fbpx
skip to Main Content
Foto: Christiane Jurick

Ti på Topp 2019 – Årets Topp nr. 3 – Nodefjell

Fakta: Hva er Ti på Topp?

Lyst å oppleve noe av den beste naturen
kristiansandsområdet har å by på?
Ti På Topp er et godt tilrettelagt turtilbud som passer for alle uansett alder, fysisk form og turerfaring. Du velger selv om du vil gå alene, sammen med venner, familie eller kollegaer. Vi tar for oss 10 ulike turmål i kristiansandsregionen årlig. Gjennom gode turbeskrivelser, kart med inntegnede ruter, god merking, egen app og premiering, ønsker vi å motivere folk til å begi seg ut i nærmiljøet. Lønnen for at man tar turen er god fysisk form, god helse og flotte naturopplevelser. Aktivitetsperioden varer fra 28. april til 13. oktober 2019.

Informasjon og påmelding:
www.tipåtopp.no

 

Om Nodefjell
Nodefjellet ligger fint til på østsiden ovenfor Nodeland i Songdalen Kommune. Dette er en bratt tur, men utsikten over både Songdalen, Kristiansand og Søgne fantastisk fra dette høydepunktet. Nyt også utsikten over den flotte Songdalselva. Topp punktet ligger 160 meter over havet. På turen opp kan en se tresorter som ask, svartor og lind i tillegg til de vanlige furu- og grantrærne. Dette er typiske arter for sørlandsskogene og betegnes ofte som edellauvskog. En av karakteristikkene er at disse artene krever høy temperatur over lengre tid for å sette frø. Vi kaller dem derfor også for varmekjære arter.

Ta toget til topptur?
Sørlandsbanen passerer gjennom Songdalen og Nodeland stasjon. Kanskje ønsker noen å ta toget til Nodeland for å gå turen? Denne delen av Sørlandsbanen ble sluttført av tyskerne i 1943/44 og banen fikk dermed full forbindelse mellom Oslo og Stavanger. Et arbeid som da hadde pågått siden 1872. Opprinnelig var banen omtalt som Vestlandsbanen, men navnet ble endret i Stortinget i 1913 til Sørlandsbanen.

Adkomst
Parkering på Nodeland. Følg veg nr. 303 mot Nodelandsheia ca 200 meter forbi Jernbanebrua. Herfra går det merket sti opp til toppen. Langs fylkesvegen er det ikke egnet gangsti så vær forsiktig! Starten her er bratt. Vi skal opp ca 65 høydemeter på en strekning på et par hundre meter, det gir en gjennomsnittlig stigning på ca 30%! Både store og små kan trenge en pust i pakken og noe godt i sekken på veien opp her. Når vi ser bakover har vi allerede fått litt utsikt.

Etter den første stigningen er unnagjort går det lettere hvor det er flatt og lett å gå, og når du først er oppe på flatene venter en masse blåbærlyng. Turen er ca 3 km tur/ retur.

Turen er ikke egnet for barnevogn og stien kan være litt gjørmete etter regnvær.

God tur til topps!

Foto: Christiane Jurick
TREDJE TOPPTUR: Foto: Christiane Jurick

Back To Top