fbpx
skip to Main Content
TOLV ÅR: I 12 år har den tidligere politikeren, Dag Vige, ledet Rajshahidaksjonen, for å hjelpe fattige og syke i Bangladesh. I Byhallen kan man donere bort bamser til barn på sykehus.

Hjelper fattige og syke i Bangladesh

Vennskapsforholdet mellom Kristiansand og Rajshahi ble vedtatt av bystyret i 1979. For perioden 2017-2019 har bystyret bevilget en halv million kroner for å forsyne tre slumområder i Rajshahi med rent vann. Dag Vige er en sentral person i prosjektet.

  • Øst-Pakistan fikk ikke lov til å undervise i sitt eget språk, bengali. Opprør førte til grusomme massakrer. Journalister fra Kristiansand reiste ned og fikk åpnet et barnehospital. Senere ble Rajshahi og Kristiansand vennskapsbyer, forklarer Dag Vige, leder av Rajshahikomiteen.

 

Vennskapsby

Nesten en halv million mennesker ble drept i løsrivelsen av det som i dag er Bangladesh. Rajshahi er en liten by som ble hardt rammet og som fremdeles sliter med stor nød og fattigdom. Rajshahiaksjonen foregår hvert tredje år. Den har som mål å samle byens innbyggere om solidaritet med innbyggerne i vennskapsbyen.

  • Svært mange av de 950000 innbyggerne har store utfordringer for å få hverdagen til å gå rundt, forteller Dag, som besøkte den lutfattige byen for første gang i 1980.

 

Konsul

Den gang jobbet Dag som norsk konsul i nabolandet, Katmandu og på en internatskole for nordiske barn. Som politiker hjemme i Norge ble han oppnevnt som leder for rajshahidkomiteen, som nå har seks medlemmer. Vige selv, har vært svært engasjert i saken de siste 12 årene.

I aksjonen er der et mangfoldig engasjement på gang. Mer enn 8000 barn og ungdom i Kristiansand er engasjert, i tillegg til foresatte, lærere og andre ansatte i 50 skoler og barnehager. Ungdomsskoleelevene Agners Årsland fra Holte skole og Astri Belbo fra Haugmyrheia skole har før aksjonen besøkt Bangladesh, og er ”Rajshahiambassadører”. De er mye brukt på skolene for å fortelle om sine inntrykk og inspirere til handling. De er også aktive på bildedelingsplattformene Snapchat og Instagram.

 

Stort engasjement

Allerede i juni startet Fiskå skole med ”Gi en dag”. Samfunnets skole i Kristiansand og Søgne, og Oasen i Randesund hadde aksjon i september. Den 24. oktober skal Vardåsen skole, Lovisenlund skole og Hånes skole gjøre det samme. Den 1. november er det bygdefest og Rajshahiaksjon på Torridal skole. Øvre Slettheia oppvekstsenter, Slettheia skole, Krigsjå skole og Linerla barnehage er med, og mange andre. I mars skal 1300 elever ved KKG ha sin årlige humanitære aksjon, til inntekt for Rajsjahi.

Det er nylig arrangert vennskapsgudstjeneste i Domkirka, på Lund, i Torridal og Vågsbygd kirke.

Start og Vipers er også samarbeidspartnere. En klasse eller ei gruppe som gjør en spesiell innsats, får gratis adgang til Starts kamp mot Molde 29. oktober. Klassen kan også få en av elitespillerne fra Vipers eller Start som lærer i en kroppsøvingstime.

 

Yter hjelp

Aksjonen støtteer syv ulike hjelpeorganisasjoner i Rajshahi, for å blant annet motvirke menneskehandel og sørge for utdanning for de marginaliserte delene av befolkningen;  jenter og funksjonshemmede.

Selv om Dag er engasjert av kommunen, mottar han kun en symbolsk betaling. Når man har bodd i et lutfattig land i flere år, blir synet på livet og tilværelsen annerledes. Det å kunne få lov til bidra slik at andre mennesker får et bedre og friere liv er kjempeviktig.

Back To Top