fbpx
Annonse:
STRIKKEGJENGEN: F.v. (nærmest): Mette Bjorvand, Signe Refsnes, Heidi Beate Pettersen, Britt Gjermundnes, Linda Alvær, Liv Jakobsen, Dodda, Bente Hansen Og Signe Britt Kåsi. To Personer Manglet Akkurat Da Bildet Ble Tatt På Garnloftet.
STRIKKEGJENGEN: F.v. (nærmest): Mette Bjorvand, Signe Refsnes, Heidi Beate Pettersen, Britt Gjermundnes, Linda Alvær, Liv Jakobsen, Dodda, Bente Hansen og Signe Britt Kåsi. To personer manglet akkurat da bildet ble tatt på Garnloftet.

Strikker for livet

På Garnloftet i Vågsbygd sitter en gjeng med damer og strikker for harde livet. De har nemlig lovet bort ­raggsokker, strikkeluer og votter til 20 selgere i gatemagasinet Klar, før jul.

Ukens ildsjel er denne gangen ikke bare én eller to, men 11 damer fra Kristiansand og omegn som strikker tøy til dem som trenger det mest nå i vinter.
De samles på Garnloftet, i et industriområde på Bråvann, etter stengetid.

 – Heidi og jeg satt og strikket til uteliggere i Oslo, og fant ut vi heller kunne gjøre noe lokalt, sier Britt Gjermundnes.

For trengende
Det er ikke første gang gjengen strikker for trengende. Tidligere har de strikket tepper til barnehjem og damebind til Afrika, slik at jenter kan gå på skolen, selv i puberteten. Heidis søster driver en facebookside som heter Prematurstrikk og andre hjertesaker, hvor mange ber om hjelp til strikking. Gruppen har over to tusen medlemmer.

Artig tidsfordriv
Heidi Beate Pettersen selv har vært med på å strikke for Avholdsforbundet tidligere.
 – Da strikket vi luer for Klar, presiserer hun.

Strikkepinnene går i ett. Det er som å høre en vaskemaskin med en masse tøy full av knapper og glidelåser.

Duften av kaffe og julebakst henger i lufta. Det står stearinlys og og forfrisnkninger på bordet de alle sitter rundt. Praten sitter løst. Bare to mangler i ­strikke- armeen denne kvelden.

 – Det er jo gøyere å strikke sammen, kommer det fra en av damene i butikklokalet som har en stor, hjemmekoselig salong rett innenfor inngangsdøren.

På bordet ligger også noen få luer og votter i forskjellige mønstre og farger. Langs veggene er det hyller på hyller med garn. Det er ingen fare for at de går tom.

Strømmer på
Britt alene har så langt strikket 18 par raggsokker.
 – Det strømmer også på med ting. Jeg har fått et par raggsokker og noen andre her har fått skjerf.
Målet er at alle 20 selgerne ved gatemagasinet Klar skal få sokker, votter, lue og skjerf til jul slik at de ikke trenger å fryse når de er ute.

De forskjellige plaggene strikkes i forskjellige størrelser.

 – De er jo flest gutter, men også noen jenter. Vi har til dem også, sier Heidi.

 – Men det blir ingen julegaver til dem hjemme. Det har vi ikke tid til, spøker Liv Jakobsen til de andres latter.
 – Det blir ikke mye julebakst, heller, ler Britt.

Terapi
Damene ser ut til å nyte tiden sammen, og innrømmer at de strikker hele tida, også når de er hjemme.
 – Det er terapi å strikke. Det senker pulsen og skuldrene. Man lever rett og slett lenger, mener Signe Britt Kåsi.

Velkomment
Oddmund Harsvik, daglig leder og ansvarlig redaktør i Gatemgasinet Klar, synes det er kjempeflott at det er flere som bryr seg om en gruppe mennesker som vanligvis føler seg utstøtt av samfunnet ellers.
 – De har alltid bruk for omtanke og varmt tøy, spesielt på denne årstiden, så dette er svært gledelig, sier han på selgernes vegne.