fbpx
Annonse:
VIKER IKKE: Kafe-eier Patricio Silva Viker Ikke For De Dominerende Markedskreftene, Og Velger å Gå Sin Egen Vei. I Bakgrunnen Henger Ulike Flagg For å Vise At Alle Er Velkommen.
VIKER IKKE: Kafe-eier Patricio Silva viker ikke for de dominerende markedskreftene, og velger å gå sin egen vei. I bakgrunnen henger ulike flagg for å vise at alle er velkommen.

– Mine verdier og idealer er ikke til salgs

Patricio Silva lar seg ikke diktere hva han skal servere i sin kulturkafé i Kristiansand sentrum.

Historien om Café Mestizo startet egentlig i Oslo for tre år siden.

– Vi åpnet den 1. mai for å markere arbeidernes dag. Da inviterte vi til gratis konsert med mange artister for å vise at dette er en plass for alle. Derfor valgte vi en dag som er viktig for alle.

Åpnet i november
Patricio Silva (56) ønsker velkommen antrukket i en trøye som ser ut som en del av et nasjonalt antrekk fra hjemlandet. Den chilenske caféverten flyttet til Kristiansand i juni i fjor, sammen med sin norske kone som kommer fra Songdalen. Da la de samtidig ned virksomheten i Oslo og åpnet i stedet en kafé i kjelleren av Dronningens gate 69, som eksisterer fremdeles.
–Vi åpnet her den siste uka av november i fjor.

Kulturkafé
«Her» er naturligvis jernbanekafeen, som er blitt et samlingspunkt for byens innvandrere, artister og intellektuelle. Det er denne kafeen folk mener når de snakker om Café Mestizo. Filialen i Dronngens gate har etter hvert fått en funksjon som catering-kjøkken og selskapslokaler.
– Konseptet vårt her ved jernbanen er en kulturkafé med forskjellige aktiviteter som boklanseringer, konserter, politiske debatter, filosofikafé og temakvelder, forteller gründeren.

Kulturutveksling er viktig for innehaveren.
– Norge er et multikulturelt land og det er viktig å anerkjenne de positive sidene ved dette. Mange velger å kun se på problemene ved et multikulturelt samfunn, men skal integrering fungere, må man fokusere på de positive aspektene. Jeg tror alle har noe positivt å bidra med, mener idealisten som selv har bodd i Norge i 18 år.

Multikulturelt
Kafeen er godt likt blandt folk fra alle samfunnslag i alle aldre.

– Vi har mange stamgjester som jobber i Posten, ikke bare togreisende. Her kommer folk som har opphav i både Polen, Eritrea, Norge, USA og andre land – både barnefamilier, ungdommer og pensjonister. Mange kommer hver eneste dag. For oss blir de som familie. Da blir de også kjent med hverandre. Det gir oss mening i arbeidet, innrømmer trebarnsfaren.

De får også skryt for å skille seg ut blandt andre jernbanekafeer. Menyen består av hjemmelaget chilensk men også internasjonal mat.

– Vi ønsker ikke å kopiere andre ved å selge pizza. Vi ønsker ikke å konkurrere. Vi vil alltid ha vårt eget konsept. Våre empanadas er veldig populære, skryter Silva.

Politisk
I konseptet inngår blant annet Tøyen-cola som erstatning for amerikansk cola. Årsaken til boykotten av Coca Cola og Pepsi er politisk.

– De tar ikke sosialt ansvar. Jeg reagerer på måten de misbruker vannkilder på og deres behandling av arbeidere, spesielt i latinamerika.

Jeg ønsker ikke å støtte multinasjonale selskaper som ikke respekterer vanlige folks rettigheter. Dette gjelder også Nestlé. Selv om jeg kunne tjent mye mer ved å samarbeide, er mine verdier og idealer ikke til salgs. Jeg har kjempet nok mot diktatur i hjemlandet mitt, røper ildsjelen.

Alle velkommen
Dekoren er spartansk men hjemmekoselig, på et latinamerikansk vis. Over disken henger en rekke flagg.

– Flaggene har kunder uoppfordret gitt til oss som gave. Vi har valgt å henge dem opp her, for å vise at alle nasjonaliteter er velkommen, sier den tidligere læreren.
Café Mestizo skiller seg også ut med sitt rike kultur- og underholdningsprogram. Her skjer noe omtrent hver eneste dag gjennom uka. Det er Noche Latina som er det mest populære arrangementet. Da spiller en DJ opp til dans med latinamerikanske rytmer.

Patricio jobber selv hele tiden i kafeen.

– Jeg liker det. Det blir en livsstil. Barna kommer hit og vi spiser sammen her når de er ferdige på skolen. Min kone jobber av og til sammen med meg, og mine venner kommer hit. Derfor har jeg ingen grunn til å ikke være her.