fbpx
skip to Main Content
FAVORITTER: Tom Hugo Hermansen deltar i MGP med gruppa Keinoo som er favoritter blant spekulantene på betting-markedet.

– Alle gode ting er tre

Fakta: Dette er grand prix-låtene:

• Adrian Jørgensen – «The Bubble»
Chris Medina – «We Try»
Carina Dahl – «Can´t Hold Me Down»
Ingrid Berg Mehus – «Feel»
Erlend Bratland – «Sing for You»
Anna-Lisa Kumoji – «Holla»
Mørland – «En livredd mann»
D´Sound – «Mr. Unicorn»
Hank von Hell – «Fake it»
Keiino – «Spirit in the Sky»

Kristiansanderen Tom Hugo Hermansen (39) er med i Melodi Grand Prix for tredje gang, denne gangen som del av en trio.

Tom Hugo Hermansen har med seg to andre musikere på scenen under Melodi Grand Prix i år.

– Siden jeg ikke nådde til topps alene de første to gangene, har jeg kanskje bedre sjanse i en gruppe, spøker artisten som pendler mellom Berlin og Kristiansand.

Ektemannen involvert
Tom Hugo jobbet i all hemmelighet med et musikalsk tema for MGP sammen med ektemannen Alexander Olsson, som er medkomponist på låta.

– Den var inspirert av historiske kamper som handler om retten til å være slik man er født eller ønsker å leve. Den oppfordrer til å akseptere alle, uansett hvordan de er, forklarer artisten som erklærte seg selv homofil for få år siden.

Sangen dannet basisen for MGP-bidraget Spirit in the Sky, som han fremfører sammen med Alexandra Rotan og Fred Buljo. Da Tom Hugo deltok i MGP i 2013, hvor han kom til delfinalen, ble han anbefalt av visse bransjepersoner å skjule sin legning.

– Jeg følte at i denne sangen var naturlig å involvere en same siden samene i lang tid har måttet kjempe for å få lov til å snakke språket sitt og utøve sin kultur. Låta føler jeg uttrykker ganske tydelig hvor vi er fra, med sine folkemusikkinspirerte toner.

Joik trumfet rap
Da Fred Buljo (30), kjent fra Norske Talenter, kom på banen, som egentlig er rapper, eksperimenterte de med rap i tillegg til joik.

– Vi fant ut at det ble for mange stilarter og det er nok elementer i låta slik den er nå. Dessuten er det første gang Buljo rapper offentlig, forklarer Hermansen.

Låta er komponert sammen med Alexandra Rotan, som også dukker opp på scenen, og med den finske musikkprodusenten Henrik Tala.

Fan av MGP
Grunnen til at Tom Hugo har gitt MGP en ny sjanse, er at han selv er fan av konseptet.

– MGP er jo omtrent det eneste programmet på norsk fjernsyn som samler hele folket og ett av de få gjenlevende programmene hvor artistene får lov til å synge sin egen musikk. I tillegg har programmet egne fanklubber, noe som er spesielt i seg selv.

Bandnavnet Keiino er ikke initialene til medlemmene, men er et ord for «vei», både på samisk og finsk, dersom man tar bort den ene i-bokstaven.

– Det er utrolig vanskelig å velge bandnavn. Vi ønsket noe kort og enkelt, og siden Fred er fra Kautokeino, foreslo noen Keiino. Vi la til den ekstra i-bokstaven for å ikke bli forvekslet med Norsk Tipping eller noe japansk. Jeg tenker det er veien til Tel Aviv det handler om, eller at vi alle fant en felles vei, filosoferer Tom Hugo.

Erfaren sangerinne
Alexandra og Tom Hugo ble kjent under MGP 2013, og da Tom Hugo og Fred kom fram til at de ønsket en kvinnelig fronfigur, tenkte begge to på Alexandra som kom til gullfinalen i fjor og som tidligere har gjort seg bemerket gjennom MGP jr., Idol og som sangerinne for Alan Walker.

– Vi synes begge to at hun har en sykt bra stemme. Hun er veldig proff på scenen for å være bare 22. Heldigvis likte hun låta veldig godt. Hun hadde fått tilbud om å synge en annen låt, men valgte heldigvis å samarbeide med oss. Det sa bare klikk da vi gikk i studio for første gang, alle sammen. Jeg elsker å synge i band. Det er mye gøyere det, enn å være soloartist.

Favoritt på oddsen
Keiino er favoritt blant betting-analytikere, noe Tom Hugo synes er stas.

– Det er første gang jeg er favoritt i noe som helst, og det er jo virkelig en vitaminsprøyte for alle involverte. Det gjør at vi satser mer tid og krefter på at det skal bli bra.
Han har tro på at det går veien.

– Vi er jo outsidere i den forstand at vi ikke er kjendiser på lik linje med de andre, mener han.

Hvordan showet blir visuelt sett, aner han ikke.

– Vi lar NRK styre med kostymer og koreografi. Show-aspektet er viktig, men for oss er det jo låta som er viktigst.

Fordelen med å være i band er at de kan fordele promoteringsarbeidet på tre.

– Kommer vi til Eurovision, er vi flere som kan holde kontakten med media og publikum. Allerede nå får vi så mange meldinger, og det er veldig mye for én person å håndtere. Dessuten representerer vi ikke bare Kristiansand, men også Kautokeino og Eidsvoll, noe som gir oss bredere støtte.

Skal vi tro Tom Hugo, var det bare flaks at låta kom med i vurderingen.

– Vi sendte den inn etter fristen, men det visste NRK om på forhånd, ler artisten.

Om Tom Hugo skulle få muligheten til å skrive en låt for en annen artist, faller valget på Bruno Mars.
– Han er en dyktig entertainer. Michael Jackson står også på listen.

Back To Top