fbpx
skip to Main Content
SVIKTET: Mamoon Tariq føler seg sviktet av sysemet og mistenkeliggjort av NAV.

Ønsker et system som alle kan forstå

Mamoon Tariq har norsk statsborgerskap, høyere utdannelse og ønsker å jobbe i Norge, men føler seg motarbeidet av NAV og sviktet av systemet.

Det er Verdensdagen for psykisk helse. Inn på mitt kontor kommer en ung mann, litt brydd men spørrende i blikket. Ryggen er rak og gangen bestemt.

– Jeg ønsker å fortelle deg om min situasjon, sier Mamoon Tariq (38).

Utdannet lege
Han legger frem flere vitnemål, fra grunnskole og videregående, og diplomer som på engelsk forteller at han har en legeutdannelse fra hjemlandet Pakistan.
– I NAV sin rapport om meg, står det at jeg ikke har legeutdannelse. Det har de ment i hele seks år, uten å ta i betraktning hva jeg har å si. Som du ser i papirene mine, er det feil. De forteller meg at de kun har anledning til å vurdere mine vitnemål dersom de er oversatt til norsk. Når jeg forsøker å protestere, får jeg ingen svar. I følge Norges Multikulturelle Senter er det ingen norske instanser som kan kreve å få oversatt diplomer fra engelsk til norsk, forteller han oppgitt.

Flyktet
Mamoon har vært i Norge i seks år, først i Oslo. Han ble tvunget av sine fettere til å vaske biler til livets opphold. Uten noe kontaktnettverk flyktet han fra sine slektningers kontroll, til en usikker fremtid i Kristiansand.
– Det var dem som sa til Politiet at jeg ikke var ferdig utdannet lege. Det havnet til slutt i min legeerklæring og NAV har valgt å høre på dem, men NAV er forpliktet til å sjekke fakta. De tar deres ord over mitt, som konspirerer mot meg. Jeg oppdaget det da jeg begynte på arbeidstrening.

Kontaktet politiet
Etter fire-fem måneder fant fetterne ham i Kristiansand.
– De forsøkte å overtale meg til å komme hjem til Oslo for å fortsette med bilvasking. Jeg sa nei og ringte politiet for å få dem til å forstå at jeg ikke ville ha noe med dem å gjøre. Jeg ville at de skulle få besøksforbud.

Tre uker senere, den 3. august 2017, kom Mamoons fettere tilbake til Kristiansand. Mamoon dro til politistasjonen fordi han ikke visste sine arme råd.

Diagnose
Mine fettere fikk politiet til å tro at jeg var syk uten å høre på meg. De satte håndjern på meg, plasserte meg bak i en politibil og kjørte meg til sykehuset hvor jeg var til observasjon i ti dager.
Psykologene trakk beslutningen at jeg er paranoid og holdt meg i tvungen psykisk helsevern i nesten seks måneder.

Diagnosen kan han ikke gjøre noe med. Mamoon er ikke lenger under tvungen psykisk helsevern men tar medisiner mot søvnproblemer. Det han oppfatter som en svertekampanje fra sine fettere, akter han å gjøre noe med.

– De vil skape en konflikt. Jeg vet ikke hvorfor. Dersom NAV hadde villet bekrefte at jeg er utdannet lege, hadde jeg hatt en fremtid å se frem til. De har ikke engang kalt meg inn til en samtale, mens mine medstudenter fra hjemladet får jobbe i Norge, USA og Storbritannia. NAV vil ikke høre på meg. Det er et stort hull i systemet. NAV plager folk med sine vitser og gåter. Jeg er ingen kriminell.

Back To Top