fbpx
Annonse:
EPLEPRESS: Putte Epler Opp I Trakten Som Moset Eplene I Kverna.
EPLEPRESS: Putte epler opp i trakten som moset eplene i kverna.

Eplekjekt i barnehagen

Hva gjør man om høsten i en barnehage omkranset av epletrær? Arrangerer epleuke, selvsagt.

– Vi høstet over 100 kilo av det gamle treet oppe ved parkeringsplassen i går. I dag har vi pressedag der eplene blir til eplesaft, forteller Marine Ommundsen, styrer i Eplehagen barnehage på Fiskå i Vågsbygd. Rundt henne vrimler det av ivrige barnehagebarn med epler i hendene som venter på tur til å kaste eplene opp i den store trakten og kverna som moser eplene.

Hele uka står i eplenes tegn med høsting, pressing, gruppearbeid omkring tema epler og avrunding av uka med fremføring av stykket «Iduns epler». Teaterstykket spilles utendørs på den internasjonale epledagen som er 17 oktober. Det er en travel uke i Eplehagen barnehage med epler i fokus.

Fikk eple i hodet
– Det gøyeste var å høste epler fra det store treet! Alex rista på treet så eplene skulle falle ned – og så fikk han et eple i hodet! Lina Olene Vigsnes (5 ½) ler og stråler av glede når hun forteller om innhøstingen som gikk for seg dagen før.

– Så tok noen voksne eplene inn, i dag legger vi de i kverna, den ser ut som en stor trompet! Jeg er glad i epler, eplesaft er best, mener Lina Olene.

Olivia Wessman Nygaard (5) synes det gøyeste var å presse epler:
– Men jeg bare så på når de voksne gjorde det. Vi lager eplesaft som vi kan ta med hjem, forteller hun.
– Eplene blir også til eplegele, geleen skal selges på FN-dagen 24 oktober for et godt formål, forteller styrer Marine.

At barnehagen heter Eplehagen er ikke tilfeldig. Ansatt Siren Bulie forklarer:
– Direktørboligen for Fiskaa Verk stod her, den ble reist rundt 1920. Den lå i en flott hage med masse epletrær.

Da barnehagen ble etablert for 30 år siden ble den gamle boligen tatt i bruk til sitt nye formål og da var det naturlig at navnet ble Eplehagen barnehage., forteller hun.

Oase mellom trafikkmaskin og industri
Eplehagen er ikke så lett å finne frem til for en som ikke er kjent, der den ligger som en oase klemt mellom den sterkt trafikkerte Vågsbygdveien, og industrivirksomheten på Fiskå.
Direktørboligen ble etter hvert revet og et nytt bygg ble reist, tilpasset bruk som barnehage.

– Det ble en stor forbedring, den gamle boligen var jo ikke bygget for barnehagedrift, så det ble noen utfordringer i den tiden vi hadde tilhold der, forteller Åslaug Kvaale. Hun var en av dem som etablerte barnehagen for 30 år siden, og hun arbeider fremdeles i barnehagen.

Epletreet som det hovedsakelig ble høstet fra, stammer fra tiden da direktørboligen ble bygget for omtrent 100 år siden.