fbpx
skip to Main Content
KOMMER: Mercedes-Benz er straks klare med en elektrisk versjon av Vito. Litt lenger fram i tid kommer EQV med lang rekkevidde. FOTO: Produsenten /

Støtte til elvarebiler

Enovas nye virkemidler skal få næringslivet til å kjøpe elektriske nyttekjøretøy.

Enova håper å få fart på salget av elektriske varebiler ved hjelp av en ny støtteordning. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.

– Elvarebiler er billigere i drift enn fossilbiler, men mange bedrifter vegrer seg fra å ta steget, dels fordi disse varebilene er dyrere i innkjøp. Ved å tilby støtte til kjøp av elektriske varebiler og tilhørende lader håper vi å sette fart på elektrifiseringen av denne delen av næringstransporten, sier administrerende direktør. Nils Kristian Nakstad i Enova, i en pressemelding.

Små elvarebiler med en motorkraft på under 80 hestekrefter får 15.000 kroner i støtte, mens de mellomstore får 25.000 i støtte. Til bedrifter som anskaffer elvarebiler med større motorkraft enn 120 hestekrefter, tilbyr Enova 50.000 kroner. I tillegg kan bedriftene også få støtte til én lader per elvarebil. Her det et fast beløp på 5000 kroner per lader. Tilbudet gjelder helelektriske varebiler i klasse 2 med en tillatt totalvekt under 4250 kilo.

Fem prosent
Støtten gjelder kun ved førstegangsregistrering av bilen. Bedriftene må søke om støtte før de kjøper bilen. Søknadsprosessen er automatisert, og Enova sier søkerne under normale forhold vil få svar innen få minutter.
– Det er et stort potensial for vekst i andel elektriske varebiler. De er mye billigere i drift enn varebiler som går på diesel, så her er det penger å spare samtidig som bedrifter kutter utslipp, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu, i en pressemelding.
Nissan har levert flest elektriske varebiler så langt i år med 723 eksemplarer av NV200, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Det totale antallet er 1195 biler, noe som utgjør bare fem prosent av varebilmarkedet. Til sammenligning er 44 prosent av årets nyregistrerte personbiler elbiler.

Back To Top