fbpx
skip to Main Content
ALLES VIBEKE: Vibeke Siljan er en kristiansandartist med en imponerende merittliste. Likevel får hun gå i fred på gata - i alle fall hjemme i Norge.

Sørlandets ukjente jazzdronning

Vibeke Siljan fra Fidje har holdt mange hundre konserter i inn- og utland. Hun har sunget for Kronprins Haakon Magnus og Angela Merkel, og på tysk TV. Tirsdag 27. november synger hun på Kilden.

Vibeke har sunget siden hun var gammel nok til å site i ronsen i fødebyen Skien. Etter hvert som hun ble større, sang hun i kor. Som ung voksen dro hun til Tyskland for å lære tysk slik at hun kunne studere hotellfag i Sveits. Hun fikk en lærlingeplass på et femstjerners hotell i Hamburg hvor hun ble invitert til å synge i hotellets husband. En manager oppdaget henne da hun var 20 år og engasjerte henne til å synge i en jentegruppe. Men først måtte hun på sangskole.

– Nå ble det ikke noe av det bandprosjektet, men det kom andre prosjekter i kjølvannet av dette, forteller artisten.

Headhuntet
Det skulle ikke gå lang tid før hun ble headhuntet til å synge på ulike house-prosjekter.

– Det var ikke helt min sjanger, men jeg gjorde det for erfaringen og pengene, røper sangerinnen.

Siden kom hun inn i jentegruppa Soul Divine, hvor medlemmene var fra ulike nasjoner.

– Etter hvert ble gruppa løst opp og alle begynte med sine egne prosjekter.

Turné
Sakte men sikkert oppdaget Vibeke jazzen og begynte å synge mer jazz på ulike evenementer, i duo og trioformat. Siden begynte hun å synge med et ABBA-band.

– Da måtte jeg ned på Reeperbahn og kjøpe meg rød parykk og platåsko, for jeg skulle jo være Frida, ler hun.

Med ABBA-bandet ble det turneer i Tyskland, Østerrike og Sveits, for tusenvis av mennesker, noen ganger sammen med Wenche Myhre. Andre ganger sang hun alene sammen med tyske stjerner.

Da hun endelig flyttet hjem igjen til Norge etter 14 år i Tyskland, var det på grunn av kjærligheten til en sørlending. På den tida gjorde hun 200 konserter i året. Hun har til og med sunget for forbundskansler Angela Merkel under et partimøte.

– Hun svingte seg, hun. Det skulle en kanskje ikk tro, men hun er en kul dame.

Kilden-konsert
Siljan har også sunget for Kronprins Haakon Magnus under hans kristiansandbesøk i fjor. Da var det jazz for alle penga. Bandet hennes heter Days Like This og opptrer på Kilden tirsdag 27. november i multisalen.

– Da har jeg med meg Oscar Jansen på piano, Tore Bråthen på trompet, Espen Grundetjern på bass og Trygve Tambs-Lyche på trommer.

Travelt år
2018 har vært travel med blant annet innspilling av musikkvideo, fem konserter bare på Fiskebrygga og opptreden på tysk fjernsyn. Etter snart ni år i Norge har Vibeke fremdeles mange oppdrag i utlandet. Likevel har hun ikke tenkt å flytte fra Kristiansand med det første.

– Jeg trives veldig godt her, sier småbarnsmoren.

Back To Top