fbpx
Annonse:
TRENDY: Torbias Clobo Fra Kristiansand Brygger En Kinesisk Te-variant Som Fermenteres Og Serveres Kald. Drikken Heter Kombucha Og Er I Ferd Med å Innta Norge.
TRENDY: Torbias Clobo fra Kristiansand brygger en kinesisk te-variant som fermenteres og serveres kald. Drikken heter kombucha og er i ferd med å innta Norge.

Supertrendy drikk nå også i Kristiansand

Kombucha er en trendy alkoholfri drikk som øker i popularitet fordi den skal være helsebringende. På Odderøya finnes et eget bryggeri.

Kombucha er fermentert te, smakstilsatt med frukt og bær. Den eldgamle drikken har sitt opphav i Kina. Som cider og øl, skal den lagres, men ikke så lenge at det blir alkohol av det. Det tilsettes nemlig ikke gjær, men startkultur. Kombucha selges i mange sammenhenger som en helsekostdrikk, og er i ferd med å ta av i Norge.
– Jeg pleier å si at det er en sunn brus med veldig lite sukker og en masse probiotiske enzymer og gode edikksyrer. Det er veldig bra for metabolismen og smaker veldig godt, hevder Torbias Clobo (27), en av grunnleggerne av Sør Sut, som brygger kombucha i Kristiansand.
– Alkoholgrensen i Norge er 0,7 prosent alkohol. Vår kombucha holder mellom 0,3 og 0,4 prosent, forteller han.

Ikke enkelt
Vi besøker bryggeriet på Odderøya. En flaske kombucha med banan tilbys. Den er overraskende frisk i smaken. Den minner om cider. Akkurat passe sursøt.

Det er ikke enkelt å få det riktig, skal vi tro gründeren.
– Står den en dag for lenge, kan det være for mye. Da blir edikksmaken for dominerende.
Alt i bryggeriet har de byttet til seg; kjøleskapet, stålbenker, fryseboksene og tankene.
– Alt kan byttes mot kombucha, ler Tobias. Folk elsker det!

I et digert, industrielt kjøleskap står et hundretalls flasker og godgjør seg. To ordinære frysebokser rommer kortreist frukt og bær fra lokale bønder og folks hager i Kristiansand. Clobo legger ikke skjul på at de har fått tips og råd underveis.

– Quart, for eksempel, brygger jo øl, men det finnes jo likheter, påpeker han ivrig.

Håndlaget
Man blir sliten i nevene av å korke 500 flasker. Bryggingen er selvlært og alt gjøres for hånd.
– Jeg er stolt over hva vi har fått til her. Han sier konsekvent «vi», og nekter å ta all æren alene. Broren Rasmus Clobo (30) og Jens Rye Svenssson (27), også fra Kristiansand, er partnere i Sør Sut. De tre fant sammen gjennom en felles lidenskap for matforedling.

– Å stå og flaske til halv to på natta hadde ikke funket i lengden alene, sier Torbias, som til vanlig er rekvisittmaker på Kilden.

Som bryggeri har Sør Sut eksistert siden januar. De startet opp i Posebyen, men huset var ikke egnet til brygging.
– Vi holdt til i et laftet bygg fra 1700-tallet med tregulv. Vi måtte løpe mellom etasjene med vann, det var kaldt og trangt, og vi måtte stå ute og vaske flaskene i snøen. Det var ikke ideelt, men vi måtte jo begynne et sted.

Foreløpig selger de direkte fra bryggeri til privatpersoner, men Clobo bekrefter at levering til barer og butikker står på trappene. Han mener det er liv laga ettersom det er flere og flere som velger å produsere kombucha.

– Alle tre av oss har bodd i forskjellige land, og vi ser at trenden er økende. I barer er kombucha et like godt, om ikke bedre, alternativ til alkohol. Vi henger litt etter i Norge, men på Meny og Deli DeLuca selger de allerede kombucha. At det er andre som gjorde dette før oss, validerer bare forretningsideen. Mottakelsen av Sør Sut har vært bedre enn forventet.

Foreløpig lager de forskjellige smaker, og sortimentet varierer med årstidene. Planen videre er å brygge ingefær-øl, samt hibiskus og jun, som er andre varianter av fermentert te.

– Hovedlinjen skal dreie seg om tre smaker som vi stadig ­perfeksjonerer, men dagen vi slutter å eksperimentere, er dagen vi kan stenge sjappa.