fbpx
skip to Main Content
POKALGROSSIST: Walther Johanssen har hentet pokaler og medaljer i inn- og utland som aktiv motorsportutøver i 56 år. Her er en del av samlingen.

Grossist i pokaler og medaljer

Walther Johanssen har for lengst mistet oversikten over premie-
samlingen han har opparbeidet som motorsportutøver gjennom 56 år.

– Det største i karrieren? Det må vel være da Hylje Tveitdal og jeg vant «Lille VM» for sidevogn på Solvalla i Sverige for over 40 år siden. Det var utklassing foran 25 000 tilskuere. Da de spilte «Ja, vi elsker» mens vi stod på pallen, kom tårene, jeg innrømmer det.
Walther Johanssen har, i anledning intervjuet, hentet frem en del av pokalene som til vanlig må friste en heller bortgjemt tilværelse i kartonger og innerst i mørke skap. Salongbordet er overfylt med edelt metall og rundt halsen har han hengende tunge medaljer som vitner om diverse bravader på speedwaybaner i inn-og utland. Ikke alle har rukket å samle støv, den siste er fra et veteranmesterskap i Danmark i høst.

Pådriver for bane
Syttitoåringen, med oppvekst på brannvakta på Torvet, har slett ikke lagt inn årene, verken når det gjelder jobb eller hobby. Hver dag stiller han som kundemottaker på et bilverksted i Sørlandsparken, og når han ikke er på jobb, er det gjerne en eller flere av de 12-13 motorsyklene som får nødvendig pleie. Utenom det, er han en drivende kraft i veteranmiljøet innen motorsport.
 – Der har vi god tid til å være sammen og ha det sosialt. Vi kjører sykkel også, selvsagt, sesongen starter så snart banen er tørr om våren og den strekker seg til langt ut på høsten, forsikrer Walther.
Banen han snakker om, er speedwaybanen i Sørlandsparken som stod klar i 2011 og som er flittig brukt av både unge og godt voksne motorentusiaster. Walther var blant dem som gikk i bresjen for å få en slik bane i Kristiansand.
 – I tidlige tider kjørte vi på Idda og på Stadion. Da det ble slutt på det måtte vi reise langt for å få øve, ofte helt til Geiteryggen i Skien. Det ble jo tungvint og var ikke med på å fremme interessen for sporten, akkurat, medgir 72-åringen.

Sykkel til 200 kroner
Han begynte tidlig, Walther. Allerede som 12-åring var han medlem i NMK (Norsk Motorsport Klubb) og han har kjørt speedway fra han var 15.
 – Det var på Idda. Jeg hadde kjøpt en 47-modell Villiers for 200 kroner av penger jeg tjente som visergutt hos Stav Johansen trykkeri. Den brøt imidlertid sammen og jeg måtte låne sykkel av en kamerat. Det endte med at jeg ble jeg best i min klasse den gangen, smiler han.
Det var starten på en lang og eventyrlig karriere. Siden har det blitt et utall sykler og ditto mesterskap i Norge; Nærbø, Egersund, Sandnes og Geiteryggen.
 – Så ble det tung motorsykkel da jeg fylte 18, det vil si opp til 500ccm. Fra da av ble det mest løp i utlandet, både speedway hvor banen er fra 265-450 meter, og langbane hvor den måler 450-1214 meter, forklarer Walther. Klassen sidevogn kjører på samme type bane, og i denne grenen har Walther briljert sammen med blant andre nevnte Hylje Tveitdal.
 – Siste løp vi kjørte sammen var i 1998, i Grinsted i Danmark, beretter han.

Rik på opplevelser
Alle årene med motorsport har gitt ham veldig mye.
 – Jeg føler jeg kjenner halve Europa etter alle turene nedover Holland, Belgia, Frankrike, Tyskland, Tsjekkia, Østerrike og Polen. Dette er land jeg har fått oppleve, foruten Danmark, selvsagt. Samholdet i miljøet har vært fantastisk og vi har bevart vennskapet like til denne dag. Vi kunne være borte i flere uker for å få med oss flere konkurranser når vi først var avsted. Det ble mye skruing og mekking på syklene mellom konkurransene, men det ble også tid til å oppleve landene vi var i. Særlig var tekniske museer interessant for oss, og vanlige, historiske museer også.
Samtidig har han fått mye juling som aktiv utøver. Brukket kragebein og ribbein, samt diverse brudd i fingre og tær er noen av skadene han har måtte tåle i løpet av karrieren. Det har blitt mange opphold på sykehus rundt om i Europa.
 – Når vi kjørte nedover Europa kunne en i følget utbryte: «Oi, der var det en fin bane! Skal vi stanse her?» Mens jeg, som hadde fått gjennomgå mye, heller kunne si: «Oi, her var det et fint sykehus, skal vi ikke heller stoppe her?», forteller Walther med en god latter.
Uansett mener han det har vært verdt det.
 – Så mye moro jeg har hatt som utøver.

NOSTALGI: Walther Johanssen i fint driv under et langbaneløp på Hortemo i 1976.
Foto: Privat

NOSTALGI: Walther Johanssen i fint driv under et langbaneløp på Hortemo i 1976. Foto: Privat

VETERAN: I dag er det veteranklassen som gjelder for Walther Johanssen, her med en 500 ccm Jawa av edel årgang. Bildet er tatt ved speedwaybanen i Sørlandsparken, en bane som Walther var en ivrig forkjemper for å få realisert.
Back To Top