fbpx
Annonse:
SJUENDE TOPPTUR: Utsikt Fra Møvigknatten Foto: Kristin Tverberg
SJUENDE TOPPTUR: Utsikt fra Møvigknatten Foto: Kristin Tverberg

Ti på Topp 2019 – Årets Topp nr. 7 – Møvigknatten

Fakta:

Lyst å oppleve noe av den beste naturen
kristiansandsområdet har å by på?
Ti På Topp er et godt tilrettelagt turtilbud som passer for alle uansett alder, fysisk form og turerfaring. Du velger selv om du vil gå alene, sammen med venner, familie eller kollegaer. Vi tar for oss 10 ulike turmål i kristiansandsregionen årlig. Gjennom gode turbeskrivelser, kart med inntegnede ruter, god merking, egen app og premiering, ønsker vi å motivere folk til å begi seg ut i nærmiljøet. Lønnen for at man tar turen er god fysisk form, god helse og flotte naturopplevelser. Aktivitetsperioden varer fra 28. april til 13. oktober 2019.

Ti på Topp legges til rette av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd.
Ti på Topp er «et folkehelsetilbud for hele familien»

Informasjon og påmelding:
www.tipåtopp.no

Møvigknatten ligger i bydelen Vågsbygd i Kristiansand, sør for Voie ligger Møvik. Området byr på nydelig landskap, storslagen utsikt og spennende opplevelser. Det går stier på kryss og tvers, og avkjølingsmulighet finner man både i Buvann og i sjøen. Mange opparbeidede stier er fra krigens dager. Stiene er stort sett godt merket og vedlikeholdt, takket være løypeutvalget i IK Våg. Flere steder er det på høsten gode muligheter for å finne sopp og rundt kanonmuseet er det enorme mengder ville bjørnebær.

Adkomst
Vi anbefaler å kjøre opp mot kanonmuseet via Kroodden, parkeringsplasser er angitt med skilt. Kommer du med buss anbefaler vi å ta M1 Flekkerøya, og benytte busstoppet Kroodden.

Militær historie og spor
I området vrimler det av spor etter tyskernes militære installasjoner fra andre verdenskrig. På Møvigknatten finnes restene etter et flakkbatteri med fire kanonstillinger. Anleggene skulle delta i forsvaret av Batteri Vara, det som nå er Kristiansand kanonmuseum. Dette forsvarsanlegget ligger i utkanten av løypa til Møvigknatten og besto i sin tid av tre 38 cm kanoner. Kanonene kunne skyte halvveis til Danmark og sammen med et tilsvarende batteri i Hanstholm var hensikten å kontrollere Skagerrak. Etter krigen ble anlegget innlemmet i det norske forsvar og omdøpt til Møvig fort. Nedlagt i 1959, senere museum, og åpent for besøkende. Kombiner gjerne toppturen med et besøk på museet.

Turen til Møvigknatten
Se nøye på oversiktskartet ved parkeringsplassen/stien før turstart. Turen starter på en flott sti langs sjøkanten forbi Gundersnesbukta og Helleviga. Ta så til høyre opp til Møvikstemtjønn og opp på Møvikknatten. Har du med lykt er det mulig å gå igjennom Møvikknatten! Du må bare finne åpningen på bunkersen først. Turen er ca 6 km tur/ retur. Beregn god tid til å nyte utsikten!
Ønsker dere en lengre tur er mulighetene utallige. Kanskje kan en tur til Torsteinsneset eller Møvigveden friste?

God tur til topps!

Foto: Kristn Tverberg

Foto: Enny-Karin Vindheim

Foto: Enny-Karin Vindheim