fbpx
skip to Main Content

Nei, det er ikke Microsoft som ringer

Mange sørlendinger har den siste tiden blitt oppringt av svindlere som utgir seg for å være teknisk support fra Microsoft. De lurer intetanende nordmenn til å tro de har fått datavirus og krever betaling for å hjelpe deg.

Intetanende nordmenn lures daglig av svindlere som forteller at de ringer fra teknisk support hos det multinasjonale dataselskapet Microsoft, ofte med oppdiktet navn og på gebrokkent engelsk. Bombastisk vil de hevde at de har oppdaget datavirus på din datamaskin. Når du uttrykker skepsis vil de be om å få saumfare datamaskinen din under påskudd av å være på den sikre siden. Dette gjør de ved å be deg gå inn på en bestemt nettside eller en epost og laste ned et program. Plutselig har svindlerne hundre prosent kontroll over datamaskinen din.

 – Det som ofte da skjer er at de låser datamaskinen din og hevder at dette er forårsaket av et virus. De vil da kreve at du betaler et abonnement eller et honorar for å få dette bort. Dersom du ikke betaler risikerer du at du ikke kan bruke datamaskinen din mer. Du kan reinstallere alt, men data vil sannsynligvis være tapt. Du risikerer også identitetstyveri – at passord og sensitive personopplysninger kan havne på svartebørsmarkedet, forteller Geir Andre Strømsvold, konsulent innen datasikkerhet ved DIGFO.

Utpressing
Enkelte kan også forsøke å fortsatt presse deg for penger.

 – Hvis de finner noe på maskinen din som de kan bruke mot deg, kan de forsøke å få deg til å betale dem for å ikke spre informasjonen om deg, forklarer han.
Grunnen til at de lykkes med svindelen sin er at de er vanskelige å fakke, og for godtroende nordmenn, vanskelige å gjennomskue i starten.
 – Selv om det ser ut til at de ringer fra et norsk eller europeisk nummer, kan de like gjerne sitte på andre siden av jordkloden. Politiet i India fakket nylig en av de største svindel-organisasjonene noensinne, med hjelp fra Microsoft. Problemet er at fenomenet ikke vil forsvinne fordi det er millioner å tjene på slik svindel. For nordmenn som ikke er teknisk datakyndige, er det vanskelig å avsløre lureriet. Når noen sier vi er i fare og vil hjelpe oss, reagerer vi instinktivt, mener Strømsvold.

Gratis program
Det skapes anslagsvis 30.000 nye datavirus daglig. Det er brukerens ansvar å tilse at datamaskinene en anvender privat, er sikret mot misbruk og angrep. Dessuten finnes det programvare som man kan bruke for å sikre seg mot inntrengere.
 – Det finnes gode ­antivirusprogrammer som er gratis. Windows Defender er et antivirusprogramvare som er inkludert i alle maskiner med Windows som operativsystem. Dette er et Microsoft-produkt, men verken Apple eller Microsoft overvåker sine kunder på denne måten.

Legg på
Han anmoder alle som har mistanke om at de har svindlere på tråden, å bare legge på, og stå imot fristelsen å tulle med dem eller skjelle dem ut.
 – De kan bli forbanna og forsøke å hacke datamskinen eller smarttelefonen din, eller finne på andre ting for å gjøre livet surt for deg. Det er ikke sikkert de tar seg tid til det, men jeg har lest om tilfeller hvor slikt har hendt.

Eksperten tror ikke det hjelper å anmelde.
 – Dersom de har ringt men ikke rukket å påføre deg noen tap, ville jeg ikke brydd meg med å anmelde. Jeg ville bare å blokkert nummeret.

Anmeld
Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef ved Microsoft Norge, bekrefter at de aldri ringer kunder om slikt.
 – Vi ringer deg aldri angående support, med mindre du har ringt oss og bedt om hjelp først.

I kontakt med deg ber Microsoft heller aldri om personlige opplysninger som passord eller koder. Vi ber deg heller aldri om å overføre penger til en konto.

I motsetning til Strømsvold, oppfordrer Seierstad til anmeldelse.

 – Bare slik får politiet oversikt over omfanget.

Back To Top