fbpx
Annonse:
 Globalassets Upload Images Pressebilder Sedler Mynter Nyseddelserie Pressebilder Nok 200 Comp4 RGB

«Gamle penger»

Fakta:

Morgan Omdal er utdannet revisor og er autorisert regnskapsfører. Han har erfaring fra skatteetaten, tollvesenet og privat regnskapsførervirksomhet.

Norske sedler byttes ut fra tid til annen. I år er det 100-lappen og 200-lappen sin tur.

Det har vært varslet lenge om at gamle sedler må brukes innen 30.05.2018. De er blitt verdiløse. Nå er det riktignok muligheter, en stund ennå, for å få disse vekslet inn i DNB eller Norges Bank, men de er blitt ubrukelige, og skal antakelig makuleres.

Gamle penger
Uttrykket «gamle penger» har hatt en mening i enkelte sammenhenger lenge. Det betyr kapital som er gått i arv, og som det er forbundet et visst ansvar med å forvalte. Disse pengene skal ikke forsvinne så lett. Det ligger vel noe i dette utrykket; har man ikke strevd så mye for pengene, strever man heller ikke så mye for å beholde dem. Folk med gamle penger, hvilket vil si familier som har vært rike i generasjoner, har først bygget opp eiendelene før man har begynt å bruke av dem.

Einar Aas
De siste ukene har vi lest om Einar Aas som har mistet store deler av formuen etter å ha bommet på sine vurderinger av det norske kraftmarkedet kontra det tyske. Tilsynelatende har pengene forsvunnet i løpet av kort tid. Dette er penger som, etter sigende, også er tjent noen år tidligere i det samme markedet. Det er bra med mennesker som Einar Aas, som tør å satse, og gå egne veier. Imidlertid er det slik at denne feilvurderingen på børsen også får konsekvenser for andre – i dette tilfellet Grimstad kommune, og de tjenestene de kan yte fremover.

NOKAS-ranet
Jeg jobbet tidligere i skatteetaten, og var på kurs på politihuset i Stavanger 1. april 2004. Det var en torsdag, og det var like før påske. Fem dager senere var det samme politihuset åsted for en ildspåsettelse av en lastebil, som var en del av det velkjente NOKAS-ranet. Hele 57,4 millioner ble stjålet og besto hovedsakelig i 200-kronersedler. I følge VG 30.03.2014 er fortsatt ca. 51 millioner av disse pengene borte.

Den siste av NOKAS-ranerne ble bekreftet løslatt i juli i år, med klar beskjed om ikke å møte resten av ranslaget. Kanskje er det ikke tilfeldig at 200-kroneseddelen fornyes akkurat i år.

Av og til kan det være fornuftig å starte med nye penger.