fbpx
skip to Main Content
POPULÆRT: Festkostymer er populært som aldri før. Kristine Moen, butikksjef ved Kostymeparty.no viser frem noe av utvalget. Foto: Tommy Bjørn Jensen

Høysesong for kostyme-innkjøp

September og oktober er høysesong for dem som lever av å selge kostymer. For enkelte er Oktoberfest og Halloween mer innbringende enn all verdens julebukker og nissefester.

– Halloween er den største festen. Da skal folk kle seg ut som superhelter, dyr, sjeik eller noe morsomt. De kler seg ikke alltid kun i typiske Halloween-kostymer med blod på. Etter Halloween er det jo en del nissefester, og da endrer butikken hovedtema, presiserer Kristine Moen, butikksjef ved Kostymeparty.no-butikken i Sørlandsparken.

Amerikansk fenomen
Folk lar seg inspirere av filmer og trender fra USA.

– Nå om dagen får vi mange forespørsler etter nonnekostymer på grunn av skrekkfilmen The Nun som går på kino nå.

I tillegg øker Oktoberfest i popularitet i Norge, merker butikksjefen.
– Dette begynner jo allerede i september. Da skal folk ha lederhosen og budeiekostymer. På Torvet skal det jo være en stor oktoberfest under halloweenhelga i år. Denne tyske tradisjonen breier seg virkelig i omfang her i landet.

Ikke bare sesongvare
Kostymeparty.no selger ikke bare til sesong. Kostymer blir mer og mer populært til festilge anledninger.

– Hver helg er det alltid en eller annen fest hvor folk skal kle seg ut. Vi selger mange maritime kostymer om sommeren. Ellers går det mye i cowboy-kostymer og 60-, 70- og 80-tallskostymer. Maskefester og parykkfester er også alltid en slager. Folk flest liker å kle seg ut, mener Moen.

Butikken har spesialisert seg på kostymer for voksne, men de minste størrelsene passer gjerne helt ned til åtte års alder.

– Vi har noe for de under åtte også, men de er lette å gjøre til lags med en prinsessekjole eller sjørøverdrakt.

Forskjellig kvalitet
Mange kostymer er ganske naturtro.

– Selv de aller billigste kan man bruke flere ganger, men det kommer an på hvor hardt festen går for seg, ler hun. Vi har også dyrere modeller som gjerne blir brukt på teater.
Den 220 kvadratmeter store butikken rommer over 1500 kostymer, foruten tilbehør og sminke. Derfor foretrekker publikum å handle i butikk i stedet for på nettet, slik at de kan se og prøve kostymene før kjøp.

– Bestiller man kostymer fra utlandet, er det som regel antrekk som kommer rett fra Kina, og de er ofte i helt andre størrelser enn vi i Europa er vant med. Vi handler fra europeiske produsenter og da er det varer tilpasset europeiske forbrukere, forsikrer butikksjefen.

Hun er bekymret for forbrukernes kjøpevaner på Internett.

– Det som er mest urovekkende i dag er folks kjøp av sminke på nett. I dag er de europeiske produsentene mest opptatt av å vise frem sertifikatene enn produktene selv. Dette er fordi det finnes mye helseskadelig sminke som tar snarveien utenom EU og norske myndigheters kontroll. Derfor anbefaler vi virkelig å handle dette i Norge eller i Europa hvor du kan virke trygg. Trygg er du hvis det er seriøst firma du kan henvende deg til etter festen, mener hun, og ber oss være spesielt obs på butikker man finner på Facebook.

Back To Top