fbpx
skip to Main Content
BEVISST: Marte Wulff ønsker å få flere med seg til å ta mer grønne valg i hverdagen for å redde klimaet. Den 2. november lanserte hun singelen Verden er stor, hvor hun synger om akkurat dette.

Marte Wulff med klimalåt

Med sin siste single, Verden er stor, tar Marte Wulff til orde for å redde klimaet, med små og store endringer i hverdagen.

– De senere årene har jeg lest bøker som har åpnet øynene mine og vekket mitt klimaengasjement for alvor, og jeg kjenner et sterkt personlig ansvar for å handle. Det er mye jeg ikke vet om det store bildet, men jeg innser også at hvis jeg lar være å ta til orde av frykt for å tape ansikt, blir samtalen forbeholdt dem som roper høyest og fremlegger de mest polariserte synspunktene.

Ønsker moderasjon
Tittelen på Marte Wulffs siste single, Verden er stor, henspiller på en anekdote vi nordmenn bruker når vi møter hverandre på ferie i en annen verdensdel og uttaler at verden er jammen ikke stor.

– Verden er stor. Likevel har vi nå midlene til å legge den under oss. Vi må bli flinkere til å snakke om hvorfor vi har så vanskelig for å begrense oss, sier hun og maner til moderasjon i levesettet vårt.

– Måtehold er ikke medfødt, det er noe vi må lære. I jaget etter å få dekket viktige menneskelige behov, som personlig frihet og trygghet for oss selv og våre nærmeste, bruker vi opp våre siste begrensede felles ressurser til fordel for kortsiktig personlig gevinst satt i system av en uforsvarlig og urettferdig kapitalistisk struktur. Vi går og venter på at noen andre skal ordne opp for oss, men jeg tror ikke det vil skje før vanlige folk åpner øynene og tar egne, opplyste valg. Vi handler stort sett ut fra følelser, og vi føler ikke globalt – vi føler lokalt. Hvordan kan vi spre følelsen av at klimaforstyrrelsene faktisk angår oss alle personlig her og nå?, spør låtskriveren retorisk.

Status
I sangen, som ble utgitt 2. november, synger hun blant annet om status knyttet til flyreiser.

– Jeg er selv i stand til å avstå fra kjøtt, og sirlig resirkulere plast med den ene hånden, mens jeg bestiller en flyreise på et Apple-produkt med den andre, fordi jeg skal spille konsert i Nord-Norge. Jeg gjør unntak for meg selv, selv om jeg forstår at det ikke funker hvis alle andre gjør det samme. Hvorfor er vi sånn? Det dreier seg ikke om ondskap, men biologi.

Betent
Wulff brenner for å snakke om problematikken rundt klimaspørsmålet og koblingen til status tilknyttet materielle goder.

– Mer enn noensinne trenger vi en kultur som tar opp problemene, se på mulighetene for å inspirere hverandre til å skaffe oss kunnskap, og ta grønne valg. Vi må orke å være irriterende og forstyrre det komfortable – ikke for å spre skyld og skam, men for å være et eksempel til etterfølgelse. Vi må gå sammen om å gjøre bærekraft til det nye statussymbolet, og det kan godt være litt flaut å fly på helgetur til New York, droppe resirkulering på hytta eller å kjøpe nytt uten først å ha forsøkt å reparere det gamle. Folk gjør nemlig det andre folk gjør, vi sammenligner oss med naboen. Jeg tror mange av de omstillingene som må til, vil vise seg å være skjulte velsignelser.

Back To Top