fbpx
skip to Main Content
SPREK: Ove Tønnessen var fallskjermjeger i hæren og er sprek til tross for lårhalsoperasjonen i 2017. Her er han avbildet kreasjonen som henger i Tresse.

En hobbysnekker utenom det vanlige

De er ikke lett å få øye på, men de som ofte går gjennom Tresse og Nupen har kanskje sett dem – to forseggjorte fuglekasser, designet for å glede forbipasserende og fugler i femti år.

De tok fem måneder å lave, forteller snekkeren, Ove Tønnessen, om fuglekassene som ble hengt opp i midten av mai.
– Jeg begynte i september og var ferdig i januar. Deretter lå de til herding i tre måneder før dem ble satt ut.

Spesielle kasser
Fuglekassene har fått navn. Den som henger i Nupen-parken heter Kjærlighet mens den i Tresse heter Omsorg, som en hyllest til Camilla Collett. En tredje kommer til neste år og skal hete Harmoni. Designen står i stil med omgivelsene og kan derfor være litt utfordrende å få øye på.
Noe av det som gjør kassene spesielle er at det er to hull i dem – ett i front og ett i siden.
– Dem som bodde nær sjøen og parken her av gammelt, var rike og hadde tjenere. Tjenerne måtte bruke kjøkkeninngangen og fikk ikke gå inn foran huset. Sidehullet er en liten humoristisk påminnelse om dette, røper den pensjonerte designeren.

Luftehull
Det finnes også en annen årsak til sidehullet, og det er for lufting.
– Nå henger ikke fuglekassene direkte i sola, men blir de overopphetet, kan fuglungene dø, presiserer Tønnessen.

Målet med fuglekassene er å få barnefamilier opp av sofaen og ut på tur.
– Det skjer så mye i livene til unger i dag, samtidig sitter de mer innendørs enn før. De trenger stilmuli, mener han.

Bygutt
Både Gravane, Nupen og Tresse har en stor betydning i livet til Tønnessen, ettersom han vokste opp like i nærheten. Det var her han lekte da han var guttunge, og plukket søppel for penger da faren døde mens han var 14 år gammel.

Gjennom en hofteoperasjon for to år siden ble Ove kjent med Martina Hansens hospital i Oslo hvor han fikk lese en biografi om Martina og hennes bror, noe som gikk inn på ham.

– Hun var en syerske som hadde en bror kalt Herman Appelsin fordi han solgte appelsiner til borgerskapet med hvite hansker på. Søskenparet vokste opp i trange kår i Kristiansand og mistet faren da Herman var 13 år. Herman ble så stor at han reiste rundt i den store verden. På et tidspunkt slo han seg sammen med et sirkus, men på grunn av hungersnød måtte sirkuset slakte ned dyrene for å overleve. Herman sparte nemlig alt han tjente. Da han døde i 1892, arvet Martina mange millioner. Dette dannet grunnlaget for legatet Martina Hansens stiftelse.

Hedret
Tønnessen lagde så en fuglekasse for å hedre Martine og Herman, som henger på plassen til hospitalet i dag. Han passet også på å gi sykehusstaben en påskjønnelse.

– Jeg fikk si takk til representanter fra både borgerstanden og allmuen. Pleieren fikk portvin mens lederen fikk champagne, som ville vært valig på Martines tid, humrer han.

Han har også laget fuglekasser som henger på Odderøya, men de er mer alminnelige, forteller han selv.

– Disse som henger her i parken, kostet flere tusen kroner, sier pensjonisten som ikke har søkt en krone i støtte eller honorar.

Hobby
Selve kassen er laget av kjerneved som får åtte strøk med maling. Dekoren er laget av lim som er herdet. Hullene er forsterket med stålringer slik at ikke hakkespetten skal gjøre dem større og slippe inn ekorn og større fugler. Kassene er nemlig bygget for småfugler som kjøttmeis og blåmeis.

– Dette er min hobby, understreker pensjonisten som går tur i området nesten daglig.

Back To Top