fbpx
skip to Main Content
VINTAGE: Jessica Romberg har åpnet vintage-butikk i kvadraturen. Nåde deg om du kaller det bruktbutikk.

– Det skal være ordentlig gjort

Jessica Romberg jobber til vanlig med teaterkostymer ved Kilden. Nå har hun åpnet sin egen vintage-butikk i kvadraturen, av kjærlighet til kvalitet og design.

– Nittitallet blir for moderne for meg, ler Jessica Romberg. Hun åpnet en bruktforretning i desember hvor hun selger moteartikler og bruksgjenstander fra gamle dager, som er vel bevarte. Grandma´s Wardrobe heter butikken. Skjønt, bruktforretning liker hun ikke å kalle det.

 – Bruktbutikker er gjerne forbundet med søppel. Jeg fokuserer på klær og kvalitetsgjenstander fra visse epoker. Da er det viktig at man kan en del om hver epoke, for når jeg skal reparere et plagg, må jeg vite noe om hvilken type materialer, søm og snitt man brukte på den tiden.

Besparende
Hun peker på hvordan snittet på en kåpe fra depresjonen var preget av besparelser i materialbruk.

 – Etter første verdenskrig og utover på 1930-tallet, måtte man tenke kreativt. Derfor klippet man på skrå for å spare stoff. Man kunne klippet tøyet i småbiter for så å lappe det sammen igjen, men det gjør også plagget elastisk når man tar det på seg. Derfor har det også en supplerende praktisk funksjon.

Som foreldrene
Hun bedyrer at det er mange unge som kommer innom butikken, og ikke bare voksne hipstere.
 – Jeg tror det er slik at enkelte liker å kle seg slik man gjorde mens foreldrene var unge. De som er unge i dag er veldige glade i 70-tallet, ser jeg. Mye av det mest populære, er vanskelig å få tak i.

Motedesigner
Jessica Romberg er svensk, og motedesigner i bunn med utdannelse fra Stockholm. Siden har hun jobbet som illustratør i New York og Vancouver.

 – Jeg hadde mitt eget streetwear-merke da jeg bodde i Sverige. I 2010 fikk min mann jobb på UiA og da flyttet vi hit. Jeg fikk jobb på Kilden som kostymesyer og senere kostymekoordinator og kostymedesigner.

Hun forteller om hvordan de kjøper, leier og noen ganger konstruerer scenekostymer selv, for teaterforestillinger i Kilden.

 – Det kan jo være tusen kostymedeler. Det tenker ikke folk på, og alt må tilpasses hver enkelt og harmonere helhetlig.

Fikser alt
I bakgrunnen spilles Frank Sinatra fra en gammel platespiller bak disken. I butikken er det en fin blanding danske designmøbler, femtitallstapet på veggen, sjeldent servise, leketøy, teak og flower power. Jessica satser på tøy og bruksgjenstander av en viss årgang fordi hun mener det er både fornuftig og sympatisk med gjenbruk. Tøy som trenger en oppfriskning får en runde på symaskinen.
 – Jeg vasker alt og fikser knapper, glidelåser og hull. Det er bedre for moder jord å bruke ting om igjen. Dessuten er gamle ting ofte skikkelig laget. Det er kul design, god kvalitet og et minne
av noen som har hatt det tidligere.

Bevisste ungdommer
Hun er glad for at det finnes
ungdommer som er bevisste på at bruk-og-kast-klærene som mange kjeder selger, ikke er bærekraftig.

 – En olabukse er innom fire land gjennom produksjonsprosessen før den kommer til butikken. Visste du det?

Jeg legger merke til en gammel skrivemaskin som står på et bord. Den er pent holdt og vekker til live minner fra barndommen, før vi fikk datamaskin.

 – De er så fine. Da jeg holdt til i Kollektivet kom det en liten gutt som hadde spart opp penger for å kjøpe en. Det var rørende.

Back To Top