fbpx
Annonse:
BOK-AKTUELL: Elin Margrete Rognli Fra Timenes Er Svanger Med Ny Roman.
BOK-AKTUELL: Elin Margrete Rognli fra Timenes er svanger med ny roman.

En bok for hver årstid

Elin Margrete Rognli fra Timenes har gitt ut sin fjerde roman. Historien er denne gangen lagt til Tunisia, men forfatteren reiste til Gran Canaria for å gjøre research.

Elin Margrete Rognli (58), opprinnelig fra Halden, har bodd i Kristiansand i 27 år. Helt siden barneårene har hun elsket å skrive.

– Det finnes mange ukebladnoveller som ingen vet jeg har skrevet. Da ungene mine vokste til, tenkte jeg det var på tide å gjøre noe med forfatterdrømmen. Da kom den første romanen, En duft av ingefær.

Om fremmede land
Den siste romanen, Capella, er litt i samme stil som de foregående. Leseren blir tatt med på en reise i alle bøkene.
– Det blir mange nettsøk. Jeg har måttet lese meg opp på stedene jeg skriver om, ler forfatteren, som ofte beskriver livet til fiktive mennesker i fremmede land, som India.
– Når man begynner å skrive, innser man fort hvor mye man ikke vet, når man begynner å stange hodet i veggen. Derfor skrev jeg om fødebyen min i tredjeboka, Derfor er himmelen blå, innrømmer skribenten.

Om drømmer
I det siste verket, Capella, befinner vi oss i Tunisia.
– Den handler om å overføre drømmer vi ikke klarer å oppfylle, til andre. Det dreier seg om besettelsen man får, etter å finne noen som kan gjennomføre det man selv har drømt om og ikke har klart å oppnå. Det er en bestefar som overfører drømmen sin til barnebarnet, om å finne det fineste stedet på jord. Han har ikke vært der, men var der nesten en gang, og forestiller seg at det er det fineste stedet i verden.

Reisen skal gjennomføres på en bestemt måte.

– De skal vandre etter stjernene gjennom ørkenen på gammelt vis. Historien er fra 70-årene og jeg har måttet lese meg opp for å finnet et tidsrom hvor det ikke var krig i området. Jeg fant et smutthull hvor det kan være realistisk at de greide å krysse landegrensene.

Eksotiske steder
Elin Margrete har vært verken i India eller Tunisia, noe som bød på potensielle problemer for historiefortellingen hennes.

– Man kommer langt med Google, men jeg beskriver jo hvordan kameler lukter, og for å finne ut av det, reiste jeg til Gran Canaria.

Rognli skriver etter humøret, og det er ikke alltid hun starter med begynnelsen på historien.

– Når jeg er i humør til det, kan jeg begynne å skrive om en begravelse og smette det inn i fortellingen senere. I bok nummer to var jeg ferdig med slutten kjempetidlig i prosessen. Det blir jo ikke annerledes enn å gjøre filmopptak og klippe inn scenene her og der, mener hun.

Anerkjennelse nok
Hun kan takke sønnene for at hun ble forfatter.

– Da jeg hadde fått godkjent manuset til min debutroman av forlaget, følte jeg at det var anerkjennelse nok for meg, nesten som å få en god karakter på en skolestil, men min mann og mine sønner sa jeg risikerte å angre dersom jeg ikke valgte å publisere. Innerst inne ønsket jeg jo at folk skulle lese den.

Aldri mer
Hvor ideene og inspirasjonen kommer fra, vet hun ikke.

– Hver gang jeg har skrevet en bok, tenker jeg «aldri mer». Men etter en stund begynner det å krible i kroppen av skrivetrang. Jeg blir rastløs, og enten jeg vil eller ei dannes en historie i hodet mitt. Jeg har flere på lager, forsikrer ordsmeden. Det kan være tungt å komme i gang, men når jeg først er i gang, går skrivingen i ett. Da er det vidunderlig å skrive, bedyrer hun.

Hver bok innleder med å stadfeste årstiden. I første boka var det november, i andre; august.

– Hver gang sier jeg at jeg har skrevet min siste bok, men jeg har jo åtte årstider igjen å ta av, smiler Elin Margrete Rognli.

Capella ble lansert 28. september. Lørdag 6. oktober blir det boksignering på Notabene Sørlandssenteret.