som er skjært ut som motiver i restene av det nedsagde treet langs Andreas Kjærs vei. Han skulle også lage en benk som skulle gå i flukt med trestubben, men denne har på grunn av det ustabile underlaget kommet nærmere veikanten.

– Benken er fra et annet tre, og består av to større planker jeg har skjært opp, forteller karen som har gjort alt alene.

Kun bigeskjeft
Det var tungvint å skulle reise frem og tilbake og ikke gjøre arbeidet på kortere tid, men Lukas er altså ikke trekunstner på heltid selv om det kan virke slik. Til vanlig jobber han med kjøkkeninnredninger for Hadeland Kjøkken og Bad.

– Dette er bare en hobby og jeg kunne ikke stå her i ukedagene.
Hver lørdag siden grunnlovsdagen og ut juni måned har Kubiak stått i sol og regn for å bli ferdig, skjønt det har vært mest sol. Nå er det bare en siste olje-finish som gjenstår, for å beskytte treverket slik at det holder lenger.

– Det er kun været som bestemmer når det skal skje. Foreløpig har det vært for vått. Spraylakk og pulverbasert vannbeis er ikke nok, mener den selvlærte trekunstneren.

Mest motorsag
Han har holdt på med treskjæring siden han var guttunge, men slike store prosjekter har han hatt ti år på seg til å perfeksjonere. Til slike holder det ikke med kniv og meisel. Da må motorsagen frem.

Det er første gang han gjør utskjæringer i en stubbe som står rotfast og som skal stå slik ut livet.
– Det er mer populært å holde på med slikt i Polen hvor jeg er oppvokst, sier mannen som har bodd i Norge i 11 år.

Ideene kommer som regel fortløpende. Noen ganger må han tegne ned ideene før han setter igang med utskjæringene, men denne gangen kom ideene til ham underveis.
– Reven komer mer og mer frem i lyset etter hvert som jeg begynte å sage, og jeg fant ut underveis at jeg hadde lyst til å lage et utsnitt av en ugle. Jeg måtte flytte den litt lenger bort fra reven enn jeg hadde tenkt, på grunn av at treverket var litt råttent. Skunken kom litt mer spontant, røper han.

Mange år
Lukas er ikke redd for at barn skal klatre på reven og sitte på den.
– Sprekken har vært der hele tida, og jeg tror ikke det gjør noe, for tresorten tåler mye, men det blir jo skittent her om barn skal klatre på den. Den kan stå i mange år dersom den blir oljet hvert år, sier kunstneren som venter på at regnet skal gi seg.

Back To Top