fbpx
skip to Main Content
NOMINERT: Øystein Lønn fra Kristiansand er nominert til Sørlandets litteraturpris. Foto: Morten Brun.

To kristiansandere nominert til litteraturprisen

To forfattere fra Kristiansand er nominert til Sørlandets litteraturpris, begge i klassen for skjønnlitteratur.

Kandidatene til Sørlandets litteraturpris 2019 er klare. Juryen har funnet fram til tre skjønnlitterære verk og tre sakprosabøker de mener er verdige til landsdelens gjeveste litteraturpris, som skal deles ut i Kristiansand den 26. april. Sørlandets litteraturpris er en årlig prisutdeling som arrangeres i sammenheng med Verdens bokdag som faller på den 23. april. Publikum kan være med på å stemme på sin favoritt.

Intens roman
Årets felt er meget sterkt. Veteranen blant de utvalgte forfatterne er Øystein Lønn (82) fra Kristiansand, som med «Berners datter» har skrevet en av sine sterkeste romaner på lenge. Boka er en sann svir for dikterens trofaste lesere, som vil finne en intens og psykologisk skarp skildring fra et sørlandsk kystsamfunn, der spenningen ligger mellom linjene og replikkene.

Juryens begrunnelse lyder slik:

Øystein Lønn – «Berners datter» (Gyldendal, 2018).
Peder Ross bor på en øy ved Skagerrak, antagelig på 1800-tallet. Ross dykker etter skjell. Det er det han lever av. En dag finner han verdifullt vrakgods på bunnen og legger ut på reise over havet til København sammen med to slitne og utslåtte venner. Allert kan bare navigere når han er edru. Berner vet hvem han skal kontakte i storbyen for å selge skatten. Der viser det seg at rikdommen ikke er hele målet for turen – det er noe annet som trekker Ross til Kongens by.
Her er mye som skal forstås gjennom blikk og antydninger. Det meste blir ikke snakket om. Boka er en nytelse å lese.

Mørkt
Et spennende valg er den unge poeten Tine-Jarmila Sir, også fra Kristiansand, som med diktsamlingen «Hvis» retter søkelyset mot en av de mørkeste sidene ved samlivet mellom mennesker, vold og overgrep mot små barn. Ved å låne verdenslitterære stemmer går hun inn i denne avgrunnen i tilværelsen.

Juryens begrunnelse hva gjelder hennes kandidatur er forklart slik:

Tine-Jarmila Sir – «Hvis» (Flamme Forlag, 2018).
Dette er dikt som er vanskelig å lese. Ikke fordi de er kryptiske, hemmelighetsfulle eller setter store krav til leserens kunnskaper, men fordi de gjør vondt.
Diktene handler om overgrep mot et barn; nærmest som vi ikke vil vite om det som skjer her. Men forfatteren nærmer seg stoffet på en original og fin måte: Hun tar sine yndlingsdiktere med seg i arbeidet idet hun for eksempel tenker: «Hvis jeg var Sylvia Plath ville jeg sagt det slik». Slik innledes mange av diktene, og slik blir de kanskje lettere for fortelleren å bære fram. Tine-Jarmila
Sir er en ny og frisk stemme som fortjener å bli hørt.
Den tredje nominerte innen skjønnlitteratur er Tore Kvæven. De øvrige som er nominerte innen sakprosa, er Siv Ringdal, Helge Røed og Eivind Trædal.

Du kan stemme
Nå er det opp til publikum, som skal stemme på sine favoritter. Det kan de gjøre på nett, i bokhandler eller biblioteker fram til 31. mars.

Juryen består av Toril Kopperud, Magnus Thunes Jensen, Torbjørn Hodne, Steinar Thorsen og Randi Nilsen.

Back To Top