fbpx
skip to Main Content
FINALIST: Helene Abildsnes (21) fra Vågsbygd kan vinne årets Miss Norway. Foto: Frode Vestgarden.

Kan endelig få missetittelen

VÅGSBYGD: Helene Abildsnes (21), som er utdannet automatiker og hekta på roboter og koding, kan bli vinneren av Miss Norway 2019 i juli. I fjor kom hun på tredjeplass.

– Jeg var på en syvende plass og kom meg opp på tredjeplass på sceneopptredenen. Jeg er ikke klar for å gi opp, derfor prøver jeg i gjen i år, forteller Helene Abildsnes som bor i Vågsbygd og Søgne.

Finalist
Siden sist har hun vært med på å arrangere prinsessekvelder for barn i Larvik og gått modell for kjoledesignere, blant annet. Alle aktiviteter kan føre henne nærmere målet om å vinne missekåringen som avholdes i Oslo den 27. juli.

Det begynte med 150 deltakere i fjor. I år var det 180, fra hele landet. Nå står det mellom ni finalister. Helene er en av dem. Hun ble med fordi hun synes det er gøy med modelloppdrag og sosiale medier.

– Jeg var med på et modelloppdrag i Grimstad i fjor for landets største modellbyrå. Det var spennende. Missekåringen ble jeg med på fordi jeg var nysgjerrig på hva det gikk ut på. Jeg var interessert i erfaring og for å sjekke ut om konkurransen kunne åpne noen nye dører for meg.

Hun forsøkte å melde seg på konkurransen allerede i 2017.

– Jeg var litt usikker på meg selv på den tida, og dette var litt utenfor min komfortsone, men venner og familie mente jeg hadde passet til å være med. Jeg satt lenge på gjerdet med søknaden og da jeg endelig våget å sende den inn, var jeg sekundet for sent ute.

Mer selvsikker
Mange konkurrerer i flere år uten å vinne internasjonalt.

– Derfor tenker jeg det bare er en fordel å være med flere ganger for å få erfaring med hvordan det hele virker. Det er positivt å få med seg mest mulig fordi det er mye høyere nivå internasjonalt, forklarer deltakeren som merker det har blitt lettere å snakke foran folk.

Hun føler ikke noe stort skjønnhetspress for å være med.

– Det er klart at missekonkurranser generelt kan føre til at deltakerne føler et press på å ta seg best ut til enhver tid og til å prestere i oppgaver, men det handler jo også om hva en legger opp til selv. Jeg kan bare være meg selv og driver ikke og sammenligner meg selv med andre deltakere.

Forbildet er Miss Universe 2017, sør-afrikanske Demi-Leih Nel-Peters.

– Hun ble forsøkt tvunget inn i en bil av to fremmede menn. I stedet for å la seg kidnappe, gjorde hun motstand og greide å rømme. Hun brukte den traumatiske opplevelsen til å lage selvforsvarskurs og lære andre kvinner å unngå offerrollen.

Personlighet teller
Det er slutt på den tiden hvor deltakerne kun ble dømt etter hvordan de tar seg ut i bikini og ballkjole.

– Vi blogger og snakker i media om det som opptar oss. Alt blir tatt med i vurderingen, både personligheten vår og hvordan vi snakker til folk. Derfor gjelder det å være aktiv på sosiale medier og i veldedige saker.

Det Helene kjemper for er dyrevelferd og mot inhumane arbeidsmiljø.

– Jeg har engasjert meg i underskriftskampanjer på vegne av Fremtiden i våre hender som for eksempel retter kritisk søkelys mot klesleverandører som ikke opprettholder etiske arbeidsvilkår. Jeg har også samlet inn klær som venner ikke bruker, som jeg solgte til inntekt for nødhjelp til heksebarna i Nigeria.

Gutteyrke
Abildsnes har en ganske atypisk utdannelse for hva en gjerne forbinder med en missedeltaker.

– Jeg er ferdig utdannet automatiker. Det er et typisk gutteyrke. Jeg var eneste jenta i et kull med 59 gutter. Det var mange som frarådet meg til å velge den yrkesretningen, men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det. Jeg trives veldig godt, egentlig.

Det var broren hennes som fikk henne hekta på faget.

– Vi bygde en robot sammen fra bunnen av og introduserte meg for koding. Jeg synes det var spennende og fascinerende hvordan man kunne få roboten til å gjøre ulike oppgaver ved å skrive den rette koden.

Skrivetrening
Missekonkurransen har ikke bare gitt henne selvtillit til å snakke for seg, men også til å skrive.

– Jeg har egentlig dysleksi og slet med mange skrivefeil. All bloggingen under konkurransen har gitt meg verdifull skrivetrening. Nå går srkvingen mye lettere og jeg har nesten ikke skrivefeil lenger.

Forbilde
Tidligere ville hun gjerne bli modell, men nå tar hun sikte på Miss Universe-tittelen.

– Jeg ønsker å bruke innflytelsen min til å gjøre gode ting, være en ambassadør for gode saker og være et forbilde for andre.

Back To Top