fbpx
skip to Main Content
SYKDOMSSPREDNING: Det er funnet alvorlig smittebærende sykdom hos hunder også på Agder. Hundene på bildet er ikke syke.

Advarer hundeeiere

Fakta:

• Begrens nærkontakt med andre hunder
• Ansamlinger av hunder bør unngås
• Ikke la hunden hilse eller snuse på andre hunder på tur
• Plukk opp avføring etter hunden din og kast det i en søppelkasse
• Unngå at hunden snuser på eller spiser ting i grøfta hvor andre hunder har vært
• Kontakt veterinæren hvis du oppdager blodig diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund
• Ring veterinæren før du tar med deg akutt syk hund til klinikken
• Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir

Flere veterinærer har de siste ukene fått inn hunder med alvorlig diaré. Symptomene er også oppdaget i hunder på Agder. Veterinærer og Mattilsynet ber hunde­eiere om å ta forhåndsregler.

 

Den 17. september var det fremdeles ikke klart hva som er årsaken til at en rekke hunder over store deler av landet har blitt syke med blodig diare og oppkast. To av hundene har dessverre ikke overlevd og sykdomsforløpet beskrives som voldsomt og raskt.
– Hunder som viser sykdomstegn bør tas med til veterinær så fort som mulig, og frem til vi vet hva dette kommer av bør kontakten mellom hunder begrenses, sier veterinær Ellen Senum.

Døde hunder
Veterinærinstituttet skriver på sine nettsider at hunder med lignende symptomer har blitt meldt inn fra en rekke fylker, inkludert Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Rogaland. Fædrelandsvennen meldte 15. august om en død hund på Birkeland.
– Den døde hunden hadde et akutt sykdomsforløp. Først fikk den oppkast, deretter blodig diaré. Det er tatt prøver av den, og de er sendt til Veterinærinstituttet, informerer veterinær Tone Engelskjønn i Anicura Grimstad til avisen.

Det er fremdeles ikke avklart hva som er årsaken til sykdommen hos hundene, eller om alle tilfellene skyldes det samme. Mattilsynet leter fortsatt bredt etter mulige årsaker, som virus, bakterier, sopp, og parasitter, og det er gjort bakteriologiske funn av to typer bakterier, Providencia alcalifaciens og Closteridium perfringens.
– Disse bakteriene finnes normalt både i naturen og hos både mennesker og hunder, men ikke i så stor forekomst som det er blitt sett her. Man kan enda ikke gå ut og si at dette er årsaken, forklarer Senum.

Offentlige kanaler
Mattilsynet skriver i en oppdatering på sine nettsider at det er viktig å huske på at disse symptomene forekommer kun hos hunder, men da ofte med mindre akutt sykdomsforløp.

De fleste tilfellene så langt har kommet fra Oslo-området. Det er så langt ingen fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.

Mattilsynet går aktivt ut sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfeller. Frem til årsaken er funnet, oppfordres hundeeiere til å være forsiktige.
– Ikke la hundene snuse i grøfta eller hilse på andre hunder. Unngå plasser hvor mange hunder samles. Hold hodet kaldt og følg med på oppdateringer fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Det har vært mye feilinformasjon og ryktespredning i sosiale medier og det trenger vi ikke i en tid som denne.

 

Back To Top