fbpx
Annonse:
BUTIKK: Gordon Natvig Er Tredje Generasjons Brukthandler Og Auksjonarius Og Har Drevet Butikken Siden 1990.
BUTIKK: Gordon Natvig er tredje generasjons brukthandler og auksjonarius og har drevet butikken siden 1990.

– Det er spennende å se tidene forandre seg

Som tredje generasjons brukthandler og auksjonarius har Gordon Natvig sett og opplevd det meste.

Kristiansands Auksjonsforretning, senere Natvigs Brukthandel, har røtter helt tilbake til 1947 da Rolf Natvig startet opp med auksjoner for hittegods for politiet og for dødsbo i Markens gate.

– Min far, Jan, overtok i 1969 og flyttet da bedriften til Festningsgaten 52. Bygningene ble senere revet, og Auksjonsgården ble bygget i 1983. Jeg tok over i januar 1990 og vi flyttet da hit til Dronningens gate 69. Her har vi vært de siste snart 29 årene, smiler Gordon Natvig som samtidig med overtakelsen forandret navnet til Natvigs Brukthandel.

Rydder dødsbo
Han forteller at alle de tre generasjonene har vært med på mange store jobber i byen. Når Caledonien brant var det Pappa Jan Christen Natvig og Gordon som stod for tømmingen.
– Vi har også flyttet både arbeidskontoret og kontoret til fylkesmannen. Heldigvis er slike jobber litt lettere i dag. Før PC´ens tid ble all informasjon oppbevart i store arkivskap som du kan si veide sine 200 kilo. Jeg har fått min dose fysisk aktivitet, ler han.

Gordon driver bruktbutikk i tradisjonell forstand. Varene kommer ofte fra kunder som tar turen innom, men en stor del av varene kommer fra dødsbo.

– De etterlatte rydder vekk alt av affeksjonsverdi og så gjør vi resten. Vi rydder, vasker og gjør huset eller leiligheten klar for salg. Ofte er det mye følelser inne i bildet og mange setter stor pris på å slippe den vanskelige jobben selv, forteller han.

Brukthandleren
Det er derimot ikke bare brukte ting som står i hodet på brukthandleren. I 2010 var han med på realityprogrammet Farmen. Han har hatt besøk av kjendiskokken Eyvind Hellstrøm i programmet Hellstrøm rydder opp, og Natvig Brukthandel har også hatt sitt eget reality-program i TV Agder.
– Her ligger alle episodene på Youtube og kan søkes opp med «Brukthandleren». Min far døde dessverre tidlig, bare 62 år gammel, og når han døde bestemte jeg meg for at jeg måtte leve mens jeg fremdeles kunne. Jeg meldte meg derfor på alt mulig rart og fikk opplevelser jeg kan ta med meg resten av livet, mimrer han.

I dag er det butikken og ungene, som opptar det meste av tiden hans. Han forteller at folk kommer innom med veldig mange spørsmål, ofte om opphav og verdi på gjenstander.
– Jeg kan svare på det aller meste. Det som er morsomt er å se hvordan tidene forandret seg. På 70-tallet brant de opp alle gamle ting og ville kun ha moderne og nytt. Nå, i dag, vil folk veldig gjerne ha halvgammelt. Retro og vintage er ord som folk bruker, og spesielt 60-tallet er populært. På 90-tallet derimot hentet man gjerne inn antikviteter fra 1800-tallet. Gulvene skulle knirke og lysekronene skulle ha levende lys, mimrer han.

ALT: Gordon selger alt fra gamle møbler til forbruksvarer.

Lav pris
Videre forteller han at Sørlandet historisk sett er litt treg til å henge med på de store trendene.
– Nå, med Internett, går ting litt kjappere og mer på kryss av landegrensene. På 90-tallet måtte du betale en tusenlapp for en antikk symaskin som pynt i stua, mens du fikk den kastet etter deg for en 50-lapp i Sverige. Nå ser man trendene forandre seg samtidig over hele vesten. Spesielt merker nok vi som jobber i bruktbutikk dette, sier han.

Natvigs Brukthandels regel er å kjøre lav pris.
– Det er grunnen til at jeg har overlevd i så mange år. Veldig mange lignende butikker priser seg ut av markedet. Vi har kanskje ikke den mest pynta butikken, men vi skal selge, ikke stille ut varer. Vi merker også trenden med internettsalg på en litt negativ måte. Det er mange svindlere der ute dessverre, sier han.

Hjelper folk
Videre forteller han at kundene i butikken er alt fra samlere til de som kjøper varer for å pusse opp og videreselge. Mange er også studenter eller privatpersoner som trenger helt dagligdagse ting som en ny sofa og komfyr.
– Jeg håper jeg kan fortsette med dette i mange år til. I fremtiden vil vi kanskje satse litt mer på kunst, gull og sølv enn på tunge møbler. Vi vil uansett fortsette med de store ryddejobbene og hjelpe folk etter for eksempel dødsbo, forteller han.
Gordon har rukket å bli 52 år. Nå håper han at en av de fire ungene bestemmer seg for å ta over brukthandelen etter hvert.
– I dag hjelper alle til når det trengs, og kona mi Anita står i butikken hver dag. Om noen ønsker å overta er jeg litt usikker på, men jeg håper at tradisjonen fortsetter og at byens befolkning har flere generasjoner brukthandlere å se frem til, avslutter han.