fbpx
Annonse:
VEKKE: F.v: Aase Helene Fidje Ødegaard Og Anette Rosenberg ønsker Om å Vekke Folks Bevisthet Rundt Klimaspørsmålene.
VEKKE: F.v: Aase Helene Fidje Ødegaard og Anette Rosenberg ønsker om å vekke folks bevisthet rundt klimaspørsmålene.

Slik har du aldri sett en bunad før

Rundt 30 bunader, bilder og figurer laget av plast står de neste ukene stilt ut i rådhuset.

Bakgrunnen for utstillingen er at de to kunstnerne Aase Helene Fidje Ødegaard og Anette Rosenberg har et brennende ønske om å vekke folks bevisthet rundt klimaspørsmålene.

– Fortsetter vi slik vi gjør i dag vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Jeg tror vi alle blir berørt når vi ser bilder av dyr, fugler og fisk som er ødelagt av plastavfall. Dette er en menneskeskapt tragedie og jeg håper at vi kan sette fokus på problemet, forteller Aase.

Beste innslag
Aases del av utstillingen består av 30 kvinnebunader som er laget over en to-års periode av plastsøppel fra egen husholdning. Plaggene er tilpasset en spesiell person og bunaden bæres kun av denne personen.

VISER: Anette Rosenberg viser frem deler av utstillingen i rådhuskvartalet.

– Bunaden er ett av de fineste plaggene jeg vet om. De forteller om kvinnekunst og om en holdning til ressurser som er helt annerledes enn hva vi har i dag. Tidligere var ikke resirkulering et moteord, men et levesett, forteller kunstneren som har sydd alle bunadene for hånd.

Bunadene er sydd sammen av alt fra gamle bæreposer til gammelt sjokoladepapir. Hver eneste bunad er unik og søljene er laget av gamle CD-plater.
– I mitt engasjement tok jeg utgangspunkt i ideen om å omgjøre det vi kaller søppel til noe nydelig. Vi trenger å oppdage tingenes verdi på nye måter – også søppelplast. Det handler om vårt grunnleggende syn på forvaltning av ressurser. I 2017 deltok 25 damer iført plastbunader i borgertoget i Kristiansand og vant prisen for beste innslag. Borgertoget er cirka 5 km langt, og hvis noen lurer; ja, det var klamt og varmt, smiler hun.

Stiller spørsmål
Anette forteller at hun har vært sterkt engasjert i plastproblematikken siden begynnelsen av 2000-tallet.
– Da ble de første plast-øyene i Stillehavet oppdaget og effektene av ikke-nedbrytbar plast med sine ulike miljøgifter ble for alvor dokumentert. Plasten vi omgir oss med kan få konsekvenser for alle, men utstillingen peker først og fremst på livet i havet som må lide under plastforbruket vårt, forteller hun.

BUNAD: Aase Helene Fidje Ødegaard har sydd rundt 30 bunader av plastsøppel.

Kunstneren har malt en rekke bilder og fremstilt flere gjenstander av plastavfall for å rette fokus mot forbruk, forvaltning av resurser og avtrykkene vi er i ferd med å sette fra oss.
– Jeg ønsker at publikum skal se seg selv i speilet og spørre seg om hvilken styrke engasjementet deres i klimaspørsmålet har, om det holder mål og om man er i stand til å ta konsekvensene av det.

Lokale
Utstillingen står i Rådhuskvartalet frem til 28. november og er åpen for alle. Helle Geheb fra Kristiansand Kommune forteller at lokalet kan disponeres av foreninger, lag og andre som har noe å formidle.

– Det er bygget slik at det skal være både innbygger- og publikumsvennlig. Lokalet er stort sett fult hele tiden av ulike arrangører som ønsker å uttrykke noe. Vi i kommunen kan også hjelpe til med markedsføringen, forteller hun.
Tidligere har lokalet vært benyttet av forskjellige kunstnere og Helle forteller at det ofte er venteliste på plassene.
– Denne utstillingen passer godt inn her nå med tanke på at vi er inne i ombruksuka. Tidligere har blant annet Husfliden vært inne. Knuden og Arkivet har også vært innom. Vi er åpne for det meste, bedyrer hun.