fbpx
skip to Main Content
HØYTSVEVENDE HOBBY: Jørn A. Jensen er science fiction-forfatter fra Kristiansand. Han har brukt 12 år på å skrive bok-debuten. I en av novellene er hovedpersonen en vaktmester. Foto: Sidsel Jørgensen.

– Målet er å skape leserglede

Jørn A. Jensen fra Kristiansand debuterer med en novelle­samling han begynte å skrive for 12 år siden. Om han ikke blir noen bestelgende forfatter, tar han det hele med fatning.

Bokdebutant Jørn Arnold Jensen (64) har laget en novellesamling innen det sci-fi-fans vil kalle soft science fiction. Med det, mener forfatteren at det er lite romraketter og lasere.
– Det er et blikk inn i ulike verdener, ikke som har med grønne marsboere å gjøre, men mer overnaturlige fenomener og mystikk. Slik sett deler jo novellesamlingen univers med mange andre ordinære noveller. Det er mest menneskelige dilemmaer jeg til syvende og sist skriver om. Stemningen og slutten på fortellingene er bevisst ment å få leseren til å undres. Jeg har bevisst valgt å ikke fortelle hele historien, forteller skribenten om novellesamlingen Gjenkomst, som ble publisert i august.

Vant konkurranse
Det som utløste skrivertrangen var en science fiction-konferanse i Oslo for 12 år siden hvor det ble utlyst en novelle-konkurranse. Jensen, som var tekstforfatter i et reklame­byrå, ble trigget av utfordringen. Interessen for science fiction medvirket til at han vant konkurransen med en novelle som også finnes i boka Gjenkomst.
– Den eksisterer i et annet format i boka, men det hele begynte med den novellen. Mange skribenter har jo hatt en drøm om å bli forfatter, nærmest fra fødselen av. Min drøm har kommet trinnvis.

Publisert på engelsk
Senere skulle han skrive et par noveller som ble publisert i engelskspråklige magasiner. Dette styrket troen på at han kunne drive med fiksjon profesjonelt.

– Sience fiction er en smal sjanger og folk har jo ikke tid til å lese bøker lenger, men jeg fikk til slutt en forlagskontrakt. Kanskje jeg traff en nisje som ikke har så mye konkurranse i Norge. I utlandet derimot, i filmer, videospill, tegneserier og andre kulturuttrykk, står jo fantasy og science fiction veldig sentralt.

Kun hobby
Ambisjonsnivået er ikke verdens­herredømme, skal vi tro mannen som kun har forfatterembetet som hobby. Investeringene i markedsføring sitter ikke løst, akkurat.
– Målet er å skape leserglede. Jeg er fornøyd med å ha gitt ut en bok som lesere oppfatter som velskrevet og underholdende. Jeg ønsker ikke å øke tapsmulighetene ved å annonsere heftig. Heller ikke de store forlagene tjener store penger på noveller, og publiserer derfor i små opplag. Det er bestselgerne, sammen med offentlige subsidier, som dekker tapene på utgivelsene som ikke selger.

Han tror ikke det er mange norske forfattere som lever kun av å skrive. Selv jobber han som kommunikasjonsrådgiver i ett av byens større byråer, et yrke han har hatt siden 1996, før man kunne studere grafisk design.
– Jeg flyter på det forspranget jeg fikk den gangen. I dag er det mange kompetente folk i bransjen. Jeg skriver reklametekster og lager innhold til nettsider, trykksaker og sosiale medier. I tillegg er jeg så heldig å få undervise i media og kommunikasjonsfaget ved Tangen videregående skole. Selv anerkjente forfattere har en jobb på si. De norske som lever utelukkende av å skrive kan du telle på én eller to never, mener penneføreren.

Kun på nett
Ulempen med smale utgivelser er at de er vanskelige å få tak i gjennom tradisjonelle bokhandlere.
– Dessverre får smale ­utgivelser for liten eksponering. Det er ingen hemmelighet at man må gå på nettet for å få tak i denne boka, men det hjelper om mange nok spør etter den i sin lokale bokhandel. Da dukker den kanskje opp i hyllene.

Back To Top