fbpx
skip to Main Content
MEDLEMMER ETTERLYSES: Kristiansand Vinleggerklubb, her representert ved styret og en av grunnleggerne, ønsker flere og yngre medlemmer. F.v.: Gro Kristiansen, Arthur Haugedal, grunnlegger Nils Tønnessen, Bjørn Otto Skaar, Jan Noreid og formann Anne Wasland.

Ingen nye medlemmer på 30 år

Kristiansand Vinleggerklubb ble stiftet i 1976 og har hatt de samme medlemmene siden 1988. Nå trenger de sårt nye tilskudd dersom klubben skal bestå, og arrangerer vinleggerkurs for å lokke til seg nye medlemmer.

Kristiansand Vinleggerklubb har eksistert i 42 år. Initiativtakerne var Nils T. Tønnessen, Alexander Grønvold og Johnny Hamre. En av ildsjelene fra dengang er idag æresmedlem i klubben. Medlemmene kommer stort sett fra Kristiansand, men også fra Lillesand og Søgne. I klubbens glansdager var det over 100 medlemmer. I dag teller de 37 sjeler.

Oppdagelsesreiser
Klubben reiser annet hvert år til nye vindestinasjoner for å smake på vin og lære mer om den edle drikken. Nylig var klubben på opplevelsestur til Albania.

– Flere reisemål ble diskutert. Til slutt stod det mellom Portugal og Albania og vi kom frem til at Albania var et sted de færreste av oss ville oppsøkt på egenhånd, men som vi gjerne ville besøke sammen, forteller formann Anne Wasland.

KOSELIG: Kristiansand Vinleggerklubb legger vekt på vin-kos og mindre på vinlegging nå til dags. Bildet er fra årsmøtet i kommandørboligen på Odderøya i september.

Dersom du tenker at Albania ikke er noe vinland, kan formannen fortelle noe annet.

– De lager faktisk vin i Albania også. Både Macedonia og Albania har en lang vinhistorie. Den albanske vinen finner du ikke i resten av Europa fordi de klarer ikke konkurrere mot EU.

Om de ikke lærte så mye om vin, lærte gjengen desto mer om landets historie mens de var i Albania.
– Det som er spennende med Albania er at det har vært et veldig lukket land som vi lærte lite om på skolen. Det vi opplevde var at landet er veldig rikt på kultur, og vi klarte ikke absorbere alle inntrykkene ordentlig.

Omgjengelige
Om det skulle friste å være med på neste vin-reise, sverger styremedlemmene på at de er en gjeng som er lette å komme i kontakt med og prate med.

– Vi har godt humør og er veldig omgjengelige, lover Gro Kristiansen.

Høy snittalder
Medlemmene har en snittalder på over 50, skal vi være romslige i antakelsene.

– Det er derfor vi fant ut at vi måtte ta grep for å rekruttere og kanskje få inn noen yngre krefter, bekrefter Wasland.

Samværet er det kjekkeste med å være medlem, skal vi tro styret.

– Ja, hverdagen er hektisk nok. Det er det sosiale som gjør det gøy, sier de i kor.

Lite druevin
Blandt medlemmene er det kun ti stykker som selv legger vin, til privat forbruk vel å merke.

– Da klubben ble stiftet var ett av medlemskriteriene at man skulle levere to flasker hjemmelaget vin i året, til prøvesmaking. Dette skremte mange medlemmer bort, forklarer Anne.

– De fleste i dag bor i leiligheter og har ikke plass til å legge vin, skyter Gro inn.

– Dessuten er vinen blitt billigere og mer tilgjengelig med årene, legger Anne til.

– Det er ikke problem å lage vin i Norge, men det blir ikke mye druevin vi legger, bedyrer Arthur. Han er en av dem som selv brygger.

– Det går i epler, rips, kirsebær, plommer, rabarbra, nyper og fikener, røper de.

Inviterer deg
Klubben har fire samlinger på vårparten og fire om høsten. Alle møter holdes i kommandørboligen på Odderøya, bortsett fra sommerfestesten, som holdes på Lund, hvor klubben holder maten og drikken.
– På årsmøtet om høsten har vi ost og kjeks. Ellers er det noen som har med seg hjemmelaget vin som vi smaker på. Vi har årelotteri med årer som premier, noen har laget til oss, og premierer de beste vinene.

Nå håper de at flere vil delta, og arrangerer derfor vinleggerkurs som går over flere kvelder. Man trenger bare å ha fylt 18 år for å delta.
– Det første starter 29. oktober, klokka 19:00 ved Grønt Senter. Det koster 1000 kroner å delta, men dette dekker medlemskontingent for 2019, klubbens t-skjorte, samt råstoff for 25 liter vin, informerer Wasland.

Back To Top