fbpx
skip to Main Content
UTSTILLING: Bilder fra Gammel Estrup herregård står utstilt i Portalen. I sofaen sitter fotografen, Helge Dyrholm, som har kjære minner om stedet.

Hedrer sin avdøde far

Helge Dyrholm fra Tveit hedrer sin avdøde far og danske slekt med sin fotoutstilling ved Portalen.

Mellom Randers og Grenå på Jylland finnes et herregårdsmuseum kalt Gammel Estrup. Selve slottet har røtter tilbake til 1500-tallet og var sentrum for et landområde eid av greven. Her bodde og arbeidet tipp-tipp-tipp-oldefaren til Helge Dyrholm (50) som gartner.

– Han anla mye av det som utgjør hagen og parken, og det gjør jo det ekstra spennende for meg å kunne dra dit og fotografere, lage kunst av det, og dokumentere forholdene for ettertiden.

Dansk mark
Dyrholm har nemlig laget en bildeserie kalt På dansk mark, bestående av 20 fotografier som forsøker å vise motiver som kunne vært tatt i perioden 1750 til begynnelsen av 1800-tallet, med modeller i tidsriktige klær. Vi befinner oss på snik-premieren onsdag 2. oktober.
– Jeg manipulerer bildene og lager en verden i mine farger. Da blir det litt drømmeaktig, eventyrlig og fra en annen verden. Disse bildene er jo ment å vise en annen tid og det vekker jo visse følelser som man kan forsterke med bruk av farger, forteller fotografen fra Tveit.

Bølgende mark
Interessen for landskapsbilder kom fra oppveksten i Kristiansand. Mye tid ble tilbrakt på Lund og Egs store sletter. Ved fotografering på Grim ble han fascinert av hvordan marken bølget seg.

– Da jeg besøkte Danmark sa jeg til meg selv at jeg ikke bare skulle fotografere himmel og sjø, men også den danske marken. Målet var å finne flotte steder hvor marken bevegde seg. Jeg hadde besøkt Gammel Estrup tidligere og endte med å ta en del bilder der. Museet likte bildene og stilte dem ut da en av de danske prinsene var på besøk.Navnet Dyrholm kommer fra et lite sted 4 km fra herregården. Det var her Espen Andersen Bache, tipp-tipp-tipp-oldefaren til Helge holdt til.

– Han vokste opp på herregården fordi foreldrene jobbet der. Når loven ble endret slik at de kunne flytte hvor de ville, var det en del grever som ga sine beste ansatte en liten gård slik at de skulle bli værende i området.

Nye bilder
Utstillingen er også gjort til minne om faren, som også var gartner på Boen gård. Helt siden han hadde sin første utstilling for fem år siden på Vaktbua, har Helge stilt ut bilder på Londskråga, biblioteket, Bakgården, i Lillesand, og på Thy i Danmark parallellt med utstillingen ved Gammel Estrup.
– Siden jeg er fra Kristiansand, ville jeg også holde den her.
Helge jobber også på biblioteket hvor han får dyrket sin interesse for fotografering, hvor det går det mest i arrangementsbilder.
I midten av oktober holder han utstilling under Kulturnatta i Lillesand og muligens under Odderøya Open i november.

– Etter det må jeg ha en pause, smiler kunstneren. Jeg har lyst til å ta nye bilder og jobbe med dem.
Bildeserien På dansk mark står utstilt i Portalen – den lille kafeen på Tresse – ut oktober. Det er mulig å kjøpe bildene i ulike formater.

Back To Top