fbpx
skip to Main Content

Ti på Topp 2019 – Årets Topp nr. 2 – Rossheia i Tveit

Fakta: Hva er Ti på Topp?

Lyst å oppleve noe av den beste naturen Kristiansandsområdet har å by på?
Ti På Topp er et godt tilrettelagt turtilbud som passer for alle uansett alder, fysisk form og turerfaring. Du velger selv om du vil gå alene, sammen med venner, familie eller kollegaer. Vi tar for oss 10 ulike turmål i kristiansandsregionen årlig. Gjennom gode turbeskrivelser, kart med inntegnede ruter, god merking, egen app og premiering, ønsker vi å motivere folk til å begi seg ut i nærmiljøet. Lønnen for at man tar turen er god fysisk form, god helse og flotte naturopplevelser. Aktivitetsperioden varer fra 28. april til 13. oktober 2019.
Ti på Topp legges til rette av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd.
Ti på Topp er «et folkehelsetilbud for hele familien»
Informasjon og påmelding:
www.tipåtopp.no

Om Rossheia
Rossheia i Tveit er for mange en ny topp. Utsikten og stedet har selvsagt eksistert svært så lenge, men folk flest har ikke kjent til denne lille perla som ligger nær et annet kjent utsiktspunkt i Tveit; Havsyn. Utsikten fra Rossheia er enda et par hakk bedre hvor du her får se sjøen, og ikke minst et stort flott skoglandskap som ikke er preget av nærliggende inngrep.

Takk til ildsjeler og grunneier
Rossheia ligger i turløypenettet Dønnestad til Tveit Idrettslags, turløypegruppe. I samarbeid med sykkelgruppa Dønnestad Offroad Herrer og ikke minst grunneier ryddet, merket og skiltet denne turløypegruppen en løype opp til Rossheia høsten 2017 og våren 2018.

Selve turen
Turen til Rossheia starter ved parkeringsplassen for lysløypa på Dønnestad. Herfra kan du følge veien forbi fotballbanene og deretter følge lysløypa til du ser skiltet til Havsyn. På veien går du forbi det litt mørke og dystre tjønnet Trolletjønn, som kan sies å bære navnet sitt med rette. Etter Trolletjønn kommer du inn i Trolldalen og snart ser du skiltet som peker mot vestre Rossheia. Følg den gamle driftsvegen som går hele veien til topps på Rossheia. På toppen møter du den ganske nyetablerte sykkelløype. Følg denne i retning vest og du vil om kort tid kunne se både en gravrøys og gravhaug som vitner om hvilket historisk område du nå befinner deg i. Like etter disse er det skiltet ut til utsikten på Rossheia.

Ønsker du en rundtur?
Returen til parkeringsplassen kan du ta samme vei som du kom, men vi vil anbefale at du følger sykkelløypen videre. Den går i flott og tørt terreng og der den etter hvert deler seg i to anbefaler vi å velge den til venstre selv om begge veier leder deg hjem. Hold til venstre når du er ute på traktorveien og du vil snart være tilbake i lysløypen.

Røysane
På toppen av Rossheia er det to gravrøyser. De er begge synlige fra stien du går for å nå utsiktspunktet. Røysene er arkeologisk datert til bronsealder/jernalder. Den vestligste av disse, og den som ligger svært tett på stien, er en klart markert oval røys som er bygd opp av ryddstein og rundkamp. Den er en del utkastet, og er omkring 8 m lang, 6 m bred og halvannen meter høy. I den utkastede gropen finnes restene av et gravkammer. Den østlige røysa er en rundrøys med diameter på 8-9 meter. Under 2. verdenskrig ble røysa delvis ødelagt av tyskerne da det i nærheten ble oppført et tårn/mast.

God tur til topps!

Back To Top