fbpx
skip to Main Content
SAMLER SØPPEL: Adrian Solgaard lager ryggsekker av havplast for ­kommersiell handel.

Ønsker å redde havet med en ryggsekk

Adrian Solgaard har designet en ryggsekk bestående utelukk­en­de av plast som han har funnet i havet. Til sommeren blir den å finne i butikkene.

– Jeg var på reise i Asia i fjor og fikk personlig oppleve hvor mye søppel som ligger i havet. Der var det veldig tydelig. Hvert minutt havner et container-lass med søppel i havet. Jeg ønsker å gjøre noe med det. Vi trenger havet og har ikke råd til å ødelegge livet der, sier oppfinneren Adrian Solgaard.

Plukker søppel
The Daypack er en ryggsekk bestående utelukkende av plast-søppel funnet i havet. Rundt 2,5 kg plast-søppel går med til å lage ryggsekken som veier ett kilo. Plasten samles av ulike partnere. Hver sekk kan spores til opprinnelsesstedet.

– Vi plukker opp plast som ligger innenfor 10 km fra kysten av Maldivene og Filippinene, slik at det ikke slipper lengre ut. Målet er å samle inn 45 millioner kilo avfall i løpet av fem år.

Halv million
Nå har Solgaard en folkefinansieringskampanje på Kickstarter.com for å samle egenkapital til sette sekken i produksjon. Over en halv million kroner er alt samlet inn. Innen sommeren vil sekken være å få kjøpt i ulike land. Da vil sekkene komme i ulike farger.
– Målgruppen er unge og fremmadstormende mennesker, røper Adrian.

Halvt norsk
Adrian Solgaard (31) er født i Canada, men med en norsk mor har han bodd i Norge tilstrekkelig til å lære seg flytende norsk. Barndommens somre tilbrakte han i Søgne. Som voksen ledet filminteressen hans til en fast jobb i Kristiansand og leilighet i Posebyen, helt til eventyrlysten tok overhånd. Lidenskapen han hadde for idretter som surfing, wakeboarding og MC-cross, som ikke er veldig vanlige i Norge, førte ham ut i verden.

Frastjålet vinnersykkel
På besøk i fødelandet Canada møtte han en ung kvinne som skulle bli hans nye kjæreste. De to hadde planlagt en romantisk sykkeltur i Barcelona en helg. Dagen før, mens Adrian var hos frisøren, ble sykkelen hans stjålet. Det ga ham en idé som ledet til hans første oppfinnelse; en sykkellås som kan skjules inni sykkelstammen under setet.
– Mange år med ubetalt arbeid setter sine spor. Utfordringene jeg hadde med å finne investorer og oppnå en minsteordre for å få satt i gang den første produksjonen var arbeid som ingen utdannelse i verden kan forberede deg ordentlig på. Alle erfaringene jeg har hatt med The Interlock og The Lifepack, har vært uvurderlige.

Samlet 6 millioner
The Lifepack er en vanntett ryggsekk med integrert batteri og solcellepanel, trådløse mobilhøyttalere, USB-lader for PC og telefon, og naturlig nok en integrert lås, slik at den kan låses fast når man er på camping eller lignende. Det var en tyv som skulle få ham til å sette denne ideen ut i livet også.

– Jeg fikk faktisk ideen mens jeg var på interrail som attenåring og gikk lei av å sove oppå ryggsekken min for å hindre at noen skulle stjele den. Senere fikk kameraten min frastjålet sin sekk mens vi var på kafé. Da jeg for to år siden fikk laget en prototype spurte alle jeg møtte hvor de kunne kjøpe en, og på to måneder fikk jeg forhåndsbestillinger for til sammen 6 millioner kroner via Internett, sier han stolt.

Siden har Solgaard laget skuldervesker i skinn, med mange av de samme egenskapene som The Lifepack, og snart kommer The Daypack, for dem som ønsker å bidra til en litt renere verden.

Back To Top