fbpx
skip to Main Content

30 år med Sabeltannfeber!

2019 er året for storslåtte jubilanter i vår alles kjære Dyrepark. Det er nå 30 år siden selveste Kaptein Sabeltann ankret opp i Dyreparken.

 

30 år etter at Kongen på Havet gjorde sin debut, flokker entusiastiske sjørøvere i alle aldre til Kaptein Sabeltanns Verden, for å tre inn i et eventyrlig univers med ­musikalske forestillinger, skinnende gullskatter, møte «ekte» pirater, dra på tokt med sjørøverskip og buldrende kanoner, for ikke å snakke om fantastiske nattforestillinger gjennom nesten hele juli måned.

Sabeltannfeber
Som en del av den «originale» Kaptein Sabeltann-generasjonen vokste undertegnede opp med Sabeltann-feber i hele familien og «Hiv og hoi» på «repeat» på kassettspilleren siden før teksten kunne uttales riktig. Med en søskenflokk på fire gutter og en guttejente som alle drømte om å bli sjørøvere om bord på «Den Sorte Dame», fantes det ikke den superhelt eller eventyrverden som kunne konkurrere med stjernefaktoren til selveste Kaptein Sabeltann og hans menn.
Foreldre over hele landet måtte mildt sagt tilpasse seg det stjernefenomenet som oppsto i alle barns fantasier. Enhver pinne skulle fektes med, og enhver lekeplass- båt, sofa, benk eller litt stor stein var et «Hiv ó Hoi» verdig.

Kassetter spolte frem og tilbake så lenge filmen holdt og litt til, og hjemme hos familien Jensen stod fem små sjørøvere i hver sin lenestol i full Kaptein Sabeltann-bekledning og fektet til «Kongen på Havet» på fullt volum. Jeg var storebror og skulle gjerne utpeke hvor de andre skulle grave etter skatter, og lillebror med øye- problemer levde lykkelig med at lappen over øyet gjorde han til mer «ekte» pirat enn noen av oss andre til sammen.

Helt siden første kveldsforestilling har dette vært sommerens store høydepunkt for hele familien, og fortsetter å være det den dag i dag. Grusomme Gabriel var det skumleste en beundrende femåring kunne tenke seg den gang. Det skulle derfor bare mangle at min sønn nå en hel generasjon etterpå får oppleve den samme feberen, og traumen, som sin far husker så godt fra den gang. Kveldsforestillingene er nå en aktivitet for tre generasjoner og bestefar, tanter, onkler, far, mor og barnebarn sitter like beundrende og følger med når Kaptein Sabeltann står kun få meter foran i levende live.

I verdensklasse
«Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels Skatt» var et show i verdensklasse allerede siden start, og at man etter 30 år, i jubileumsåret kan sette opp samme forestilling med nye stunt, flottere rekvisitter, mer pyroteknikk, enda større wow-faktor og fortsatt i verdensklasse etter så mange år, forteller mye om utviklingen og arbeidet bak fenomenet Kaptein Sabeltann. Ingen er vel bedre egnet til å gi et innblikk inn i kulissene enn selveste mannen bak , Terje Formoe.

 

Mannen bak

Terje Formoe er utdannet lærer, og startet sin artistkarriere som visesanger før han arbeidet som markeds- og underholdningssjef i Dyreparken fra 1984. For nøyaktig 30 år siden begynte han å skrive ned ideene til det som skulle bli hele Norges familieklassiker, Kaptein Sabeltann.

– Min første inspirasjon kom nok så langt tilbake som i barndommen da en gammel familievenn fortalte historier og malte for meg. Han inspirerte meg mye og ga meg masse tid og ideer. Jeg begynte å male selv da jeg var 12 år, og da han døde arvet jeg staffeli og malerutstyr.

Terje kom til dyreparken i 1983 og lurte på om det var noe han kunne gjøre. Det var da han fikk i oppdrag å skrive sangen om Julius, til stor suksess. Året etter begynte han som markedssjef og underholdningssjef for Dyreparken.

– Der så jeg mye på hvordan forskjellige artister fungerte og ikke fungerte på scenen. Jeg fikk en ide av hva som fenger folk og får publikum til å følge med og ikke bare gå forbi. Jeg gikk hele tiden litt fascinert og tenkte på at jeg skulle lage noe stort på egenhånd.
Høsten 1989 satt han seg ned og tegnet ned ideene sine. Han startet med å tegne sjørøvere som var inspirert av venner og bekjente. Tidlig kom Pelle Pirat, Pinky og det som skulle bli Langemann og Skalken på banen.
– Jeg tenkte «nå begynner jeg på mitt prosjekt», nevner Terje.
Jeg tenkte at hovedfiguren måtte jo være en Kaptein, og han måtte lete etter en gullskatt. Skatten måtte ligge i Kjuttaviga i Dyreparken. Navnet bare kom av seg selv. Jeg skrev ned «Kaptein Sabeltann» med stor skrift over himmelen på tegningen.

Forestilling på rekordtid
Han rablet ned det første stykket med penn og papir og skrev fire melodier på rekordtid, blant annet «Pinkys sang», «Sjørøverne kommer», og «Her vi bor».
– Jeg spurte min venn Svein Haagensen om å bli med på et teaterstykke jeg skulle sette opp i Dyreparken neste sommer, og han takket umiddelbart ja uten å ha lest ett ord, smiler Terje.
9. Juli 1990 klokkken 16.00 ble «Kaptein Sabeltann og Skatten i Kjuttaviga» fremført for første gang. Den gangen bestod teaterstaben av åtte aktører, hvorav to barn og to teknikere. I dag er det over 45 medvirkende på alle nattforestilingene.

– Vi hadde et ønske om å gjøre dette på natten, noe som møtte stor motstand fra mange. De lurte på om jeg hadde glemt at det var en barneforestilling. Under den første prøveforestillingen på natten i 1991 ble det spådd at det ikke ville komme folk, men jeg gikk ut og ba folk legge ungene tidlig den dagen for å få en fantastisk opplevelse på natten. Vi solgte ut fullt hus og 1400 billetter samme dag. Kveldsforestillingene ble en ­kjempesuksess som fortsatte hele sommeren 1992 og -93, og i 1994 satte man opp forestillingen «Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels Skatt» som er den du kan se på nattforestillingene i år, vel og merke med vesentlig større rekvisitter og pyroeffekter enn den gang.

– I 1995 spilte vi Kaptein Sabeltann for 37.000 publikummere i Asker, og da vi kom tilbake til Dyreparken i 1996 slo Dyreparken ny besøksrekord samme år. Reidar Fuglestad som var direktør i Dyreparken fra 2000 ønsket å inngå en femten års avtale med Kaptein Sabeltann i Dyreparken, og i 2001 åpnet Kaptein Sabeltanns Verden for første gang. Vi har hatt et veldig godt samarbeid siden da, og Kaptein Sabeltanns Verden har vært en av parkens mest besøkte attraksjoner siden.

25. Mai 2012 åpnet familie­hotellet og sjørøverlandsbyen Abra Havn. Her kan besøkende overnatte i sjørøvernes egen hjemby, og vekkes til skattejakt med «ekte» sjørøvere om morgenen. Abra Havn er blant annet kåret til verdens 6. beste familiehotell av TripAdvisor.

Terje fortsetter:
– Vi er kommet til et punkt der nattforestillingene er veldig bra og Abra Havn er enormt bra. Vi følte at Kaptein Sabeltanns Verden sakket litt akterut og ønsket å oppdatere hele attraksjonen til samme nivå. Derfor går vi nå inn og pusser opp og revitaliserer hele Kaptein Sabeltanns Verden.

Over til kinolerretet
Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama ble en suksess på kinolerretet i 2014. Filmen er distribuert i samarbeid med Disney, og ble spilt inn på tre kontinenter og er omtalt som «Norges dyreste familiefilm». 27. September i år har «Kaptein Sabeltann og Den Magiske Diamant» premiere på kino, denne gangen som animasjonsfilm.

– Det som driver meg er den fantastiske tanken på «hvor langt kan jeg få kapteinen». Han er jo på alle de syv hav. Min første målsettning var å gjøre Kaptein Sabeltann til en norsk barneklassiker, det neste må være «hvor langt kan jeg få han», smiler en ambisiøs Terje Formoe.
– Vi ble prøvd kopiert i 1997 og det satte en støkk i meg, så jeg begynte å varemerkeregistrere Kaptein Sabeltann rundt om i verden på forskjellige språk. Et mål nå er å få forestillingene, filmene og sangene ut i verden. Manus og backingmusikk er allerede klargjort for flere språk om noen ønsker å sette dem opp. Filmen som kommer til høsten er planlagt å dubbes til engelsk, og det kan være en god inngang til å få kapteinen ut og konkurrere med verden.

Fyller 30 år
– Hvordan vil du oppsummere dine 30 år med Kaptein Sabeltann?
– Det har vært 30 arbeidsfylte år, med masse ideer og hvor vi alltid ønsker å heve kvaliteten på det vi gjør. Hver suksess har gitt økte ressurser til å bygge videre og gjøre konseptet enda bedre. Vi må alltid prøve å overgå oss selv, så det siste vi gjør er alltid det gøyeste og det største vi gjør.

Historiene om Kaptein Sabeltann handler ikke bare om Kapteinen, men også om hans menn, og ikke minst om forholdet mellom Kongen på Havet og Pinky. Pinky starter eventyret med å ville bli som den legendariske Kapteinen, men når han ser at kynismen og materialismen hans går foran andre mennesker, så finner han andre idealer å utfordre Kongen på Havet med.

Selv om Kaptein Sabeltann er en «antihelt» så er det alltid noen større og skumlere som er en større trussel. Greven av Gral for eksempel. Når Kaptein Sabeltann kjemper mot den store skumle skurken glir han automatisk litt over på den snille siden. Han er også slem nok til at når han blir lurt av de snille, så vi kan le av at han ikke får det som han vil. Det er nok derfor Kaptein Sabeltann er blitt et så fantastisk heltefenomen for barn.

Dobbelt så stort

Som en del av Kaptein Sabeltanns 30-årsjubileum utvides Kaptein Sabeltanns Verden og blir nesten dobbelt så stor i omfang. Mange nye aktiviteter og attraksjoner, samt flere innganger gjør Kaptein Sabeltanns Verden mer tilgjengelig og til et nytt senter for yrende liv og aktivitet.

Roy Bjerke er underholdningssjef i destinasjon Dyreparken og følger oss gjennom det imponerende byggeprosjektet.

– I Kaptein Sabeltanns Verden har vi tenkt mye på hva vi skal og hvor vi vil. Vi satser enda mer på opplevelsesbasert underholdning, og i løpet av de neste fem årene skal vi investere oppimot 50 millioner i flere byggetrinn på å revitalisere hele byen.
Kaptein Sabeltanns Verden skal være en pulserende havneby med alt som kan krype og gå på de syv hav, og man skal føle at man er inni sjørøvernes univers. Før kunne man velge å gå forbi inngangen, nå trer man inn i et levende bymiljø med smug og havnebygg på alle kanter. Kaptein Sabeltanns Smokkarium oppgraderes kraftig og er det første du møter når du kommer inn i havnebyen. Her vil Kapteinen ofte stå å ta imot smokkene, og man kan også tas bilde av sammen med heltene sine i «Kaptein Sabeltanns Galleri».
– Der skipene legger til har vi oppgradert havneområdet, og i år rydder vi frem borgen igjen. Rundt borgen blir det fokus på mat, lek og toaletter. Det blir en stor flott markedsplass som vil brukes til underholdning og aktiviteter, og Sjørøvergrillen vil komme mer frem. Inne i gangene i borgen kan barna gå gjennom «Pinky og Sunnivas Ildprøver».

Ildprøvene er en ny hinderløype med gøye og utfordrende opplevelser for mindre barn. Utfordringer som «ikke tråkk på gulvet», «gå planken» og å balansere igjennom skjeve rom inni «Den Sorte Dame». Her er aktiviteter som kan gjøres igjen og igjen, og som er trygge nok til å sende barna gjennom alene.

Nytt midtpunkt
Spøkelseshuset «Kaptein Sabeltanns Mørkeste Mareritt» har fungert som en endegate i Kaptein Sabeltanns Verden til nå. Nytt av året er at man åpner og tar i bruk hele området bak og rundt, slik at Spøkelseshuset i seg selv blir et midtpunkt for spennende aktiviteter.

Ved siden av Spøkelseshuset kommer Grevens Forheksede Labyrint, en helt ny attraksjon der man går inn i en autentisk labyrint i ekte Greven av Gral-stil. Med et stort slangehode på vei inn har Greven forhekset stiene så de er bøyde og skjeve og plutselig kan forsvinne rett til himmels. Her er det fort gjort å gå seg vill og plutselig finne seg tilbake ved start.
Kommer man seg igjennom Den Forheksede Labyrinten finner man et kanonpunkt der du kan bemanne kanonene og skyte mot skutene på Grashavet og Abra Havn. Bak Spøkelseshuset finner man nok en ny forheksende opp­levelse i Spøkelseshusets Hage, der statuer, planter og fontener er forhekset med svart magi. Her flyttes også Grevens Brygge der man kan stige om bord på «Grevinnen» og ta opp kampen mot «Den Sorte Dame», som en del av Grevens forheksede mannskap. Greven får altså et mye større fokus, som går igjen i hele estetikken rundt den nye bryggen og rundt Spøkelseshuset.

Et spøkelseshus er ikke komplett uten en ekte gravplass der de gamle piratene ble begravet. På gravsteinene finner man morsomme budskap på ekte Sabeltannvis, og et eget pirat alfabet må brukes for å løse oppgaver og dechiffrere det som står. Tilbake mot byen går man igjennom en mystisk hule med Kaptein Sabeltanns egne demoner, og en tradisjonell hekkelabyrint med hindre og spennende overraskelser.

Gøy for alle
– Den Hemmelige Gullskatten er en ny aktivitet for de aller fleste der de kan grave frem mineraler som kan veksles i gullmynter, fortsetter underholdningssjef Roy Bjerke.

– Vi prøver å ha noe for alle målgrupper, men også aktiviteter som er gøy og enkelt for alle. I tillegg skal vi jo fornye opp­levelsene så alle får en ny spennende opplevelse hver gang de kommer. Vi ser at forestillingene når veldig bredt og vi har fans fra tre år til tretti, og til og med over flere generasjoner, det ønsker vi å gjenspeile i nye Kaptein Sabeltanns Verden.

Midt på dagen feires også jubileet med dagforestillinger hele sommeren, et helt nytt jubileumsshow der Den Sorte Dame og piratene kommer inn i Kjuttaviga og hilser på spente sjørøverbarn.

Overnattingstilbud
Markeds- og kommunikasjonsdiriktør Anniken Bjørnstad Schøtt forteller at Dyreparken har tatt lærdom av Abra Havn og har store ambisjoner om å videre- utvikle overnattingstilbudene i parken.

– Parken er såpass stor at for å få maksimalt ut av oppholdet og få en bedre opplevelse av å være her, så bør en komme flere dager. Noen vet ikke omfanget av hvor mye man kan oppleve i Parken, og å bare «stikke innom» kan fort bli stressende og en dårlig ide. Det er bedre å planlegge hva man skal oppleve med god tid, og når folk skjønner det så er overnatting også veldig etterspurt. Folk vil være i opplevelsen og bli over flere dager, og vi ønsker at overnattingen også skal være en del av opplevelsen.

Årets store nyhet er Dyreparken Safaricamp som skal stå klart i begynnelsen av juni. Safaricampen er en videre temafisering av hotellet, og er et afrikainspirert konsept med overnatting i eksotiske safaritelt.

– Vi ønsker at barn og voksne skal føle at de trer inn i en annen verden enn de er til vanlig, og drar herfra fulle av gode opplevelser. Teltløsningen er komfortabel som en hytte men gir en opplevelse av å telte ute i fri natur. Det er et rimeligere overnattingsalternativ, samtidig som du får den fullverdige temaopplevelsen av å være på safari i Dyreparken.

Her spiller safaritemaet en aktiv rolle og de er eksperter på sitt favoritt dyr. De har fokus på bevaring av dyr og tar med gjestene på safarifrokost, og de får møte både dyr og dyrepassere i en annerledes dyreopplevelse. På kvelden sitter de ved bålplassen og synger og deler dagens opplevelser, og aktiviserer barna med lek og aktiviteter.
Teltene har forskjellig størrelse og fås både med og uten innlagt vann. Det største teltet er 50 kvm og utstyrt med kjøkken, sklie, bad og køyesenger, mens det rimeligste er kun to senger og koster kun fra 300 kroner per person. Teltene kan og kombineres da de ligger ved siden av hverandre.

Spøkelseshuset blir skumlere
Spøkelseshuset har fått en kraftig oppgradering, og etter kl 16.00 åpnes dørene for en enda skumlere opplevelse i Spøkelseshuset. Her trår man inn i Kaptein Sabeltanns aller mørkeste mareritt. Hvert rom fungerer som et «Escape-room», med utrolige detaljer, «døde» pirater og Kaptein Sabeltanns skumleste demoner på alle kanter, her bør man virkelig stålsette seg før en går inn.
Nytt overnattingstilbud – Dyreparken Safaricamp
Årets store overnattingsnyhet er Safaricampen som skal stå klart i midten av juni. Safaricampen er en videre temafisering av hotellet, og er et afrikainspirert konsept med overnatting i eksotiske safaritelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NYHET! Den Hemmelige Gullskatten Det går rykte om at en hemmelig gullskatt ligger gjemt i Olivers fortapte seilskute. I årets nye attraksjon «Den Hemmelige Gullskatten» har mannskapet til Kaptein Sabeltann fått den fortapte skuta opp på land, og trenger barnas hjelp til å grave frem gullet som finnes skjult inni.
NYHET! Grevens Forheksede Labyrint Tør du prøve å finne veien ut gjennom Grevens Forheksede Labyrint og overvinne alle hindrene? Her kan du bemanne kanonene og skyte på skutene på Grashavet, løse oppgaver på gravplassen eller bare komme deg gjennom labyrinten så fort som mulig
NYHET! Jubileumsshow med Kaptein Sabeltann Fra 5. t.o.m. 31. juli kl 15.00 seiler Kongen på Havet inn til Kjuttaviga for å bli hedret av små og store sjørøvere.

 

 

 

 

 

Back To Top