fbpx
skip to Main Content

Bjørnefabrikken på loftet

Anette Rosenberg så et hull i markedet hun bestemte seg for å fylle. Nå produserer hun teddybjørner av norsk villsau.

På et lite loft rett utenfor Kristiansand sentrum finner du Bjørnefabrikken. På rekke og rad sitter det en stor flokk med teddybjørner og venter på at små barnehender skal plukke dem ned fra hyllene. Alle sammen har pels laget av ekte norsk villsau og de er fylt med ullstopp. Anette Rosenberg som står bak Bjørnefabrikken forteller at det er et hull i markedet hun har lyst til å fylle.
– Vi omgir oss med så mye plastikk og syntetiske alternativer og det er vanskelig å oppdrive «ekte» teddybjørner. Produksjonen startet for å gi både barn og voksne et alternativ til «plast», smiler hun bak symaskinen.

Norges minste
Anette viser frem noen av de første bamsene hun sydde og forklarer produktutviklingen frem mot bamsen hun lager i dag. Hun forteller at produksjonen startet opprinnelig opp i den lille bygda Jølle i Farsund kommune. For noen år siden flyttet hun virksomheten til Kristiansand og mener det må være Norges minste bamsefabrikk.
– Flere og flere får opp øynene for bamsene. Jeg selger både over nett og ut fra verkstedet på loftet her, forteller hun.

Veldig mange besteforeldre kjøper de eksklusive bamsene både i dåp- og bursdagsgave til barnebarna.
– Jeg har også utviklet en hare, inspirert av min datters kanin, som har fått navnet «Jølleharen» som også er populær, smiler hun.

Med på alt
I en tid hvor flere og flere tenker miljø forteller Anette at hun merker en jevn pågang etter bamser laget av naturlig materiale. Alle hennes teddybjørner er laget av villsauskinn fra Rogaland.
– Det kan være interessant å tenke gjennom hvorvidt man vil kjøpe en masseprodusert syntetisk bamse fra Asia eller et kortreist produkt fra Sørlandet. Et syntetisk kosedyr er laget av polyester, polyuretan og polystyren og vil ofte avgi giftige gasser, spesielt hvis det varmes under en lun dyne. De er statiske og tiltrekker seg mange partikler som ikke er heldige for barn og nedbrytingsprosessen tar årevis, forklarer hun.

Videre forteller hun at en teddybjørn ofte er med eieren sin på det aller meste som skjer. Små barnehender tar den med på det meste og ofte er den med under dyna når dagen er slutt.
– En teddybjørn er en bestevenn som mange av oss har skapt gode minner sammen med. Mange av oss har kanskje fremdeles kosebamsen fra vi var små med oss som voksne. En bamse laget i naturlig materiale er både smussavisende og selvrensende. De trekker kort og greit ikke til seg så mye støv og skitt som en syntetisk bamse gjør. Skinnet som blir brukt i Bjørnefabrikken er organisk garvet. Barn setter ofte pris på å kunne kjenne på noe ekte som avgir en naturlig varme, forteller hun.
– En annen god ting med villsau er at de beiter ute størstedelen av året og hjelper til med å «luke» i landskapet, legger hun til.

Skape minner
Alle bamsene på veggen er ulike både i farge og tekstur. Noen er krøllete, noen er stripelset, noen har hvite tegningen mens andre igjen er ensfargede.
– Det er så spennende med villsau for det gir så mange forskjellige farger og uttrykk. Jeg har aldri laget to helt like bamser, smiler hun.
– Øynene er også festet veldig godt. Jeg tør å påstå at du må ødelegge bamsen for å dem av, ler hun.

Anette forteller at tilbakemeldingene på bamsene er gode og at mange kommer tilbake for å kjøpe en bamse til.
– Folk kommer ofte inn og ser seg ut en bamse. Så bruker de en halvtime på å kikke på de andre bamsene, men ofte er det den første de fikk øye på som blir med hjem. Mine bamser skal brukes og ikke sitte i en sofa til pynt. De er solide og holdbare og skal skape gode minner sammen med barnet som får den, avslutter hun.

LOFT: Alle bjørnene blir produsert for hånd på loftet.
Back To Top