fbpx
skip to Main Content
Lilly Stusvik Ellingsæther (4.5år) og Sara Linnea Byberg (4.5år) koser seg med kalkunmiddag

Julebord i Espira Holum

Pepperkakehus, marsipan og knekk er for mange barn en like stor del av juletradisjonene som juletre, nisse og presanger. Førjulstiden kan dermed være en gylden sjanse til å involvere de minste på kjøkkenet. Mens «alle» vil bake pepperkaker, kan det også være veldig lurt å la barna være med å forberede de andre julemat-tradisjonene også. Forskning viser at barn som tidlig eksponeres for mange ulike smaker, gjerne utvikler sunnere og mer varierte kosthold vaner senere i livet. Selv om de voksne ofte skulle ønske at barna spiste alt det lekre som serveres til jul, er det aller viktigste med både advent og julehøytiden å kunne kose seg og ha det hyggelig. Det gjelder i aller høyeste grad også rundt matbordet. Mange barn vil like å få være med å på å pynte rundt julebordet. Det skader ikke å gjøre ting litt høytideligere, få måltidet til å strekke ut og kjenne på kosen. Når barna ikke føler at det er et press på å spise alt mulig, blir julemåltidet til noe spennende, hyggelig og lystbetont. Erfaringene fra barnehagen er at barna ofte er mer interesserte i å prøve nye smaker når spisestunden forbindes med noe hyggelig og positivt. 

Espira Holum barnehage er en fullkost barnehage, det vil si at alle måltider blir tilberedt og servert i barnehagen. Kosthold er et satsningsområde hos Espira, hvor det blir fokusert ekstra på at maten skal være næringsrik, smaksrik og innbydende. Barna er med på hele prosessen, fra «jord til bord». Det å lære hvor maten kommer fra og få en begynnende interesse for matlaging er viktig hos oss Espira. Espira ser også at mange barn tør å smake på flere nye ting, når rammene rundt et måltid er preget av ro, trygghet, god venner og gode samtaler. 

Espira Holum Barnehage har denne uka hatt julebord på alle avdelingene. Barna på Spireslottet (4-6 år) har vært med helt fra starten med forberedelsene. Dagen før julebordet var barna med på å skrelle poteter, gulrøtter og rosenkål til kalkunmiddagen vi spiste på julebordet.

På selve dagen var barna med på å klargjøre maten i skåler og på fat. De dekket og pyntet bordet med tallerkener, glass, servietter, bestikk, fine lyslenker, julekuler, kongler og ikke minst den deilig maten.

Middagen som ble servert var kalkun med brun saus, poteter og grønnsaker, og riskrem til dessert. Det var til og med en mandel gjemt i hver skål med riskrem og «mandelgave» til alle var det jo selvsagt også. Barna jublet over å ha funnet mandelen i grøten, og gleden ble stor da det ble oppdaget at det var en mandel i hver skål. Sitater som: «det var en mandel i mitt glass» «Jeg fikk også mandelen» «Får vi premie om vi får mandelen, for jeg fikk en» ble ropt i kor rundt bordet under desserten.

Som en selvsagt ting på et julebord ble det også arrangert juledans. Barna svingte seg i de flotteste kjoler og dresser til nydelig julemusikk.


Ylva Sofie Sandvold Lomheim (5.5år) skreller gulrøtter
f.v Linnea Røraas Røiseland (5.5år), Lilly Stusvik Ellingsæther (4.5år) og Camilla Danielsen (4år) i skrelleprosessen dagen før julebordet

Dansende jenter: Martine Nesland (5år), Leana G. Ljøstad (5år), Ylva Sofie Lomheim (5.5år), Mari Mjaugedal Systad (5.5år), Maria Romo Aatlo (5.5år) og Greta Romo Aatlo (5.5år)
Simen Steen Bjelland (4.5år) hjelper til med å bære opp maten til bordet
Caspian Svinstad (5år) i borddekkingen
Leana Ljøstad Granholt (5år), Linnea Sløgedal Johansen (4år), Simen Steen Bjelland (4.5år) og Caspian Svinstad (5år) dekker og pynter bordet
Back To Top