fbpx
skip to Main Content
Firhjulingen er et godt hjelpemiddel og håndteres med millimeterpresisjonFoto: Enny-Karin Vindheim

De gjengrodde stiers redningsmann

Arild Vehus er ikke ukjent for dem som går mye tur i Baneheia. Det er ikke få timer han har tilbrakt i terrenget for å gjøre det lettere for folk å ta naturen i bruk.

 

Går du av og til tur i Baneheia, har du mest sannsynlig sett denne mannen før. Kanskje du bare har sett ryggen og hestehalen nedi ei grøft? Kanskje har du sett han åpne opp diker på stien eller klippe gresset i stikanten, og tenkt at han jobber i Parkvesenet? Neida, han gjør ikke det. Kanskje har du tenkt at han sannsynligvis er ansatt i kommunen, men neida, han er ikke det heller.
Arild Vehus er en av de ivrigste ildsjelene knyttet til Terrengkarusellen i Kristiansand, og han har sitt hovedvirke i Baneheia.

Tilrettelegger
Årlig legger han ned utallige timer for å utbedre løyper, stier og merking for at vi andre skal få en best mulig turopplevelse i heia. Vi andre setter nok pris på flotte rekreasjonsmuligheter, men tenker kanskje ikke helt gjennom hvor mye arbeid som ligger bak.
Vi har møtt Arild mange ganger i skogen og enda flere ganger i forbindelse med Terrengkarusellen, og har lenge lurt på hva som driver ham til å yte denne fenomenale innsatsen for oss alle. Vi tok derfor turen opp i Baneheia en dag for å finne ham og forsøke å finne ut hva som motiverer ham til å yte alle disse timene med frivillig arbeid for at vi andre skal komme tørrskodd og trygt på tur. Vi finner han gravende i ei grøft.

Flere frivillige
Arilds motivasjon er at flest mulig skal kunne komme seg ut i naturen.
– Det er bra om folk gjør seg kjent i de flotte områdene via Terrengkarusellen, men viktigst av alt er at folk kommer seg ut, sier han. Likevel vil han ikke ta all ærene alene.
– Det jo ikke bare meg som holder på her ute i skogen. Både Oddersjå, Gimletroll og IK Våg har mange ivrige frivillige som gjør en kjempeinnsats med rydding, tilrettelegging og merking av stier. I tillegg har vi parkvesenet og mange andre enkeltpersoner, blant annet fra Terrengkarusellen, som bidrar på ulike måter. Jeg er bare en liten brikke i dette sier han beskjedent.
Vi prater videre og temaet kommer kjapt inn på været, som krever mye vedlikehold.

– Det blir noen rotvelter etter hver storm, og store vannmengder setter også sine spor, forklarer ildsjelen.

Hvitløypa
Arild jobber mest på småstier hvor det ikke er mulig å komme til med store maskiner, og de siste årene har han holdt på med et spesielt prosjekt som heter Hvitløypa.
– Dette er ei flott løype som ble brukt frem til ca. 1997. Etter dette ble den avmerket og har nesten ikke vært i bruk. Nå er jeg ferdig med å re-merke og restaurere denne, og det er blitt så fint at du kan nesten gå med lakksko, flirer Arild.

Belønningen
Han får mange tilbakemeldinger på at Hvitløypa er en veldig fin tur, noe han synes er veldig stas.
– Jeg har ingenting igjen for å lage en løype til meg selv. Det å se at løypene blir brukt og at folk setter pris på dem, er den beste belønningen jeg kan få, konkluderer Arild.
Vi vil derfor oppfordre enda flere til å komme seg ut og sjekke både Hvitløypa og andre løyper i vår flotte natur. Bruk gjerne Bedriftsidrettens Terrengkarusellen eller Ti på topp for å bli bedre kjent på en trygg og god måte. Gi gjerne en tommel opp eller et klapp på skulderen hvis du ser noen frivillige i grøfta når du er ute på tur. De er der for oss.

Arild tar seg tid til å delta på løpene også, gjerne sammen med et sprekt barnebarnFoto: Enny-Karin Vindheim
Hvis ikke det er behov for han ute i løypa er han som oftest å finne i start/ mål området på TerrengkarusellenFoto: Enny-Karin Vindheim
Back To Top