fbpx
skip to Main Content
KONTRASTFYLT: Los Angeles, og spesielt Hollywood, er en by full av kontraster på godt og vondt. Foto: Matias Strand Rud.

Kontrastenes by

Los Angeles er kontrastenes by. Det kommer tydeligst frem i bydelen Hollywood.

 

Los Angeles er omtalt som drømmenes by og fremstår alltid fra sin beste side i glamorøse spillefilmer og enkelte dokumentarer. Dessverre er virkeligheten helt annerledes, og det kan være utfordrende å kjenne igjen de glamorøse sidene ved metropolen dersom man ikke forbereder reisen godt.

Forsoffent
Fattigdommen og all fortapelsen som møter oss nesten med én gang vi ankommer forsofne Walk of Fame på Hollywood Boulevard, kan virke hjerteskjærende på noen og enhver. Variasjonen av uteliggere, tiggere, narkomane og sinnsforvirrede mennesker er større enn de mange suspekte butikkene som finnes i de mest turist-tette områdene. Dette er ikke stedet for de mest skvetne og konfliktsky av oss nordboere. Gateselgerne står på rekke og rad med et utvalg som strekker seg fra Hello Kitty-effekter og cowboyhatter til baconpølser og ulike billetter.

Skittent
Hollywood er annerledes på dagen. I dagslyset ser alt mer slitt ut. Bygningene er gamle og dårlig ivaretatt. Iøyenfallende mange forretninger er stengt for sesongen eller lagt ned.

Skitne gater som ikke har sett vann siden siste rengskyll for noen måneder siden og hauger av søppel og byggematerialer i smug og på fortau, forekommer hyppigere enn vi nordmenn er vant med. Ja, det bygges nytt her og der, og er en spennende destinasjon for dem som er i overkant glad i film, men altfor store deler av den myteomspunnede bydelen kunne trengt en ansiktsløftning.

For fiffen
Det er ikke før vi nærmer oss Beverly Hills, som er en egen by i seg selv, at forholdene blir merkbart bedre. Med en større tetthet av rike mennesker, tiltrekkes også en større andel av velstående turister. The Grove er kanskje den største turistfellen i Beverly Hills, og fermstår som ett eneste stort utendørs handlesenter. Området rundt Melrose Place er roligere, men består også nesten utelukkende av dyre merkebutikker og restauranter. Det er i Beverly Hills du finner Rodeo Drive – handlegaten for den ypperste fiffen.

I selve sentrum av Los Angeles finner du også flotte områder, som gamlebyen – en hyggelig turistfelle, og stinkende høl hvor du risikerer å bli overfalt. Nå er det kanskje ikke til å unngå, all den tid Los Angeles er den nest største byen i USA.

Spesiell stemning
I bydelen Venice, berømt for stranden hvor bodybuilderne går for å trene, kan virke som en slum på enkelte, men er en gammel hippie-by hvor du er ganske trygg til tross for mange innpåslitne selgere. Strandpromenaden byr på en utilsiktet tidsreise tilbake til 80-tallet, mens det idylliske og smått bortgjemte kanal-området har en imponerende samling rikmannsboliger. Kanalbyen er ikke stor, men byr på et friskt avbrekk fra støy og eksos. Området stenges ved solnedgang for publikum. Venice er kanskje mest kjent fra TV-serien om det syklende politiet i Pacific Blue, eller den om det hedonistiske kunstnermiljøet i Californication, og har definitivt en spesiell stemning over seg.

Avslappende
Ønsker du et mer avslappende slaraffenliv av shopping og strandaktiviteter, anbefales Santa Monica. Santa Monica er en egen by som grenser til Los Angeles og nærmest går i ett med bydelen Venice. Derfor er det mange som feilaktig anser Santa Monica som en del av byen Los Angeles. Her er gatene renere og penere. Luften er også friskere på grunn av nærheten til sjøen. Butikkene og restaurantene er av en mer forutsigbar kvalitet, og her er færre gærninger som går løs. Turistfellen her er Santa Monica Pier, men er verd et besøk for en matbit, for å suge til seg atmosfæren eller bare for å speide etter delfiner. Santa Monica er mest kjent fra TV-serien Baywatch.

Overveldende
LA er overveldende på både godt og vondt. Det mest positive med LA er kulturen der folk snakker med hverandre. Kelneren informerer oss om navnet sitt og at det er han som skal ta seg av oss. Det er greit å vite, men for en nordmann blir det fort litt i overkant for mye informasjon og enkelte ganger litt påtrengende. De ved sidebordet bryr seg fint lite om at de snakker så høyt at vi får med oss alt de snakker om. Amerikanere er høylytte og veldig sosiale. Alle har tid og evne til å svare høflig på spørsmål fra enten en alt for pågående gateselger, eller en uteligger som roper ut om verdens undergang og tigger etter penger. Overalt er man stort sett trygg dersom man går i grupper. Spesielt i dagslys.

Back To Top