fbpx
skip to Main Content
ALLSIDIGE: De ni herrene og to damene trakterer foruten trekkspill fiolin, klarinett, saksofon, gitar og bass. Her er de avbildet iført sine uniformer i hagen til Randesund Omsorgsenter hvor det øves ukentlig. F.v.: Reidar Christiansen, Torstein Rue (musikalsk leder), Åse Lill Eftestøl, Arthur Coldal, Øyvind Dolsvåg, Ragnar Alrek, Bjørg Staalesen, Roald Korsvik (formann), Helge Johannessen, Arnfinn Ravneberg og Ingrid Merano.

Musikalske gledesspredere i 40 år

VETERAN: Ingrid Merano har spilt bass i orkesteret i 38 år og er den med lengst fartstid.

Gjennom 40 år har Tveit Trekkspillorkester gledet sine medmennesker med lystige toner. Det skal feires, men helst stille og rolig.

– Det blir ikke noe stort jubileum, vi feirer oss selv med å gå på restaurant en kveld, forteller Roald Korsvik, formann i orkesteret.
Noen egen jubileumskonsert blir det altså ikke for de åtte herrene og to damene som utgjør dagens orkester, som forøvrig trakterer mer enn trekkspill. Fiolin, klarinett, saksofon, gitar og bass hører også med.

Aktive er de, med rundt 20 opptredener i året, i tillegg til 25 øvelser.
Gjennom sitt engasjement i kommunens Kulturrullator er de blitt et kjent og kjært innslag i byens aldersinstitusjoner.
– Det opplever vi som veldig meningsfylt. De gamle «våkner» når de kjenner igjen melodier de kanskje lyttet til på Radio Lux da de var unge. Ikke sjelden nynner de med på melodiene, forteller Roald. Repertoaret dreier seg helst om gamle slagere og evergreens fra 50- og 60-tallet, og som er kjente og kjære for de som har levd en stund.

De glade musikanter har opptrådt i mange andre sammenhenger også. Tall Ships Races, Lillesandsda’ane og allsangkveld på Cafe Generalen er eksempler på større arrangementer de har deltatt på. Og ikke å forglemme; Livsglede for eldre. I 1983 gjorde NRK opptak da de spilte på Boen Bruk til programserien «Det hørs på Agder».

Tveit Trekkspillklubb, som var det opprinnelige navnet, ble stiftet 1. september 1978 av seks personer i Tveit som var inspirert av Vennesla Trekkspillklubb. I løpet av et par år økte medlemstallet til 16, da med folk også utenbygds fra. I dag er det kun ett av medlemmene som er bosatt i Tveit. Hun har til gjengjeld vært med nesten siden starten.
– Jeg har spilt bass i orkesteret i 38 år og det har vært bare moro, smiler Ingrid Mirano.
– Vi øver stadig inn nytt stoff og vi har vært borti klassiske ting også. Ellers så er det samspillet og fellesskapet som gir mye glede, fremholder hun.
På det meste har 18 personer vært med i Tveit Trekkspillorkester. Nå er de altså ni og gjennomsnittsalderen er høy:
– 77 år, sånn omtrent, anslår Roald.
– Nye er hjertelig velkommen til å bli med i vårt musikalske fellesskap, understrekes det.

Meningsfylt: Helge Johannessen og Roald Korsvik opplever at gamle mennesker, også demente, «våkner opp» når de hører gamle melodier fra tiden de var unge.–Flere nynner og synger med, forteller de.
Back To Top