fbpx
skip to Main Content
ÅTTENDE TOPPTUR: Utsikt fra Åmliknuten Foto: Terje With Andersen

Ti på Topp 2019 – Årets Topp nr. 8 – Åmliknuden

Fakta: Hva er Ti på Topp?

Lyst å oppleve noe av den beste naturen
kristiansandsområdet har å by på?
Ti På Topp er et godt tilrettelagt turtilbud som passer for alle uansett alder, fysisk form og turerfaring. Du velger selv om du vil gå alene, sammen med venner, familie eller kollegaer. Vi tar for oss 10 ulike turmål i kristiansandsregionen årlig. Gjennom gode turbeskrivelser, kart med inntegnede ruter, god merking, egen app og premiering, ønsker vi å motivere folk til å begi seg ut i nærmiljøet. Lønnen for at man tar turen er god fysisk form, god helse og flotte naturopplevelser. Aktivitetsperioden varer fra 28. april til 13. oktober 2019.

Ti på Topp legges til rette av Bedriftsidretten i samarbeid med Den Norske Turistforening Sør og Midt Agder Friluftsråd.
Ti på Topp er «et folkehelsetilbud for hele familien»

Informasjon og påmelding:
www.tipåtopp.no

Åmliknuden ligger 159 moh på fjellryggen mellom Sødal og Dalane, vest i Kristiansand. Fra toppen kan du skimte havet i syd og bebyggelsen på Hellemyr og Tinnheia/Slettheia i vest. Området rundt toppen er flatt snaufjell, og rett nedenfor toppen er det en koselig sittegruppe som er en perle i solnedgangen.

Adkomst:
Åmliknuden ligger like nord for Grim bydel i Kristiansand og kan nås til fots fra sentrum. Toppen kan nås fra flere steder. Vi anbefaler å følge RV 9 til Grim og parkere ved Krossen skole. Ønsker du å benytte kollektivtrafikk anbefaler vi buss nr. 19 fra Kristiansand sentrum til Suldalen.
Hvis du ønsker en kortere tur er det også mulig å parkere på Dalane litt lengre nord og følge den korte, men bratte stien opp fra industriområdet ved bussparkeringen.

 

Selve turen
Løypa starter omtrent der bussene snur på veg inn mot Kjerrane. Gå over jernbanelinja og nordover. Du følger da rester etter den opprinnelige Vestlandske hovedvei ett stykke. Veien var fra slutten av 1700-tallet og frem mot 1880-årene, hovedveien mellom Oslo og Stavanger. Før den tid var traséen brukt som ridesti og postvei. Følger du godt med kan du fortsatt se rester etter den opprinnelige hovedveien fra 1700-tallet.
Det er god sti hele veien og godt egnet for barn og voksne i alle aldre. Ikke alle kryss er like godt merket. Detaljert informasjon og GPS-track er på plass i Ti på Topp-appen 28. april.
Det er fine bade- og fiskemuligheter i nærheten, blant annet i Krokvann like nordvest for toppen. Det er også fine turmuligheter videre innover i heia, mot Gråmannen eller videre mot Hovedløypa over Kulia. Turområdet strekker seg mer eller mindre sammenhengende like til Setesdalsheiene.

Velkommen ut og opp!

 

 

Back To Top