fbpx
skip to Main Content
FELLESSKAP: Kommunekomiteen i Kristiansand, her sammen med byens områdeledere, samlet foran rådhuset iført TV-aksjonens t-skjorter med budskapet «Mindre alene sammen».

Dugnad for et varmere samfunn

Fakta:

TV-aksjonen:
TV-aksjonen har blitt arrangert en søndag i oktober siden 1974. Siden starten er det blitt samlet inn over sju milliarder kroner som har gitt titalls millioner mennesker livsviktig hjelp.

NRK’s TV-aksjon er verdens største innsamlingsaksjon. 100 000 bøssebærere banker på hos Norges 2,3 millioner husstander.
Over 7000 frivillige jobber mot aksjonsdagen for å mobilisere bøssebærere.

Kirkens bymisjon:
Kirkens Bymisjon startet sitt arbeid i 1855 og driver i dag mer enn 200 tiltak over hele landet. Respekt, rettferdighet og omsorg er kjerneverdier.
Jobber for å motvirke årsaker til at urett oppstår, avdekke krenkelser, gi hjelp og hindre nød.

«Mindre alene sammen» er motto for høstens TV-aksjon som er viet Kirkens Bymisjon.

– Vi vil gjøre byen varmere ved å føre mennesker sammen på felles møteplasser. Målet vårt er å skape 700.000 møteplasser nasjonalt, beretter Ivar Kirkhus fra Kirkens Bymisjon i Kristiansand.
Videre forteller han om holdningskampanjen:
– Vi vet at ett enkelt møte kan endre livssituasjonen for et menneske. Kan vi skape så mange møteplasser, kan vi være med på å endre hele samfunnet, tilføyer Anita Mørland, fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen i Agder-fylkene.

STÅR SAMMEN: Kommunekomiteen består av, f.v.: Anita Mørland, fylkesaksjonsleder, Andreas Landmark, oppnevnt av kommunen, Ivar Kirkhus, Bymisjonen, Olav Hauge, komitéleder, Liv Espeland, oppnevnt av kommunen, og Gunhild Tobiassen fra Bymisjonen.

De vet at behovet er der. Kirkens Bymisjon møter daglig mennesker som lever på utsiden av samfunnet og som opplever å stå ved en stengt dør. Ved å få tildelt årets TV-aksjon, vil det skape muligheter til å åpne flere dører.
– Det skjedde forrige gang vi ble tildelt aksjonen, i 2004. Da var det sammen med Rådet for Psykisk Helse. Pedalen sykkelverksted ble opprettet som en direkte følge av midlene vi fikk den gangen, og verkstedet har blitt en viktig møteplass for veldig mange mennesker som strever, poengterer Kirkhus.Selve aksjonsdagen er søndag 21. oktober. Da skal 100.000 bøssebærere gå ut for å nå alle hjem i Norge med oppfordring til å ta del i det som er omtalt som verdens største dugnad.
Før den tid er det mye som skal skje som skal være med å sette fokus på aksjonen:
– «Mindre alene sammen-tour» er en sykkelaksjon som går fra Bergen til Oslo. En gruppe på åtte skal sykle hele veien, og det er mulig for andre å bli med på kortere eller lengre strekk. Ruta går langs kysten, og onsdag 17. oktober kommer syklistene til Torvet i Kristiansand for å skape blest om aksjonen med diverse aktiviteter, lover Kirkhus.

Noen har kanskje lagt merke til oransje bord i Markens gate i det siste. Det har vært ment som en møteplass og invitasjon til å slå seg ned for å ha en meningsutveksling om hvordan vi kan få et varmere samfunn. Byens restauranter har dessuten dekket bordene med oransje duker, hvilket også er en oppfordring til å komme sammen for dialog om et viktig tema.

 

Ønsker åpne dører

STENGTE DØRER: Ivar Kirkhus fra Bymisjonen er klar for TV-aksjonen 2018 men opplever, som så mange andre, at det er stengte dører inn til boligkompleksene. Kanskje noen kan ta ansvar for å holde åpent i de ettermiddagstimene aksjonen foregår?

At Kirkens Bymisjon er opptatt med å åpne dører for de som opplever utenforskap på en eller annen måte, er kjent for mange. Kommunekomiteen for TV-aksjonen i Kristiansand er også opptatt av at dører skal åpnes.
–Vi håper bøssebærerne skal bli møtt med åpne dører overalt, også i boligblokkene i byen vår, sier leder for komiteen, Olav Hauge. Han kjenner til utfordringen med boligkomplekser som er låst døgnet rundt.

– Vi har i flere år hatt dialog med Sørlandets Boligbyggelag om å holde dørene åpne i deres bygg denne spesielle dagen. Det har ikke vært enkelt å få til i praksis, dessverre. Mange boligsameier har gjort vedtak om at det ikke skal åpnes for innsamlingsaksjoner, og da har vi et problem, for vi vet at mange ønsker å gi. Hvert år kommer det henvendelser fra beboere som etterlyser bøssebærerne. De følger jo med på TV og er godt informert om hva som foregår denne søndags ettermiddagen, forklarer han.

En oppfordring er også på sin plass: Ha kontanter klar! I dag bruker «alle» kort eller mobil når de skal betale i butikk. Det merkes under TV-aksjonen. «Beklager, vi har ikke kontanter hos oss», er vanlig å høre på dørene.

Nå der det åpnet for å bruke appen Vipps som et alternativ. Terskelen skal være lav for å delta i verdens største dugnad.

Back To Top